In The Hands of the Gods

In The Hands of the Gods (2007)

| DVD
  • 2

Viisi jalkapallohullua haluaa tavata Maradonan.

julkaistu 2009-06-03 / päivitetty 17.07. klo 17:05

KUVA 3

Esitys kylässä.
Esitys kylässä. 

KUVA 2

Matkalippurahat hankitaan jalkapallotempuilla ja -esityksillä.
Matkalippurahat hankitaan jalkapallotempuilla ja -esityksillä. 

KUVA 1

Miehet matkalla kohti Buenos Airesia.
Miehet matkalla kohti Buenos Airesia. 

In The Hands of the Gods

Ohjaus Benjamin Turner ja Gabe Turner
Näyttelijät Sami Hall Bassam, Mikey Fisher, Jeremy Lynch, Danny Robinson, Paul Wood
Maa Iso-Britannia
Pituus 103 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Fulwell 73, Green Wolf Films ja Future Film
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kyynikko epäilee In the Hands of the Godsin (2007) (jatkossa ITHOTG) aitoutta. Dokumentissa viisi nuorta englantilaista jalkapallohullua haluaa tavata Diego Maradonan. Epäily on tervettä. Nykyään kaikkea myydään reality show’n tarralla, vaikka draaman kaari olisi käsikirjoitusoppaasta.

ITHOTG on ristisiitos mieheksi kasvamista ja matkailuohjelmaa. Viisikko lentää New Yorkiin, jossa käynnistyy kuvauksen ydin: rahan haaliminen katuesityksillä, päämääränä Buenos Aires. Miehet ovat freestylen harrastajia, jalkapallojonglöörejä. Oppi-isänä pidetään Maradonaa.

Dallasista Mexico Cityyn jalkapallo on universaali kieli. Marakattiköyteen sidottuja katuesiintyjiä on toki pilvin pimein, mutta myös jalkapallotaiturit nettoavat. Suurimmat ongelmat liittyvät kuitenkin rahaan. Se aiheuttaa kitkaa ja luo kasvualustan hahmonkehitykselle, draamalle. Perusongelma on se, jatketaanko matkaa ryhmänä vai hajotaanko, jolloin jokainen hankkisi itsenäisesti matkalippurahat. Siinä esiintyvät yhteiskunnalliset kiistakysymykset pienoiskoossa. Välietapeilla – New York, Dallas, Buenos Aires jne. – viivytään sen verran, että filmille tarttuu paikallista väriä.

Aitous kyseenalaistuu tavassa, jolla dokumentti käynnistyy. Taustatarinaa ei anneta. Kuka idean keksi? Kuka kaiken kustantaa? Kuinka on valmistauduttu? Radiojuonnossa kerrotaan pikaisesti pääpiirteet: viisi nuorta miestä ovat lähdössä matkalle ja haluavat tavata Maradonan. Yksi heistä on uskonnollisesta perheestä, toinen syntyjään sodan repimästä maasta, kolmannelle palloiluun liittyy kuolleen ystävän muisto… Tarinat ovat tavanomaista human interestia, hahmot toisistaan poikkeavia kuin poikabändiformaatissa. Ja jo lähdetään matkalle, kärsimättöminä.

Ulkopuolinen, ammattimiesten kuvaustiimi on siis jatkuvasti mukana. Tietenkin he ovat myös kameran ulkopuolella auttamassa. Lähestyminen ei ole kuten Madventuresissa, jossa pari heppua seikkailee kameran kanssa. Ote on hiottu, miksei myös pitkälle mietitty, mikä herättää epäilyä suhteessa aitouteen. On hankala uskoa, että yksityiset yrittäjät pääsisivät esimerkiksi buenosairesilaiseen televisio-ohjelmaan kertomaan matkansa syyn. Se vaatinee jonkinmoista junailua – kenties sivuosassa nähtävä Niken logo tarjoaa vastauksen?

Michael Mooren debyyttidokumentti Roger & Me (1988) ui hieman samoissa vesissä. Siinä kylläkin Moore ajaa takaa General Motorsin johtajaa kuin Ahab Moby Dickia: revanssi mielessä. ITHOTG:ssa Maradona on pyhimys ja urheiluhullujen pyhiinvaelluksen kohde. Status näkyy tavassa, jolla laumat vyöryvät häntä kohti: pikkulapsia tungetaan syliin ja kuolemaa pelkäämättömät syöksyvät pakoauton päälle

Maradona ihmisenä on sivuosassa. Hänestä kiinnostuneille on Emir Kusturican Maradona by Kusturica (2008), joka saa poliittisen pamfletin ja pilapiirroksen sävyjä. Mutta ristiriitaisuus on ainut keino kapseloida Maradonan kaltainen persoona, poskettoman rikas sosialisti ja Hugo Chávezin ystävä. ITHOTG:ssa hän on miehen sijaan myytti, jonka poskisuudelma on vastoinkäymisten arvoinen.

DVD: Future Filmin julkaisussa suomalaisen tekstityksen on korvannut ruotsalainen. Suomalaista ei löytynyt, ruotsi on kahteen kertaan. Kuva (1.78:1 / 16:9 anamorfinen) on väriltään hieman tumma ja rakeinen. Ääniraitana on 5.1 englanti, mikä ei tarjoa suuria elämyksiä; puhe on pääsijalla ja se on englantilaisen työväenluokan murretta. Lisämateriaalia ei ole, ellei kohtausvalikkoa täksi lue.

Teksti © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202