Tommy Lee Jones jahtaa sarjamurhaajaa ”syvään etelään” sijoittuvassa jännärissä. Leikelty versio.
In The Electric Mist on ranskalaisen elokuvatekijän, Bertrand Tavernierin, ensimmäinen selkeästi Yhdysvaltojen markkinoille suunnattu sarjamurhaajajännäri, josta Suomessa julkaistaan rajusti leikelty 98-minuuttinen versio. Ehkä ohjaajan oma 117-minuuttinen versio olisi ollut miellyttävämpi katselukokemus, sillä tämä Suomessa levitettävä lyhyempi versio on tyylitön, jakomielitautinen ja vaikeasti ymmärrettävä.
Vaikeasti ymmärrettävällä tarkoitan esimerkiksi juonta. Periaatteessa elokuva kertoo louisianalaisesta poliisista Dave Robicheauxista (Tommy Lee Jones), joka alkaa tutkia kahta eri murhaa, joiden välissä on jo neljä vuosikymmentä. Pian tapaukset alkavat näyttää toisiinsa liittyviltä, ja kaikenlisäksi ruumiita alkaa löytyä lisää. Kahden erillisen murhan tutkinta muuttuu sarjamurhaajan jäljittämiseksi. Pääepäiltynä on paikallinen gangsteri, Julie ”Baby Feet” Balboni (John Goodman).
Pääjuonen ohella kerrotaan yhtä jos toistakin tarinaa, ja teemoja löytyy jokaiselle sormelle. Runsaasti aikaa uhrataan sivutarinalle, jossa Dave on ystävystymässä alkoholisoituneen näyttelijän, Elrod Sykesin (Peter Sarsgaard) ja tämän tyttöystävän (Kelly Mcdonald) kanssa ja Daven oman menneisyyden ja hänen ongelmiensa kuvaamiselle. Kun tähän päälle lisätään Yhdysvaltojen sisällissodan sotilaan haamu, joka ilmestyy toisinaan juttelemaan Daven kanssa (tämän pienen sivujuonen selittää päähenkilön alkoholin huuruinen menneisyys ja James Lee Burken alkuperäisromaanin nimi In the Electric Mist with Confederate Dead, johon elokuva perustuu), onkin aikamoinen soppa jo valmis.
Ehkäpä ohjaajan itse leikkaamassa versiossa olisi enemmän järkeä, mutta tällaisenaan In The Electric Mist on muotopuoli, joka yrittää revetä kaikkialle. Rivien välistä nostetaan esille monenlaisia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia teemoja, aina hurrikaani Katrinan tuhon kanssa painivista ihmisistä syvälle iskostuneeseen ”syvän etelän” rasismiin ja korruptioon. Elokuvan useat teemat ja kokonaisuuden murentavat sivujuonet antavat vaikutelman ohjaajan kyvyttömyydestä kertoa tarinaa. Katsojan on hetkittäin pakko ihmetellä, mitä tarinaa Tavernier haluaa oikein kertoa ja miten hän aikoi sitoa kaikki nämä irtonaiset langat yhteen.
Mutta kyllähän elokuvasta löytyy yksittäisiä hyviäkin asioita. Kuvaaja Bruno de Keyzerin kauniit laajakuvat maalailevat hetkittäin hyvinkin idyllisiä kuvia etelän kauniista iltamaisemista, ja Marco Beltramin musiikki tukee näitä tunnelmia miellyttävästi. In The Electric Mistin vahvimmat puolet löytyvätkin sen tunnelmasta ja visuaalisuudesta.
Elokuvaan on kiinnitetty liuta erittäin hyviä näyttelijöitä, kuten Peter Sarsgaard, Ned Betty, Mary Steenburgen, John Goodman ja pienen visiitin tekevä blues-legenda Buddy Guy. He kaikki tekevät pätevää työtä, tosin heidän hahmonsa jäävät väistämättäkin taustalle. Pääosassa Tommy Lee Jones on hyvä, mutta hän on tehnyt tämän roolin ja vähän turhan monta kertaa, esim. Menetetyssä maassa ja Kolmasti kuopatussa.
DVD: Future Filmin DVD:llä elokuva esitetään komeassa 2.35:1 kuvaformaatissa (anamorfinen laajakuva). Ääniraitoina on DTS ja DD 5.1.
Levyllä ei ole valitettavasti minkäänlaisia lisämateriaaleja. Harvoin olen jäänyt kaipaamaan näin kovasti poistettuja kohtauksia ja kommenttiraitaa.
Teksti: © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA