Ilmiantaja!

The Informant! (2009)

| DVD
  • 3

Steven Soderberghin uutuuselokuvassa pureudutaan globaalin yritysmaailman kiemuroihin.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-02-16 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Salainen agentti 0014 työssään
Salainen agentti 0014 työssään 

KUVA 3

Maissia lautasella
Maissia lautasella 

KUVA 2

Valheenpaljastuskokeessa
Valheenpaljastuskokeessa 

KUVA 1

Scott Bakula ja Matt Damon
Scott Bakula ja Matt Damon 

Ilmiantaja!

Ohjaus Steven Soderbergh
Näyttelijät Matt Damon, Scott Bakula, Joel McHale ja Melanie Lynskey
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Warner Bros. Pictures, Participant Media, Groundswell Productions, Section Eight, Jaffe / Braunstein Enterprise ja Warner Home Video Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Steven Soderberghin uutuuselokuvassa Ilmiantaja! pureudutaan globaalin yritysmaailman kiemuroihin. Ilmiantaja! on tositapahtumiin perustuva, mustalla huumorilla höystetty trilleri, josta ei puutu sarkasmia. Maissibisnes on suurempaa bisnestä kuin osaamme kuvitellakaan.

Elokuvan päähenkilö Mark Whitacre työskentelee biokemistina maissijalosteita tuottavassa Archer Daniels Midlandissa. Hän on saavuttanut vakaan aseman työpaikallaan, mutta haluaa siitä huolimatta toimia myös moraalinvartijana. Whitacre päättää paljastaa FBI:lle yrityksen monikansallisen hintakeinottelusalaliiton. Hän kuvittelee sitä kautta saavuttavansa töissään ylennyksen ja sankarin maineen. Markista leivotaankin FBI:n salainen agentti. Hän saa kantaa työsalkussaan mukanaan salakuuntelumikrofonia ja nauhuria, joiden avulla hän tallentaa todistusaineistoa. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä poteva mies, agentti 0014 kuten hän itseään kutsuu, innostuu vastuullisesta roolistaan liiaksikin. Lopulta edes FBI ei enää tiedä mihin uskoa.

Ohjaaja Soderberghin tunnetuin elokuva lienee Ocean’s Eleven – kovat panokset, mainio veijaritarina, jossa myös Ilmiantajan! pääosaa esittävällä Matt Damonilla oli pieni rooli. Ilmiantajassa Damon saa kuitenkin hyvin toisenlaisen haasteen ja nauttii siitä silminnähden. Mahakkaan nörtti-Markin roolissa Matt Damon saa velmuilla mielin määrin ja osoittaa näyttelijän- taitojensa monipuolisuuden. Muista elokuvan henkilöistä mainitsemisen arvoisia ovat Markin Ginger-vaimoa esittävä Melanie Lynskey ja Scott Bakula oikean FBI-agentin roolissa.

Ilmiantajan! suola on sen sarkasmiin puetut ajatukset yritysmaailmasta ja elämästä yleensä. Ne huvittavat aluksi, mutta antavat lopulta katsojalle ajattelemisen aihetta. Kiristyneen kilpailun myötä työelämän vaatimukset ovat nykypäivänä kovat ja se ajaa sekä johtajat että työntekijät epätoivoisiin ratkaisuihin. Jatkuva ylöspäin kiipiminen ja kilpailu liike-elämässä johtaa pahimmassa tapauksessa työuupumukseen ja jopa hulluuden partaalle. Elokuva kritisoi tämän asetelman nurinkurisuutta.

Soderberg osaa eittämättä ohjata hyviä viihde-elokuvia eikä Ilmiantaja! tuota siinä suhteessa pettymystä. Elokuva tarjoaa katsojalle hykerryttäviä hetkiä, samaistumisen kohteita ja jännittävän tarinan. Lopulta Ilmiantaja! jää kuitenkin niiden elokuvien joukkoon, jotka on mukavaa nähdä kerran, mutta jotka eivät koskaan kipua elokuvahistorian merkkiteosten kärkikaartiin.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

DVD: Warner Brosin DVD-julkaisu on teknisesti tyydyttävä, mutta lisämateriaalipuolella jää paljon toivomisen varaan.

Elokuva esitetään 1.78:1 anamorfisena laajakuvana, ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalina löytyy vain kuuden minuutin verran poistettuja kohtauksia.

DVD-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202