Identity

Identity (2003)

| DVD
  • 3

James Mangoldin ohjaama Identity on kertomus ryhmästä, joka etsiytyy myrskyä suojaan pieneen motelliin. Ei aikaakaan, kun joku alkaa harventaa ryhmää rankalla kädellä. Kuka on murhaaja?

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 1

John Cusack ja Ray Liotta
John Cusack ja Ray Liotta 

Identity

Ohjaus James Mangold
Näyttelijät Ray Liotta, John Cusack, Amanda Peet, John Hawkes, Alfred Molina
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Columbia Pictures Corporation ja Konrad Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kahdeksan henkilöä etsiytyy nevadalaiseen motelliin suojaan myrskyltä. Pian paikalle saapuu myös vankia mukanaan kuljettava poliisi. Täysin ulkomaailmasta eristäytyneenä ryhmä alkaa odottaa myrskyn laantumista, mutta ei aikaakaan, kun joku alkaa harventaa ryhmää rankalla kädellä. Kuka on murhaaja ja mitä tekemistä asiassa on ruumiiden välittömästä läheisyydestä löytyvillä huoneistojen avaimilla? Entä miten tarinaan liittyy kuolemaantuomittu vanki, jota kuulustellaan toisaalla?

James Mangoldin (Cop Land) pienimuotoinen trilleri etenee kuin pikajuna heti alusta alkaen, eikä katsojan tarvitse kauaa odottaa toiminnan alkamista. Paniikin noustessa motellivieraiden keskuudessa nousee tunnelma myös kotikatsomoissa, ja spekulaatiot mystisen murhaajan henkilöllisyydestä vellovat ruudun molemmin puolin. Tunnelman nostattajana toimii myös tyylikkäästi toteutettu myrsky.

Perinteisenä, suoraviivaisena trillerinä Identity lukeutuisi lajityyppinsä valioihin. Tällaisia ei kuitenkaan enää tehdä. Nykyään tuntuu siltä, että vähänkään kiinnostaviin elokuviin täytyy ympätä mukaan “muka-näppärä” juonenkäänne, joka kiepsauttaa koko tarinan ylösalaisin. Minulla ei ole mitään moisia juonenkäänteitä vastaan, mikäli ne toimivat useamminkin kuin yhden katselukerran verran. Mutta valitettavasti valtaosa nykyelokuvista tehdään kertakäyttöviihteeksi, ja yleensä moiset temput toimivat tarinankerronnan avaimina. Kun yllätysmomentti on kerran koettu, häviää mielenkiinto elokuvaa kohtaan. Näin käy myös tässä tapauksessa, itse en usko palaavani toiste Identityn pariin.

Näyttelijäsuoritukset ovat vakuuttavia. Varsinkin Ray Liotta (Mafiaveljet) äityy aivan loistavaan roolisuoritukseen. Toivottavasti 1990-luvun aallonpohja on nyt ohitettu ja myös Liotta pääsee kunnon tuotantojen pariin. Myös John Cusack (Being John Malkovich) nousee tasaisen varmasta kaartista hyvin esille. Hyvistä näyttelijöistä huolimatta yksi Identityn ongelmista on se, etteivät roolihahmot ole kovin kaksisia. Koska minkäänlaista suhdetta ei katsojalle pääse heihin syntymään, on loppujen lopuksi aivan sama, kuka heistä tapetaan seuraavaksi.

Dvd: Identityn kuva ei ole aivan paras mahdollinen. Siinä esiintyy aavistuksen verran pehmeyttä ja vaaleita taustoja vasten näkyy hieman rakeisuutta. Kuva on anamorfinen ja kuvasuhde 2.40:1.

Elokuvassa on kolme 5.1 ääniraitaa (englanti, italia sekä venäjä). Ääniraita on hieno, myrskyn ansiosta myös takakanavat ovat käytössä. Äänten miksaus on tasaista, dialogit toistuvat selkeästi siinä missä tehosteetkin.

Ekstroja on mukana paljon. Kaksi eri kommenttiraitaa (ohjaaja sekä käsikirjoittaja), poistettuja kohtauksia, making of – dokumentti sekä vaihtoehtoinen loppuratkaisu. Mukana ovat myös storyboardit, filmografiat sekä neljän elokuvan trailerit (Identity, Hollow Man, 13 Ghosts, Darkness Falls).

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202