Ice Age 3: Dinosaurusten aika

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (2009)

| DVD
  • 2

Suositun saagan väsynyt kolmas osa vie tutut päähenkilönsä pois lumimaisemista.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-12-03 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 4

Jyrsis kurkkaa lahjahevosen suuhun
Jyrsis kurkkaa lahjahevosen suuhun 

KUVA 3

Manny, Ellie, Crash ja Eddie
Manny, Ellie, Crash ja Eddie 

KUVA 2

Jää ei kestä Sidiä
Jää ei kestä Sidiä 

KUVA 1

Mammutti Manny, Crash ja Eddie
Mammutti Manny, Crash ja Eddie 

Ice Age 3: Dinosaurusten aika

Ohjaus Carlos Saldanha
Näyttelijät Ray Romano, John Leguizamo, Queen Latifah, Denis Leary, Simon Pegg
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Blue Sky Studios
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ice Age 3: Dinosaurusten aika

Nykyelokuvan alati kiihtyvä trendi, hittinimikkeiden kapitalisointi jatko-osien muodossa, ulottaa nykyään lonkeronsa vahvasti myös animaatioon. Dreamworksin Shrek on saanut jo pari jatko-osaa (ja lisää on tulossa) ja myös Ice Age on päässyt jo kolmanteen episodiinsa. Siihen kulminoituu kaikki se, mikä trendissä mättää.

Ensimmäinen Ice Age – jäätikön sankarit (2002) tutustutti katsojat jääkautta pakoileviin Manny-mammuttiin (äänenä Ray Romano), Sid-laiskiaiseen (John Leguizamo) ja Diego-sapelihammastiikeriin (Denis Leary). Epätavallinen kolmikko törmäsi pieneen ihmislapseen, ja päättivät palauttaa tämän ihmislaumansa luo. Jatko-osa Ice Age 2 (Ice Age 2: The Meltdown) laajensi ydinryhmää naispuolisella mammutilla, Elliellä (Queen Latifah), joka luuli olevansa laiskiainen. Jääkausi oli väistymässä, ja jäätikön sulaminen aiheutti vaaran eläinten kotilaaksolle.

Ice Age 3: Dinosaurusten aika paljastaa valttikorttinsa jo nimessään. Mukaan on tosiaan ympätty esihistorialliset hirviöt, ikäänkuin tekijöiden viimeisenä oljenkortena tuoreen attraktion metsästyksessä. Ajallinen sopimattomuuskaan ei haittaa, sillä elokuvassa dinot ovat salaa muilta jatkaneet yhteiseloaan maanalaisessa paratiisissa.

Tarina potkaistaan käyntiin, kun Sid-laiskiainen löytää jään alta kolme munaa, jotka ottaa hoivattavakseen. Munista kuoriutuu terävähampainen dinokolmikko, joita Sid pitää omina lapsinaan kunnes niiden emo tulee lunastamaan poikasiaan takaisin. Dino nappaa kuitenkin laiskiaisen mukaansa, ja Mannyn, Ellien ja Diegon täytyy lähteä pelastamaan tätä hirmuliskojen valtakunnasta.

Visuaalisesti Ice Age 3 on varmaa jälkeä: auringonlasku lumisen tundran ylle on yhä vakuuttava näky, ja dinosaurusten maailma on vehreydessään kaivattu virkistysruiske elokuvasarjalle. Sääli, ettei tuoreesta tapahtumaympäristöstä revitä likimain riittämiin irti.

Elokuvaa levitetään Suomessa myös 3D-versiona, mutta tekniikka ei tuo juuri lisää kokemukseen – onneksi. Itsetarkoituksellisesti katsojaa kohti sinkoilevat tammenterhot tuskin olisivat elokuvaa juuri parantaneet. Pariin otteeseen sentään lasketaan mäkeä 3D-kuvan siivittämänä.

Pääjuonen ohella kulkee Mannyn ja Ellien perheenlisäystä enteilevä sivujuonne, joka tietää jatko-osia. Ice Age tuntuukin ikävän sarjautuneelta, ikään kuin enää ei edes yritettäisi tehdä laadukasta suurseikkailua. Eiköhän nelososassa, joka liki varmasti on tulossa, temmellä yksi tai useampi pikkumammutti. Sekä tietenkin pikkuorava Jyrsis (Scrat), joka tässäkin jatkaa ikuista tammenterhojahtiaan. Tällä kertaa veijari saa seuraa hemaisevasta lajitoverista ja harkitsee jopa aloilleen asettumista.

Muuten puisevan piirretyn piristysruiske on Simon Pegg, jonka viidakkoon pudonnut ja sittemmin höperöitynyt Buck-näätä on hahmona ihan mainio lisäys. Vaan olisihan se kiva, jos yli miljardin tuottaneen animaatiosarjan kolmannella osalla olisi jotain muutakin tarjottavaa kuin kulissiksi jäävä dinomaailma ja yksi uusi hahmo.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, joka näyttää upealta. Kuva on tarkka ja värisävyt tasapainossa, valitettavaa ei löydy vähääkään. Ääniraitojen kohdalla ratkaisu on erikoinen: suomen- ja ruotsinkielinen ääniraita kuullaan DD 5.1:nä, mutta englanniksi saadaan tyytyä DD 2.0:aan. Tästä yksi tähti pois: muuten ääniraita on huippulaadukas.

3D-versiota julkaisusta ei löydy.

Lisämateriaalia on mukana kiitettävästi. Bonuslevyltä löytyvät koosteet Evolution Expedition, Unearthing the Lost World ja Falling for Scrattle. Ensimmäinen on (ainakin lapsille) mielenkiintoinen katsaus Ice Agen hahmoihin ja heidän tosielämän vastineisiinsa: eläintarhojen ja museoiden työntekijät ja asiantuntijat kertovat esihistoriallisista otuksista, ja vertailevat niitä nykyajan vastineisiinsa. Toinen kooste käsittelee lyhyesti elokuvan tekemistä ja sitä, mikä kolmososassa oli uutta ja haastavaa. Kolmas kooste keskittyy Jyrsiksen ja Jyrsiinan tarinaan, ja valottaa mm. kuuluisan tangokohtauksen toteutusta.

Mukana on myös kolme lyhytanimaatiota, joista kahdessa seikkailee tuttuun tapaan Jyrsis, ja kolmannessa koheltaa Sid. Pätkät eivät taaskaan ole miltään osa-alueelta verrattavissa Pixarin tavaramerkiksi muodostuneisiin lyhäreihin, mutta viihdyttävät varmasti ainakin perheen pienimpiä.

Lisäksi levyltä löytyy kaksi viimeistelemätöntä poistettua kohtausta, jotka ovat toiminnallisuudessaan hauska lisä, vaikka eivät ehkä elokuvaan saumattomasti istuisikaan. Mukana on myös lyhyt musiikkivideo Walk the Dinosaur, jonka esittäjänä toimii Queen Latifah.

DVD:llä pitäisi olla myös kaksi peliä, Egg Shell ja Bubble Trouble, mutta itse en saanut niitä tietokoneeni DVD-asemalla toimimaan. Tämä on mysteeri, sillä tietokoneeni täyttää kyllä vaatimukset.

Ykköslevyllä on myös näppärä Digital Copy -toiminto, jolla elokuvan voi siirtää bittimuodossa omalle kovalevylle.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202