I Love You Phillip Morris

I Love You Phillip Morris (2009)

| DVD
  • 3

Jim Carrey ja Ewan McGregor esittävät epätavallista pariskuntaa tässä koomisten huijausten kavalkadissa.

julkaistu 2010-08-17 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Jim Carrey ja Ewan McGregor
Jim Carrey ja Ewan McGregor 

KUVA 3

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 2

Ewan McGregor ja Jim Carrey
Ewan McGregor ja Jim Carrey 

KUVA 1

Rodrigo Santoro ja Jim Carrey
Rodrigo Santoro ja Jim Carrey 

I Love You Phillip Morris

Ohjaus Glenn Ficarra ja John Requa
Näyttelijät Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 99 min.
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

I Love You Phillip Morris on tositapahtumiin perustuva komedia huijarista, jonka taipumus elää reippaasti yli varojensa ajaa hänet loputtomaan vankilakierteeseen. Jim Carrey esittää Steven Russelia, keski-ikäistä naimisissa olevaa miestä, joka eräänä päivänä julistaa olevansa homo. Kertarysäyksellä hän laittaa elämänsä uuteen uskoon ja alkaa elellä näyttävää sinkkuelämää Miamin aurinkorannoilla ja klubeilla. Hän ei kiellä itseltään – eikä rakastajiltaan – mitään. Tällaisella elämällä on tietenkin hulppea hintalappu, eikä aikaakaan, kun Steven joutuu hankkimaan lisätuloja vakuutushuijauksilla. Ja niinhän siinä käy, että ajan myötä häkki heilahtaa.

Stevenin elämä mullistuu toisen kerran vankilassa, kun hän tapaa söpön blondin, Phillip Morrisin (Ewan McGregor). Heidän välilleen syntyy kipinöivä rakkaussuhde. Vapauduttuaan vankilasta kaksikko aloittaa yhteisen elämän, ja sen rahoittaakseen Stevenin on jälleen poikettava kaidalta polulta. Eikä nyt ole kysymys enää muutaman tuhannen dollarin vakuutushuijauksesta.

Debyyttinsä tekevät ohjaajat Glenn Ficarra ja John Requa, jotka tunnetaan paremmin käsikirjoittajina, ovat tarttuneet rohkeasti omalla tavalla haastavaan tarinaan. Haastavaan siinä mielessä, ettei ollut helppoa ajaa studiotasolla läpi ideaa kahden miehen välisen rakkaustarinan varaan rakentuvasta komediasta, siksi elokuvan rahoitus tuleekin Euroopan puolelta.

I Love You Phillip Morris on poikkeuksellisen avoin kuvaus kahden miehen välisestä rakkaudesta – ainakin Hollywood-mittapuulla mitattuna. Ei siis ihme, että yhdysvaltalaiset rahoittajat pelästyivät ohjaaja/kirjoittajakaksikon pitchiä. Siitä huolimatta elokuvassa ei ole kysymys sukupuolesta tai homoseksuaalisuudesta, vaan periaatteessa hyvin klassisesta rakkaustarinasta. Toisaalta I Love You Phillip Morris on myös koominen ojasta allikkoon-tyyppinen huijaritarina.

Elokuvan komiikka perustuu Steven Russelin värikkääseen persoonaan, hulvattomiin huijausyrityksiin ja mielikuvituksellisiin tapoihin paeta vankilasta. Kovin konkreettisia nauruja elokuva tuskin montaa kertaa kirvoittaa, mutta tunnelma on kauttaaltaan koominen ja hieman absurdi, sillä Jim Carreyn ja Ewan McGregorin välisen fyysisen miesrakkauden todistaminen valkokankaalla on epätodellisen huvittava kokemus. Hetkittäin on oikeasti vaikea tietää odottavatko ohjaajat katsojan itkevän vai nauravan.

Siitä huolimatta Carreyn ja McGregorin roolisuoritukset ovat elokuvan suola. Carreyn roolisuorituksessa on – ehkä ensimmäistä kertaa sitten Man on the Moonin (1999) – tietynlaista rentoutta ja hän tuntuu roolissaan luontevalta. Ewan McGregor, joka on viime vuosina tehnyt paljon mitättömiä elokuvia, onnistuu myös oikein hyvin poikamaisena ja hieman feminiininä Phillipinä.

Värikkäästä premissistä huolimatta I Love You Phillip Morris on kokonaisuutena keskinkertainen elokuva. Huijaritarinana se ei ole mullistava, mutta persoonallisena rakkaustarinana elokuva toimii hieman paremmin. Ficarran ja Requan ohjauksessakaan ei ole mitään järin persoonallista, vaikka elokuvasta löytyykin muutamia hienosti toteutettuja yksittäisiä kohtauksia, kuten kauniisti kuvattu ja leikattu kohtaus, jossa Phillip juoksee läpi vankilan nähdäkseen vielä yhden vilauksen toiseen vankilaan siirrettävästä miehestään. Kohtaus onnistuu tavoittamaan samaan aikaan jotain huvittavaa, mutta myös liikuttavaa.

DVD: Scanboxin DVD-julkaisu on teknisesti perushyvää tasoa. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitoina on DTS ja Dolby Digital 5.1. Lisämateriaaleja on valitettavan vähän. Levyltä löytyy ainoastaan n. 11-minuuttinen making of -dokumentti, jossa puhutaan elokuvasta pintapuolisesti.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202