I Am Legend

I Am Legend (2007)

| BLU-RAY
  • 2

Will Smith esittää tiedemies Robert Nevilleä, New Yorkin ja kenties koko maailman viimeistä tervettä ihmistä. Muut ovat saaneet tartunnan viruksesta, joka sai alkunsa lupaavasta syöpälääkkeestä.

julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 4

Will Smith.
Will Smith. 

KUVA 3

Will Smith.
Will Smith. 

KUVA 2

Will Smith.
Will Smith. 

KUVA 1

Will Smith ja Willow Smith.
Will Smith ja Willow Smith. 

I Am Legend

Ohjaus Francis Lawrence
Näyttelijät Will Smith, Alice Braga, Salli Richardson-Whitfield, Willow Smith
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures, Weed Road Pictures, Overbrook Entertainment, 3 Arts Entertainment, Heyday Films, Heyday Productions, Original Film
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Richard Mathesonin kuuluisaan romaaniin perustuva scifi/kauhu/trilleri I Am Legend (2007, Yhdysvallat) löi yhden viikonlopun katsoja-ennätykset USA:ssa. Kysymyksessä lienee siis yksi kaikkien aikojen suurimmista ensi-illoista. Luvassa on siis varmaan jotain erityisen hienoa! No, eipä oikeastaan. Lupaavista lähtökohdista käynnistyvä elokuva typistyy lopulta visuaalisesti hienoksi, mutta varsin tyypilliseksi toimintarymistelyksi, joka hukkaa ajatuksensa jossain 45-minuutin tienoilla.

Will Smith esittää tiedemies Robert Nevilleä, New Yorkin ja kenties koko maailman viimeistä tervettä ihmistä. Muut ovat saaneet tartunnan viruksesta, joka sai alkunsa lupaavasta syöpälääkkeestä. Tuloksena on suuret määrät ruumiita, mutta mikä Nevillen kannalta vielä pahempaa, myös jonkinlaisia zombien kaltaisia ihmisiä, jotka tulevat ulos koloistaan vain pimeällä ja pyrkivät parhaansa mukaan herkuttelemaan ihmislihalla. Niinpä Neville pysyttelee yöt tiiviisti omassa bunkkerissaan koiransa kanssa. Päivät kuluvat ruokaa ja tarvikkeita kerätessä autioituneesta New Yorkista, mutta myös tutkimustyössä, jonka myötä Neville toivoo löytävänsä parannuksen virukseen.

Elokuvan ensimmäinen puolikas on varsin kiinnostavaa katseltavaa. Näkymät nopeasti autioituneesta New Yorkista ovat vaikuttavia ja huolella tehtyjä. Ärsyttävästä Ford-mainonnasta huolimatta on kiinnostavaa katsella, kun Neville jahtaa villejä kauriita nyt rehevänä kasvavassa entisessä metropolissa. Elokuvan ensimmäinen puolikas käytetään Nevillen henkilöhahmon ja juonen rakentamiseen kiinnostavalla tavalla.

Tällaisella elokuvalla olisi mahdollisuus kommentoida kiinnostavasti erilaisia nykypäivän ongelmia ja moderneja uhkakuvia. Lähes pelkästään musiikkivideoiden parissa työskennellyt kokematon ohjaaja Francis Lawrence piti ilmeisesti kuitenkin turvallisempana pitää kiinni Hollywoodin tavoista ja säännöistä ja tyytyy haalistamaan kiinnostavista lähtökohdista ponnistavan mega-budjetin elokuvan perinteisen tylsäksi “zombie-räiskinnäksi”. Tämän pettymyksen kruunaa se, että viruksen saaneet ihmiset, jotka rymistelevät New Yorkin pimeydessä zombien kaltaisina rähisijöinä, ovat toteutettu yllättävän epäonnistuneesti motion capture-tekniikalla, joka oli tähän mennessä lupaillut pelkästään hyvää (vrt. Klonkku Taru Sormusten Herrasta-elokuvista).

Will Smith on käytännössä katsoen elokuvan ainoa näyttelijä, joten hänen harteillaan on paljon. Mieleen tulee Robert Zemeckisin elokuva Cast Away (2000), jossa Tom Hanks näytteli autiolla saarella täysin yksin lähes kaksi tuntia. Siinä, missä Hanks onnistui ihailtavasti, Smith onnistuu tyydyttävästi. Ongelmana on elokuvan käsikirjoitus, joka ei ole lopulta niinkään kiinnostunut päähenkilöstä ihmisenä, vaan enemmänkin hänen kamppailustaan aikaa ja tartunnan saaneita vastaan. Niinpä Smithiä itseään ei voi syyttää kokonaan hieman mitättömästä lopputuloksesta.

I Am Legend on monin paikoin kiinnostava ja myös suurimmaksi osaksi ulkoisesti komea scifi-seikkailu, joka tulee varmasti meillä Suomessakin ihastuttamaan monia toiminta-elokuvien ystäviä. On kuitenkin todettava, että Mathesonin romaani olisi antanut mahdollisuudet paljon vaikuttavampaankin lopputulokseen. I Am Legend, kuten useimmat muut tämänkaltaiset elokuvat, luhistuu kuitenkin oman järkälemäisyytensä alle, kun tarinan kiinnostavimmat elementit uhrataan aikaisessa vaiheessa toiminnalle, huudolle ja erikoisefekteille. Tästä eteenpäin kaikki on entuudestaan tuttua ja valmiiksi pureskeltua, joka ei jätä erityisen hyvää makua teatterista poistuvan katsojan suuhun.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Blu-ray: I Am Legend on FilmGoerin ensimmäinen BR arvostelu. Maljan nosto siis sille. Sitten asiaan. Warnerin erittäin korkeatasoinen BR julkaisu on nannaa kaikille hyvän kuvan ja äänen ystäville. I Am Legend on taltioitu kuvasuhteella 2.40:1. Kuvanlaatu on täydellisyyttä hipova: terävyys ja värisävyt ovat juuri eikä melkein kohdillaan. Kuvanlaatu on kertakaikkiaan niin messevä, että huonot digitehosteet erottuvat kuin ketsuppi lumesta. Elokuvan alku, jossa Will Smith ajaa halki autioituneen kaupungin, on paras esimerkki tehosteiden laadusta. Voin kuvitella, että tehosteet näyttivät kivoilta elokuvateatterissa, mutta blu-ray:n HD kuva on armoton ja paljastaa tökeryyden välittömästi.

Ääniraidaksi voi valita perusvarman DD 5.1:n tai vieläkin jämäkämmän True HD 5.1. version. Äänenlaadussa ei ole tippaakaan valittamista. Jo pelkillä tv-kaiuttimilla kokemus hyvä.

Ekstroja blu-ray julkaisussa on ensi näkemältä paljon. Totuus on kuitenkin se, että niitä on vain oikeastaan kolmea erilaista. Ensimmäinen on elokuvan vaihtoehtoinen loppu, joka BR tekniikkaa hyväksikäyttäen on sisällytetty omaksi alternate versiokseen. Tämä tarkoittaa sitä, että elokuvan pystyy katsomaan täydellisenä alusta loppuun joko alkuperäisenä versiona tai sitten vaihtoehtoversiona. Itse suosin ehdottomasti aitoa ja oikeaa, mutta kyllähän tuo alternate toimii hyvin herkemmille katsojille.

Toinen ekstroista on 20 minuuttinen Cautionary Tale: The Science of I Am Legend -dokumentti, joka on talletettu HD muotoon. Nimensä mukaisesti dokkarissa perehdytään virusten julmaan maailmaan ja selvennetään faktapuolta kohtalaisen hyvin.

Kolmas varsinainen ekstra on yli 50 minuuttia kestävä behind the scene kooste nimeltä Creating I Am Legend. Hyvää on luonnollisesti se, että materiaali on jaoteltu useampaan osaan, ja sitä ei siis tarvitse katsoa yhteen kyytiin. BR valikosta pääsee kätevästi liikkumaan haluamaansa aiheeseen. Pääsemmekin tutustumaan mm. Will Smithin kuntoharjoitteluun, koirien ohjaamiseen ja ajopuuhiin. Behind the scene kooste on suht kattava kokonaisuus.

Jostain syystä levylle on ängetty HD muotoon prässättyjä piirrettyjä neljän kappaleen verran. Yhteistä näille tuntuisi olevan I Am Legendin maailmassa liikkuminen, vaikkeivat ne mitenkään itse elokuvaan liitykään.

Kaikki ekstramateriaalit on teksitetty suomeksi ja useilla muilla eri kielillä. Kuten ylempänä mainitsin, niin ekstraa on näennäisesti paljon. Esimerkiksi kommenttiraidat loistavat poissaolollaan. Mistähän ihmeen syystä?

Kaiken kaikkiaan I Am Legend blu-ray on tasokas BR levy, johon kannattaa roposensa sijoittaa. Se on tekniseltä laadultaan kenties paras tähän astisista julkaisuista.

Blu-ray teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202