Hyvitys

Red (2008)

| DVD
  • 3

Mies hakee oikeutusta koiransa kuolemalle, veteraani Brian Cox kannattelee vähäeleistä draamaa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-07-12 / päivitetty 12.07. klo 21:09

KUVA 3

Kyle Gallner, Noel Fisher ja Tom Sizemore
Kyle Gallner, Noel Fisher ja Tom Sizemore 

KUVA 2

Brian Cox, Noel Fisher ja Kyle Gallner
Brian Cox, Noel Fisher ja Kyle Gallner 

KUVA 1

Brian Cox
Brian Cox 

Hyvitys

Ohjaus Trygve Allister Diesen, Lucky McKee
Näyttelijät Brian Cox, Tom Sizemore, Noel Fisher, Kyle Gallner
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hyvitys

Veteraani Brian Cox kannattelee Jack Ketchumin (aka. Dallas Mayr) romaaniin perustuvaa elokuvaa Hyvitys (2008). Näyttelijän suoritus palkittiin Sitges-festivaalilla, eikä syyttä: kostokierteessä pyörivä Avery Ludlow rakentuu uskottavaksi hahmoksi keskellä uskomattomia tapahtumia.

Yksin hiljaisen tuppukylän laitamilla asuva Ludlow saa seuraa uskollisesta koirastaan, Redistä. Se on lahja edesmenneeltä vaimolta. 14-vuotias elämänkumppani saa yllättäen surmansa, kun pahansuopa poikakolmikko yllättää Ludlow’n kalasta. Ryöstöltä vaikuttava tilanne onkin vain kiusantekoa: poikien isä McCormack (Tom Sizemore) on kylän uusrikas pohatta, joten rahasta ei ole pulaa.

Veljeksistä toinen, Danny (Noel Fisher) ampuu Redin kiväärillään. Toinen veli (Kyle Gallner) katsoo vierestä voiden pahoin. Kolmas poika, työttömän timpurin (Robert Englund) poika Pete (Shiloh Fernandez) nauraa räkäisesti päälle. Ludlow murtuu, varsinkin kun teolle ei löydy mitään rationaalista syytä.

Hän yrittää hakea oikeutta veljesten isältä, joka suhtautuu tapahtuneeseen välinpitämättömästi ja puolustelee poikiaan. Ludlow ei luovuta, vaan vie asiaa pidemmälle. Käy ilmi, että oikeudessa tuomio eläimen surmaamisesta vertautuu näpistykseen. Juridinen prosessi on muutenkin raskas, kun kaikki tuntuvat kaivavan elantonsa McCormackin taskusta.

Ludlow’n matka kärjistyy väistämättömään välienselvittelyyn, jonka täydellinen antiklimaattisuus alleviivaa tilanteen toivottomuutta. Kun vastassa on poissaolevan diktaattori-isänsä huonosti kasvattama alaikäinen, ei voittajaa voi löytyä. Katsoja huomaa toivovansa pojalle rangaistusta — kun se tulee, on reaktio sittenkin inho.

Hyvitys ei kansitekstistä huolimatta kerro “koston kierteestä”. Kuva asetta pitelevästä Ludlow’sta antaa väärän kuvan, johdattelee trilleriin, jota ei ole. Hyvitys on henkilödraama, kuvaus epäonnisten tapahtumien kolhimasta miehestä. Vähäpuheisen, suoraselkäisen amerikkalaisen miehen myytti aukeaa kuin matopurkki, jonka sisältä löytyy silmitön tragedia.

Pieni budjetti näkyy sivuosien vaihtelevissa näyttelijäsuorituksissa ja paikoin halvahkossa ulkoasussa. Suurin ongelma on silti sama kuin Ketchumin romaanissa: siinä missä Ludlow’n hahmoon syvennytään kattavasti, jää McCormackin klaani vaille pohjustusta. Isän ja suvun historiaan viitataan ylimalkaisesti ja hiukan kömpelösti. Jos tähän puoleen olisi panostettu laajemmin, nousisi tapahtumien ytimessä jylläävä luokka-asetelma paremmin esille.

Puutteineenkin kahden ohjaajan (norjalainen Trygve Allister Diesen ja amerikkalainen Lucky McKee) yhteispeli on silti puhdasta, toimivaa draamaa. Yksinkertaisen vastakkainasettelun varaan pingottuva tarina koskettaa, turhauttaa ja lopulta palkitsee. Eikä väkivallalla mässäillä, vaikka taustalla on väkivaltaisista kauhuromaaneistaan parhaiten tunnettu kirjailija.

DVD: Atlantic Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 1.77:1-kuvasuhteella, ääniraitana toimii DD 5.1. Kuva on perushyvää DVD-tasoa, eikä ääniraidastakaan löydy moitittavaa. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202