Hurjapäät sarjan kolmas osa kertoo kaahaukseen hurahtaneesta Sean Boswellista, joka matkaa olosuhteiden pakosta Tokioon…
Hurjapäät sarjan kolmas ja edellisistä irrallinen jatko-osa Hurjapäät – Tokio Drift (The Fast and the Furious: Tokyo Drift, 2006 Yhdysvallat) kertoo kaahaukseen hurahtaneesta Sean Boswellista, jota esittää Hollywoodin uusin nousukas Lucas Black. Sarjan ystäville muutos aikaisemmissa osissa luimuilleeseen Paul Walkeriin ei ole järin suuri. Alkutekstien jälkeen tämä jenkkinuori kaasuttelee poliisin haaviin ”sen viimeisen kerran”. Niinpä Seanille jää vaihtoehdoksi muutto isän helmoihin. Ainut huonompi juttu on, että isukki asuu maapallon toisella laidalla, Japanissa.
Ennätysnopeaan Sean löytää itsensä Tokionkin vauhtipiireistä. Paikallisten suhareiden erikoisuus, driftaaminen, tuottaa ulkopuoliselle gaijinille ongelmia. Auton luistatus ahtailla kulkuväylillä pitäisi oppia nopeasti. Peltiä ryttääntyykin melkoisesti ennen kuin oppipojasta tulee mestari. Tottahan toki kuvaan astuu myös vaarallinen nainen ja vielä vaarallisempi poikaystävä Yakuza yhteyksineen.
Taiwanilaisen Justin Linin ohjaama Tokio Drift luokitellaan toimintaelokuvaksi, mutta kyseessä on ennemminkin puhdas kaahailupätkä. Kaikkien juonenkäänteiden perimmäinen tarkoitus on esitellä uusi, toistaan hurjempi ralli. Näyttelytaidot eivät paina puntarissa, ei liioin dialogi. Autojen kuvaaminen erilaisin kamerakulmin on silti ihailtavan hienoa: Vauhti välittyy nojatuoliin saakka ja kumin käryn miltei haistaa. Etenkin alun romuralli pääsisi kaikkien aikojen ajokohtausten top vitoseen jos se minusta olisi kiinni.
Elokuvaa filmattiin oikeastikin Japanin pääkaupungissa, mutta ylenmääräiset digitehosteet saavat Tokion näyttämään suurelta studiolta. Joskus lopputulosta on vaan ihan turha silotella tietokoneella. Nyt Tokion erilaiset maisemat eivät erotu edukseen eikä kulttuurien törmäämisestä saada aikaiseksi yhtään sen enempää.
DVD<:/b> Universalin hyvätasoinen kiekko on täynnä lisämateriaalia, jopa suomeksi tekstitettyinä. Se ken haluaa, voi mm. opiskella driftausta ohjeiden kera. Elokuvan äänimaailma on myös suunniteltu huolella ja pärinät ovat kotiteatterista kuultuna järeä kokemus. Nämä avut ja yksittäiset hienot kohtaukset huomioiden itse kokonaisuus jää kovin tyhjänpäiväiseksi. Sarjan ykkösosan tunnelmaan on pitkä matka, vaikka lopussa fiilistellään oikein olan takaa: Viimeisessä kohtauksessa ratin takana istuu kukas muukaan kuin Vin Diesel. Mukava yllätys.
teksti: © 2006 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA