Ikuistetut hetket

Maria Larssons eviga ögonblick (2008)

| DVD
  • 4

Köyhyyden ja epäluotettavan aviomiehen kanssa kamppaileva työläisnainen löytää elämäänsä uutta sisältöä valokuvauksesta Jan Troellin epookkidraamassa.

julkaistu 2009-05-01 / päivitetty 16.05. klo 15:03

KUVA 4

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt 

KUVA 3

Mikael Persbrandt ja Maria Heiskanen
Mikael Persbrandt ja Maria Heiskanen 

KUVA 2

Maria Heiskanen
Maria Heiskanen 

KUVA 1

Jesper Christensen ja Maria Heiskanen
Jesper Christensen ja Maria Heiskanen 

Ikuistetut hetket

Ohjaus Jan Troell
Näyttelijät Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Emil Jensen, Ghita Nørby
Maa Ruotsi, Tanska, Suomi, Norja, Saksa
Pituus 131 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Blind Spot Pictures Oy, Final Cut Productions, Göta Film, Motlys, Schneider & Groos
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jan Troellin ohjaama Ruotsin oscartarjokas, Ikuistetut hetket, perustuu ohjaajan vaimon perhetarinaan. Elokuvan pienieleinen ja herkkä tarina työväenluokkaisesta Maria Larssonista, joka löytää valokuvauksesta uutta sisältöä elämäänsä, on koostettu Larssonin tyttären muisteluiden pohjalta.

Viime vuosisadan alkuvuosiin sijoittuva, kiinnostavaa ajankuvaa tarjoava elokuva seuraa tuiki tavallisen työväenluokkaisen perheenäidin elämää, joka nousee arkipäiväisen yläpuolelle arpajaisvoiton myötä. Maria (Maria Heiskanen) voittaa arpajaisissa kameran, joka kuitenkin avioliiton ja lasten myötä jää käyttämättömänä kirstun pohjalle. Elämä naisiin- ja viinaanmenevän satamatyöläismiehen (Mikael Persbrandt) kanssa on kuitenkin tiukkaa. Rahapulassa Maria päättää myydä kameransa, mutta valokuvausliikkeen pitäjän rohkaisemana kuitenkin päättää antaa valokuvaukselle mahdollisuuden. Kameran linssin kautta hänelle avautuu uusi maailma, jossa Malmön laitakatujen arki näyttäytyy pelkistetyn kauniina.

Marian maailmaa avartaa valokuvauksen myötä saavutettu uusi, itsenäinen rooli yhteisössä, mutta sen mukana tulee myös ongelmia. Maria löytää ystävän ja ymmärtäjän valokuvausliikkeen pitäjästä, tanskalaisesta Sebastian Pedersenistä (Jesper Christensen), mikä kiristää välejä jo entisestään myrskyisässä avioliitossa. Herrasmiesmäinen Pedersen voittaa puolelleen niin Marian kuin tämän lapsetkin. Sivistyneenä ja hyvätapaisena hän on kuin Marian väkivaltaisen alkoholistimiehen täydellinen vastakohta. Tilanteesta kehkeytyykin hienovarainen kolmiodraama, jossa pinnan alla kuohuvat tunteet jäävät aikakauden tiukkojen sosiaalisten normien jalkoihin.

Elokuva on surullisen kaunis ja herkkä kertomus viime vuosisadan alun työväenluokkaisen perheen elämästä, jossa yhteiskunnan mullistukset kulkevat taustalla muokaten Larssoneiden arkea. Satamatyöläisten parissa päätään nostava työväenliike yltyy lakkoiluksi ja kapinoinniksi, eivätkä Larssonitkaan välty sitä seuraavalta ajojahdilta. Pienet tragediat seuraavat toisiaan, mutta niiden välissä nähdään pieniä onnenväläyksiä, jotka Maria ikuistaa kamerallaan. Lopulta kuitenkin yksi jos toinen perheenjäsenistä joutuu sovittamaan unelmiaan yhteiskunnan tiukkojen normien mukaiseksi. Kyseessä on kuitenkin ruotsalainen elokuva, joten slaavilaiseen synkistelyyn ei silti sorruta. Elokuva on kaihoisuudestaan huolimatta optimistinen: Marian elämään mahtuu kompromisseja, mutta kameran linssin läpi voi kauneutta löytää yllättävistäkin paikoista.

Jan Troellin elokuva on kauniisti kuvattu ja upeasti rytmitetty. Arjen kauneus nousee esiin kauniisti kuvatuissa tuokiokuvissa. Näyttelijäsuoritukset ovat upeita. Roolistaan useasti palkittu Maria Heiskanen loistaa arkensa kanssa kamppailevana, urheana työläisnaisena. Suomessa lähinnä Beck –elokuvista tunnettu Mikael Persbrandt heittäytyy ihailtavasti Marian väkivaltaisen hulttiomiehen rooliin. Golden Globe –ehdokkaanakin olleen elokuvan suurin heikkous onkin lopulta sen pituus: verkkaisesti etenevässä elokuvassa seurataan suurperheen arkea niin yksityiskohtaiseksi, että karsimisen varaakin olisi ollut.

DVD: Anamorfinen 1.78:1 laajakuva sekä DD 5.1 ääniraita ovat hyvälaatuiset. DVD:llä lisämateriaalina elokuvan taustalla olevaa tarinaa sekä Troellin ohjausprosessia valottavat pikkudokumentit.

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202