Hostel

Hostel (2005)

| DVD
  • 3

Kauhutarina Eurooppaa kiertävistä reilaajista joille koituu kohtaloksi Bratislavassa sijaitseva retkeilymaja…

julkaistu 2006-03-11 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Hostel
Hostel 

KUVA 3

Jay Hernandez
Jay Hernandez 

KUVA 2

Derek Richardson
Derek Richardson 

KUVA 1

Derek Richardson ja Jay Hernandez
Derek Richardson ja Jay Hernandez 

Hostel

Ohjaus Eli Roth
Näyttelijät Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Jan Vlasák, Barbara Nedeljakova
Maa Yhdysvallat
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Hostel LLC, International Production Company, Next Entertainment ja Raw Nerve
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuva alkaa kolmen nuoren miehen lähtiessä Amsterdamista kohti Slovakian pääkaupunkia Bratislavaa. Kaverukset kuulivat satunnaiselta kohtaamiselta eräästä hostellista, jossa uskomattomia naisia riittää yllin kyllin ja jossa ei kuppiin syljetä. Miehet saapuvat optimistisina hostelliin, mutta jo ensimmäisen yön jälkeen yhden kaverin kadottua, asiat alkavat mennä pieleen. Nuoret sotkeutuvat rikkaiden miesten sadistiseen vapaa-ajan viettoon, josta ei ole paluuta. Ohjaaja, käsikirjoittaja Eli Roth sai idean elokuvaan tosi elämän tapahtumista. Tehtyään lisää tutkimusta hän sai selville kuinka paljon maailmalla tapahtuukaan samanlaista raakaa ja äärimmäistä sadismia.

Yleisesti kauhuelokuvien peruspohjana on valjastaa jokin tietty pelko, traumaattinen kokemus tai fobia ja rakentaa siitä elokuvan riivaaja. Hostelissa (2005 Yhdysvallat) se on turvattomuuden tunne. Kykenemättömyys toimia tai tehdä mitään vaikka haluaisikin, on pelottava asia. Useissa kohtauksissa päähenkilöt ovat sidottuina tuoleihinsa, täysin voimattomina estämään heihin kohdistuvaa kidutusta. Teemaa on myös jalostettu päähenkilön traumalla, jonka käsitteleminen lopulta auttaa häntä pelastautumisessa.

Hostellin pääosissa nähdään nuoret lupaukset Jay Hernandez ja Derek Richardson ja heidän islantilaisena matkakumppanina loistaa Eythor “King of the Swing” Gudjonsson. Hienoa elokuvassa on se, että vasta puolenvälin jälkeen tietää varmasti kuka on päähenkilö. Ennen sitä asiasta ei ole varmuutta. Roth on tehnyt saman käsikirjoituskikan jonka Hitchcock teki Psykossa. Ei siis mikään turha lainaus.

Eniten elokuvassa on moitteita tyylillisesti, sillä välillä tyyli menee halvan slash-elokuvan puolelle. Tästä ei kuitenkaan pitäisi piestä liiaksi kun kyseessä on esikoisohjaus. Hostel on uuden kauhuelokuvan saralla parhaimpia, vaikkei muuten elokuvasta pitäisikään.

DVD: Lisämateriaaleissa on kolmeen osaan jaettu dokumentti elokuvan tekemisestä. Hienoa dokumentissa on se että se todellakin on dokumentti sen tekemisestä, toisin kuin melkein kaikki siirappiset hollywood-dokumentit jotka vain kehuvat elokuvaa ja sen tekijöitä. Hostelin dokumentti vie katsojan alkutuotannon vaiheille, jolloin joitain pääosia ei ollut vielä edes valittu. Kuvausajanjaksolta herkullisimmat jutut tulevat tiimin välisestä yhteishengestä ja tekijät tulevat tutuksi epävirallisen jutustelun kautta.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202