Horsemen of the Apocalypse

Horsemen (2009)

| DVD
  • 1

Jonas Åkerlundin toinen täyspitkä elokuva on geneerinen kauhutrilleri. Pääosassa häärii Dennis Quaid.

julkaistu 2010-04-15 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 3

Poliisit (Dennis Quaid keskellä, Clifton Collins jr. oikealla) työn touhussa
Poliisit (Dennis Quaid keskellä, Clifton Collins jr. oikealla) työn touhussa 

KUVA 2

Ziyi Zhang
Ziyi Zhang 

KUVA 1

Dennis Quaid
Dennis Quaid 

Horsemen of the Apocalypse

Ohjaus Jonas Åkerlund
Näyttelijät Dennis Quaid, Lou Taylor Pucci, Ziyi Zhang, Clifton Collins jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Mandate Pictures, Platinum Dunes, Radar Pictures ja Nordisk Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ruotsalaisen, jo veteraaniksi luokiteltavan musiikkivideo-ohjaajan, Jonas Åkerlundin (Spun, 2002) toinen täyspitkä elokuva on psykologinen kauhutrilleri, joka kohtalaisen hulppeasta budjetista, tunnetusta tuottajastaan (Michael Bay) sekä muutamasta niminäyttelijästä huolimatta päätyi suoraan DVD-levitykseen.

Horsemen of the Apocalypse alkaa vahvasti antaen valheellisen lupauksen paremmasta sekä pikahduksen Jonas Åkerlundin lahjoista. Alkutekstit pyörivät upeiden lumisten maisemien päällä murhaetsivä Breslinin (Dennis Quaid) ajaessa ensimmäiselle rikospaikalle. Oikeusodontologina hänet on hälytetty tutkimaan tapausta, jossa metsästäjä on löytänyt jonkun purukaluston lammen jäältä sopivasti jalustalle aseteltuna. Tämän jälkeen tarina alkaa rullata eteenpäin vauhdilla, eikä mene aikaakaan, kun Breslin ja hänen parinsa Stingray (Clifton Collins jr.) löytävät itsensä ensimmäiseltä murhapaikalta. Hienostorouva on pantu roikkumaan telineeseen ihostaan suurilla koukuilla kiinnitettynä ja keuhkon puhkaissut kirurginen pisto on taannut, että hän on hitaasti hukkunut omaan vereensä. Rituaalisen murhan tutkimukset johtavat Ilmestyskirjan ratsastajilta inspiraationsa ottavien neljän murhaajan jäljille.

Kun raamatullinen symboliikka ajaa kaiken muun ohi Breslinin tutkimuksissa päätyy elokuva ikuiselle sivuraiteelle. Sadistiset murhat ja kidutuskohtaukset sekä köyhä perhedraama ja naurettavat juonenkäänteet kun hylkivät toisiaan. Koko elokuvan keston tarina tasapainottelee murhatutkimuksen ja Breslinin perhesuhteiden välillä löytämättä todellista punaista lankaansa.

Dave Callahamin (Doom, 2005) kynästä lähtenyt käsikirjoitus on täysin vailla omaperäisyyttä. Se lainailee vapaasti niin genren moderneista merkkiteoksista (esimerkiksi Seitsemän, 1995; Alaston pelko, 1996; Uhrilampaat, 1991) kuin uudemmista väkivaltaisista kauhuelokuvista (Saw, 2004; Hostel, 2005). Vaikka tarina etenee vauhdilla, on katsoja aina sitä askeleen edellä ja loppuratkaisun näkee jo kaukaa. Ainoan kerran Horsemen of the Apocalypse pääsee yllättämään kestonsa loppupuolella, jolloin tökerösti esitellään pari uutta hahmoa, jolla ei aikaisemmin ole ollut tarinan kanssa mitään tekemistä.

Dennis Quaid yrittää parhaansa ongelmaisena etsivä Breslininä. Hän jopa onnistuu peittämään tavaramerkkihymynsä lukuunottamatta muutamaa kohtausta, mutta kun käsikirjoitus on tätä luokkaa, ei hänelle tarjota mitään pohjaa jolle hahmoa rakentaa. Breslinin vaikea suhde vanhimpaan poikaansa Alexiin (Lou Taylor Pucci) on jo nähty useissa genren aikaisemmissa elokuvissa ja sarjoissa, eikä Horsemen of the Apocalypse tuo mitään uutta tähän yhtälöön. Isä painaa duunia. Poika kaipaa isäänsä ja ihmettelee miksi isukki ei pysähdy suremaan vastakuollutta vaimoaan. Kuulostaako tutulta?

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) ja Hero (2002) -elokuvistaan tuttu Ziyi Zhang mongertaa englantia yhden uhrin adoptiotyttärenä, ja kuten arvata saattaa nimestä levyn kannessa, hänen naapurintyttöimagonsa peittää alleen synkkiä salaisuuksia. Vaikka umpisurkea englanti vie kaiken terän hänen vuorosanoiltaan, on Zhang lahjakas näyttelijä (ainakin omalla kielellään) ja onnistuu saamaan pientä latausta rooliinsa.

Visuaalisesti Horse of the Apocalypsea on vaikea erottaa muista genren elokuvista. Ruosteinen väripaletti, josta nykytrillerit on helppo tunnistaa, on raskaassa käytössä, eikä kuvakerronta kerro mitään Åkerlundin lahjoista visualistina. Kokeellisuus on tästä kaukana. Musiikkiraitakaan ei synnytä minkäänlaisia elämyksiä. Se vain törkeästi alleviivaa mitä katsojan pitäisi tuntea juuri kyseisellä hetkellä.

Kokonaisuutena Horsemen of the Apocalypse on geneerinen kauhutrilleri, jolla ei ole mitään uutta annettavaa genrellensä. Sen tematiikka ja pohjimmainen viesti olisivat vaatineet paljon laadukkaamman käsikirjoituksen ja toteutuksen toimiakseen. Varsinkin kun todellista jännitystä elokuva ei onnistu tarjoamaan.

DVD: Nordisk Filmin julkaisu. Ääniraitana englannin kielinen Dolby Digital 5.1 ja kuvaformaattina on hieman outo 1.77:1 anamorfinen laajakuva. Tekninen puoli on hoidettu mallikkaasti. Valitettavasti mitään lisämateriaalia ei ole lukuunottamatta mainostrailereita.

Teksti: © 2010 Marko Mäkipelto

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202