Hengästyttävät kuvat taltioivat ylhäältä käsin rakkaan planeettamme, jota ei kohta enää ole.
Yann Arthus-Bertrand on ranskalainen journalisti, valokuvaaja ja entinen näyttelijä, joka vuonna 1991 perusti Altitude Agencyn: lehdistöfirman ja kuvapankin, joka erikoistui ylhäältä otettuihin luontokuviin. Vuonna 1994 ilmestyi miehen toimittama Earth from Above -niminen kirja, joka sisälsi huikeita otoksia maapallosta. Tätä seurasi kuusi vuotta myöhemmin maailmaa kiertänyt, valtavien julisteiden varaan rakennettu samanniminen näyttely.
Kehityskulun looginen päätepiste on Home, maapallon menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaa huikeiden otosten kautta luotsaava dokumentti. Ympäri maailmaa taltioidut näkymät kertovat maapallon tarinan vastakohtien kautta: hengästyttävä sademetsä kohtaa avohakkuut, luminen tundra kaivosteollisuuden, jäätiköt kasvihuoneilmiön. Keskeinen katalysaattori on ihminen, joka on viimeisen 50 vuoden aikana muokannut ympäristöään enemmän kuin sitä edeltävinä vuosituhansina.
Jutun juoni on selvä jo alussa: tämä on sinun tarinasi, joten sinun on syytä kuunnella tarkasti. Nyt ei dramatisoida eläinperheiden vaiheita á la Planeettamme maa tai ihastella luonnon pieniä ihmeitä Ruohikon kansan tapaan. Maapallon ainutlaatuisuus käy ilmi värikkäistä laajakuvista, sen herkkyys pienistä detaljeista ja ihmisen toimien kauaskantoisista vaikutuksista. Nyt ei ihmetellä, vaan kyse on moraalisaarnasta. Ja helvetillisen toimivasta sellaisesta. Miksi Sinä pilasit kaiken?
Homen agenda on selvä: ravistellaan katsojaa hereille. Metodina hitaalla tempolla etenevä, liki taideteosta muistuttaviin hitaasti kulkeviin otoksiin pohjaava tarina on tuhat kertaa toimivampi kuin Al Goren parin vuoden takainen luentomuistio. Kuvat puhuvat puolestaan, ja mikäli se ei riitä, täydentää kertoja loput. Äänenä toimii alkuperäisversiossa ohjaaja itse, jenkkipainoksessa Glenn Close. Universalin levyltä löytyvät molemmat, itse päädyin vahingossa jälkimmäiseen.
Jotain oudon tehoavaa on Homen tyylissä tarkastella kohteitaan etäältä, ikään kuin salaa. Joskus kohteena olevat ihmiset tai eläimet rekisteröivät kameran, useimmiten eivät. Mielessä käy myös ajatus Homesta dokumenttina, jota ulkoavaruuden asukit voisivat vuosien päästä käyttää oppimateriaalinaan. Tällainen oli maa, ja näin typerästi sen älykkäimmät asukit sitä kohtelivat.
Elokuva rakentuu kriisin ja epätoivon varaan, mutta toivonpilkahduskin nähdään. Lopuksi kerrotaan niistä luonnonvarjeluun tähtäävistä projekteista ja hankkeista, jotka tällä hetkellä ovat käynnissä. Vielä ei ehkä olekaan liian myöhäistä. Vielä onkin toivoa, mikäli toimimme nyt. Helpotus on pieni, mutta omatunto kolkuttaa elokuvan jäljiltä yhä ankarasti. Josko sen kesän festarireissun taittaisikin lentämisen sijaan vaikka höyrylaivan kyydissä?
Ja vielä tiedoksi: Homen voi halutessaan katsoa myös Youtubesta. DVD on myynnissä R-Kioskeissa kautta maan, ja jokaisesta myydystä kappaleesta lahjoitetaan euro Itämeren pelastamiseksi.
DVD: Universalin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 1.78:1-kuvasuhteella, ja ääniraitana toimii DD 5.1 (ranskan- tai englanninkielisenä). Kuva on kirkas ja tarkka, eikä ääniraidassakaan ole moittimista.
Ei lisämateriaalia.
Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA