Home

Home (2009)

| DVD
  • 4

Hengästyttävät kuvat taltioivat ylhäältä käsin rakkaan planeettamme, jota ei kohta enää ole.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-12-04 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Home
Home 

KUVA 3

Home
Home 

KUVA 2

Home
Home 

KUVA 1

Home
Home 

Home

Ohjaus Yann Arthus-Bertrand
Näyttelijät Glenn Close
Maa Ranska
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Elzévir Films, Europa Corp. ja France 2
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Home

Yann Arthus-Bertrand on ranskalainen journalisti, valokuvaaja ja entinen näyttelijä, joka vuonna 1991 perusti Altitude Agencyn: lehdistöfirman ja kuvapankin, joka erikoistui ylhäältä otettuihin luontokuviin. Vuonna 1994 ilmestyi miehen toimittama Earth from Above -niminen kirja, joka sisälsi huikeita otoksia maapallosta. Tätä seurasi kuusi vuotta myöhemmin maailmaa kiertänyt, valtavien julisteiden varaan rakennettu samanniminen näyttely.

Kehityskulun looginen päätepiste on Home, maapallon menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaa huikeiden otosten kautta luotsaava dokumentti. Ympäri maailmaa taltioidut näkymät kertovat maapallon tarinan vastakohtien kautta: hengästyttävä sademetsä kohtaa avohakkuut, luminen tundra kaivosteollisuuden, jäätiköt kasvihuoneilmiön. Keskeinen katalysaattori on ihminen, joka on viimeisen 50 vuoden aikana muokannut ympäristöään enemmän kuin sitä edeltävinä vuosituhansina.

Jutun juoni on selvä jo alussa: tämä on sinun tarinasi, joten sinun on syytä kuunnella tarkasti. Nyt ei dramatisoida eläinperheiden vaiheita á la Planeettamme maa tai ihastella luonnon pieniä ihmeitä Ruohikon kansan tapaan. Maapallon ainutlaatuisuus käy ilmi värikkäistä laajakuvista, sen herkkyys pienistä detaljeista ja ihmisen toimien kauaskantoisista vaikutuksista. Nyt ei ihmetellä, vaan kyse on moraalisaarnasta. Ja helvetillisen toimivasta sellaisesta. Miksi Sinä pilasit kaiken?

Homen agenda on selvä: ravistellaan katsojaa hereille. Metodina hitaalla tempolla etenevä, liki taideteosta muistuttaviin hitaasti kulkeviin otoksiin pohjaava tarina on tuhat kertaa toimivampi kuin Al Goren parin vuoden takainen luentomuistio. Kuvat puhuvat puolestaan, ja mikäli se ei riitä, täydentää kertoja loput. Äänenä toimii alkuperäisversiossa ohjaaja itse, jenkkipainoksessa Glenn Close. Universalin levyltä löytyvät molemmat, itse päädyin vahingossa jälkimmäiseen.

Jotain oudon tehoavaa on Homen tyylissä tarkastella kohteitaan etäältä, ikään kuin salaa. Joskus kohteena olevat ihmiset tai eläimet rekisteröivät kameran, useimmiten eivät. Mielessä käy myös ajatus Homesta dokumenttina, jota ulkoavaruuden asukit voisivat vuosien päästä käyttää oppimateriaalinaan. Tällainen oli maa, ja näin typerästi sen älykkäimmät asukit sitä kohtelivat.

Elokuva rakentuu kriisin ja epätoivon varaan, mutta toivonpilkahduskin nähdään. Lopuksi kerrotaan niistä luonnonvarjeluun tähtäävistä projekteista ja hankkeista, jotka tällä hetkellä ovat käynnissä. Vielä ei ehkä olekaan liian myöhäistä. Vielä onkin toivoa, mikäli toimimme nyt. Helpotus on pieni, mutta omatunto kolkuttaa elokuvan jäljiltä yhä ankarasti. Josko sen kesän festarireissun taittaisikin lentämisen sijaan vaikka höyrylaivan kyydissä?

Ja vielä tiedoksi: Homen voi halutessaan katsoa myös Youtubesta. DVD on myynnissä R-Kioskeissa kautta maan, ja jokaisesta myydystä kappaleesta lahjoitetaan euro Itämeren pelastamiseksi.

DVD: Universalin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 1.78:1-kuvasuhteella, ja ääniraitana toimii DD 5.1 (ranskan- tai englanninkielisenä). Kuva on kirkas ja tarkka, eikä ääniraidassakaan ole moittimista.

Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202