Hikinen iltapäivä

Dog Day Afternoon (1975)

| DVD
  • 5

Elokuva alkaa kolmen miehen aikeista ryöstää pankki sen viimeisinä aukioloaikoina. Ryöstöyritys kariutuu heti alkumetreillä varsinaiseksi farssiksi, kun yksi ryöstäjistä jänistää.

julkaistu 2006-03-10 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 2

Al_Pacino
Al_Pacino 

KUVA 1

Al_Pacino
Al_Pacino 

Hikinen iltapäivä

Ohjaus Sidney Lumet
Näyttelijät Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, James Broderick, Chris Sarandon, Carol Kane, John Marriott
Maa Yhdysvallat
Pituus 131 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1975 Artists Entertainment Complex
  • Kuva 3
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuva alkaa kolmen miehen aikeista ryöstää pankki sen viimeisinä aukioloaikoina. Ryöstöyritys kariutuu heti alkumetreillä varsinaiseksi farssiksi, kun yksi ryöstäjistä jänistää. Kahden miehen hikinen panttivankidraama jatkuu pitkälle iltaan poliisin, median ja yleisön saapuessa. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja elokuvassa viljellyt viitteet olivat ilmestyessään poliittisesti varsin ajankohtaisia.

Ryöstäjiä esittävät Al Pacino ja John Cazale muodostavat vastakohtaisen parivaljakon, joka oli jo nähty aikaisemmin Kummisetä-elokuvassa. Varsinkin Pacino tekee elokuvassa mielenkiintoisen roolin, jossa hahmo saa uutta syvyyttä pelkän lisäinformaation avulla. Hiljalleen Pacinon roolihahmon perhe ja ystävät ilmaantuvat rikospaikalle ja päähenkilön pinna sen kuin kiristyy. Tilanteet ja sivuhahmot paljastavat kuka ryöstäjä oikein on miehiään ja mitkä hänen motiivinsa ovat.

Elokuva sai kuusi Oscar –ehdokkuutta, joista ainoastaan Frank Pierson voitti käsikirjoituksesta. Loput palkinnot elokuva menetti Yksi lensi yli käenpesän –elokuvalle, joka keräsi sinä vuonna kaikki merkittävät palkinnot. Vaikka Frank Piersonin käsikirjoitus onkin jotain omaa luokkaansa, kuuluu suuri kiitos tekstistä näyttelijöiden improvisaatiolle ja ennen kaikkea Al Pacinolle, jota itse Pierson kiittelee elokuvan pelastaneista ehdotuksista. Näyttelijät pistivät kaikki itsensä likoon kolmen viikon intensiivisten harjoitusten aikana, joten tulostakin syntyi. Lumetin ohjauksen merkitystäkään ei sovi unohtaa. Lumetin tiukka kuri ja teatteritausta pitivät näyttelijät kuitenkin oikeilla raiteilla kohti parhaita tuloksia.

Vaikka ohjaajan -palkintoa ei tullut, Hikinen iltapäivä (Dog Day Afternoon, 1975 Yhdysvallat) on yksi merkittävän uran tehneen Sidney Lumetin parhaista elokuvista. Muutenkin ajatellessa 70–luvun poliittisesti ja sosiaalisesti vaikuttavia elokuvia Sidney Lumetin nimi nousee esille yhtenä keskeisimmästä vaikuttajista. Lumetin elokuvat Serpico, Network ja Hikinen iltapäivä ovat kaikki nykyaikaisia klassikoita. Elokuva oli myös ensimmäisten joukossa (ellei ensimmäinen) käsittelemässä homoutta aitona ihmissuhteena eikä vain koomisena lisäelementtinä.

Hiotun käsikirjoituksen, vankan ohjauksen ja loistavien näyttelijöiden ansioista Hikinen iltapäivä oli niitä harvoja elokuvia jotka olivat klassikkoja jo syntyessään. Näitä elokuvia 70 –luvun kultakausi tosin tuotti suunnattomia määriä. Hikinen iltapäivä nousee tästäkin joukosta edukseen. Tämä on elokuvaa parhaimmillaan. Sykähdyttävä, jännittävä ja otteessa pitävä elokuva, jonka aihe on kuitenkin niin minimaalisesta kimmokkeesta jalostettu. Parempaa ei voisi toivoa.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202