Heartless

Heartless (2009)

| Blu-ray
  • 3

Vahvatunnelmainen kauhuelokuva on yllättäen parhaimmillaan hiljaisissa suvantokohdissa.

julkaistu 2011-08-04 / päivitetty 04.08. klo 18:06

KUVA 4

Jim Sturgess ja Joseph Mawle
Jim Sturgess ja Joseph Mawle 

KUVA 3

Clémence Poésy
Clémence Poésy 

KUVA 2

Timothy Spall ja Jim Sturgess
Timothy Spall ja Jim Sturgess 

KUVA 1

Jim Sturgess
Jim Sturgess 

Heartless

Ohjaus Philip Ridley
Näyttelijät Jim Sturgess, Clémence Poésy, Noel Clarke, Luke Treadaway, Justin Salinger, Fraser Ayres, Timothy Spall, Joseph Mawle
Maa Iso-Britannia
Pituus 103 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Brittiohjaaja Philip Ridleyn ensimmäisessä elokuvassa viiteentoista vuoteen on jokaiselle jotakin. Perinteinen kauhu demoneineen ja rajuine äänitehosteineen sekoittuu niin psykologiseen tutkielmaan kuin herkkään perhe- ja romanssidraamaankin. Genrejen sekamelska ei aina etene omalla painollaan, ja kaiken koossa pitävä punainen lanka jääkin usein tunnetiloja tiuhaan vaihtelevan rytmin jalkoihin. Pääosan loistavalla Jim Sturgessilla on tilanne hallussa silloinkin, kun käsikirjoitus on absurdeimmillaan.

Nuori Jamie (Sturgess) on lahjakas valokuvaaja, mutta suuri sydämenmuotoinen syntymämerkki vasemman silmän ympärillä on urauttanut miehen erakkomaisen elämäntyylinsä vangiksi, eikä kasvaminen itäisen Lontoon jengiväkivaltaa pursuavilla kaduilla ole tehnyt poikkeavuutensa kanssa kamppailevan nuorukaisen elämää helpommaksi.

Kameransa turvin hämärille alueille eksyvälle Jamielle paljastuu paatuneen jengirikollisuuden syövyttämän kotiseutunsa todelliset kauhut. Mystisten hirmutekojen kuohuttaessa alueen asukkaiden mieliä Jamie onkin jo johdateltu syvälle uuden, epäinhimillisen jengin maailmaan sen raakalaismaisen johtajan, Papa B:n (Joseph Mawle) toimesta. Samaan aikaan Jamien elämään on ilmestynyt tyttö (Clémence Poésy), jonka intohimo valokuvaukseen ja piittamattomuus verestävän punaisesta syntymämerkistä tuntuvat liian hyviltä ollakseen totta.

Julmalla väkivallalla mässäilevään kauhuelokuvaan inhimillisyyttä ja tarttumapintaa tuovat onnistuneesti valitut näyttelijät. Sturgess esittää Jamieta vuoroin raivoisalla intensiteetillä, vuoroin hiljaisella herkkyydellä. Nuoren tähden aseistariisuvaa suoritusta kehystävät muun muassa useista Harry Potter –saagan elokuvista tutut Clémence Poésy sievän ensirakkauden kohteen roolissa ja Timothy Spall Jamien suuresti arvostamana ja kaipaamana isänä.

Heartless on kaikessa järjettömyydessään hätkähdyttävän raaka. Häiriintynyttä tunnelmaa korostaa ovela musta huumori. Elokuvan groteskien kuvien alla on kuitenkin syvästi koskettava kasvutarina nuoren miehen matkasta kohti itsensä hyväksymistä ja menneisyyden vaikeuksista irtautumista. Elokuvan lukuisat äänipiikein tehostetut säikäyttelyt kuitenkin vievät tarinaa kauemmas psykologisesta trilleristä ja lähemmäs yliluonnollista kauhua, johon samaistuminen on vaikeampaa.

Blu-ray: Elokuva meni Suomessa suoraan dvd:lle ja blu-raylle. Sen julkaisi Atlantic Film. Teräväpiirtoversion kuva (1080p HD, kuvasuhde 1.77:1) on tarkka, mutta ei täysin häiriötön. Ääniraitana DTS-HD Master Audio 5.1. Julkaisussa ei ole lainkaan lisämateriaalia. Elokuva alkaa heti tekstityskielivalinnan jälkeen.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202