Happy-Go-Lucky

Happy-Go-Lucky (2008)

| DVD
  • 4

Mike Leigh’n fiksu draamakomedia hulvattoman boheemista lontoolaisopettajattaresta, joka näkee vain elämän valoisan puolen. Luvassa herkullista komediaa, monisävyistä draamaa, loistavasti rakennettuja…

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 19.01. klo 16:04

KUVA 4

Sally Hawkins
Sally Hawkins 

KUVA 3

Sally Hawkins ja Alexis Zegerman
Sally Hawkins ja Alexis Zegerman 

KUVA 2

Eddie Marsan ja Sally Hawkins
Eddie Marsan ja Sally Hawkins 

KUVA 1

Sally Hawkins
Sally Hawkins 

Happy-Go-Lucky

Ohjaus Mike Leigh
Näyttelijät Sally Hawkins, Eddie Marsan, Alexis Zegerman.
Maa Iso-Britannia
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Film4, Ingenious Film Partners, Summit Entertainment, Thin Man Films, UK Film Council ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mike Leigh’n (Vera Drake, Salaisuuksia ja valheita) Happy-Go-Lucky (2008, Iso-Britannia) on lopulta älykkäämpi ja mielenkiintoisempi kuin ensivilkaisulla osaisi arvata. Päällisin puolin elokuva on hilpeän värikäs kuvaus naisesta joka kohtaa kaiken vastaantulevan hymy kasvoillaan. Elämäntapaoptimisti Poppy (Sally Hawkins) on luokanopettaja, joka elää railakasta boheemielämää kimppakämpässä parhaan ystävänsä kanssa, kiertää klubeja pikkusiskonsa opiskelijakavereiden mukana ja näkee koko maailman riemuntäyteisenä karnevaalina, jonne kaikilla on vapaa pääsy.

Alkuun Poppy herättää ihastusta kirkassilmäisen lapsenomaisella innostuksellaan, muttei tunneskaalaltaan yksioikoisena kuitenkaan jaksa kiinnostaa loputtomiin, vaikka tarjoaakin herkullisia koomisia hetkiä kikatuksensekaisella hössötyksellään ja höpötyksellään. Kiinnostavan elokuvasta tekeekin Poppyn suhde ympäröivään maailmaan ja reaktiot, joita hän herättää kanssaihmisissään.

Kun Poppyn pyörä varastetaan, päättää hän mennä autokouluun, jossa opettajaksi osuu vakavamielinen ja kiivasluontoinen äärioikeistolaispunaniska (Eddie Marsan). Täydellisten vastakohtien kohtaamisesta syntyy niin mehukasta komediaa kuin riipivää draamaakin, jossa kummastakin osapuolesta paljastuu uusia, synkempiä puolia. Usein Poppyn järkkymätön positiivisuus tuntuukin uskomattoman ärsyttävältä. Maanisuuden ovia kolkutteleva iloisuus on raivostuttavaa: miksei Poppy voi ottaa mitään vakavasti? Mitkä hänen motiivinsa lopulta ovat? Toisaalta Poppylla riittää empatiaa oppilailleen ja lähikujan kodittomille naiiviuteen asti, toisaalta hän vaikuttaa väliin itsekkäältä ja ajattelemattomalta tuputtaessaan intoaan ihmisille, joiden tarpeita ei edes yritä ymmärtää.

Poppyn ja autokoulunopettaja Frankin suhde nousee elokuvan mielenkiintoisimmaksi. Kahdesta ääripäästä löytyy vastakohtaistamisen kautta inhimillistä haavoittuvaisuutta ja kovuutta yllättäviltä tahoilta. Sekä Hawkins että Marsan tekevät loistavaa työtä ja tuovat äärimmäisyyksiin taipuvaisista hahmoistaan esiin myös hienovaraisempia sävyjä ja piirteitä. Loistavat näyttelijäsuoritukset yhdessä Leigh’n älykkään käsikirjoitus- ja ohjaustyön kanssa tekevät elokuvasta erittäin viihdyttävän mutta myös koskettavan kokonaisuuden.

Poppy nauraa aikuisuudelle, mutta ikinuoren kimppakämpän idyllissä on havaittavissa haikeutta: yhteiseloa on jatkunut jo kymmenen vuotta, eikä mikään ole muuttunut. 30-vuotias Poppy elääkin pysähtyneen kehityksen tilassa. Siinä Leigh’n elokuva onkin omituinen. Se kertoo nuoresta naisesta olematta kuitenkaan kasvutarina, missä sen viehätys piileekin. Positiivinen asenne, kyky nähdä hyvää kaikessa ja säilyttää lapsenomainen välittömyys ja into ovat ihailua herättäviä ominaisuuksia ja nähdään usein tienä onneen, mutta samalla ne herättävät katsojassa jopa sääliä Poppya kohtaan. Esittämällä Poppyn traagisessa valossa Leigh tuntuu kyseenalaistavan optimistisuuden arvon ja asettavan koko onnellisuuden käsitteen monitasoisen tutkiskelun alaiseksi. Elokuvan jälkeen on hämmentynyt olo: Poppy ihastuttaa, mutta saa myös miettimään mitä ihmisessä on vialla kun koko ajan täytyy hymyillä.

DVD:ltä löytyy lisämateriaalina hauska puolen tunnin featurette, jossa näyttelijät ja ohjaaja analysoivat elokuvan roolihahmoja, sekä lyhyempi pätkä elokuvan kuvauksista. DVD:n kuvaformaatti on ajoittain hieman pehmeä anamorfinen 1.85:1 laajakuva, vekkulia ääniraitaa toistaa DD 5.1.

Teksti © 2009 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202