Hanna

Hanna (2011)

| Blu-ray
  • 5

Hanna on koukuttavin ja tyylikkäin toimintatrilleri vuosiin. Saoirse Ronan tekee ilmiömäisen roolityön.

julkaistu 2012-01-19 / päivitetty 20.01. klo 00:12

KUVA 4

Eric Bana
Eric Bana 

KUVA 3

Cate Blanchett
Cate Blanchett 

KUVA 2

Hanna CIA:n vieraana
Hanna CIA:n vieraana 

KUVA 1

Saoirse Ronan
Saoirse Ronan 

Hanna

Ohjaus Joe Wright
Näyttelijät Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Tom Hollander, Olivia Williams
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Saksa
Pituus 112 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vahvojen draamojen (Sovitus, Ylpeys ja ennakkoluulo, The Soloist) osaajana tunnetulla Joe Wrightilla on näköjään myös leikkisä puolensa. Hänen ohjaamansa Hanna on persoonallinen, koukuttava ja tyylikäs toimintatrilleri, omassa genressään häikäisevä valioyksilö ja yksi vuoden parhaista elokuvista.

Se on menevä toimintaelokuva, jossa on runsaasti dramaattisia elementtejä, huumoria ja hitunen satumaailmaakin. Elokuvan kiinnostavuus ei synny kuitenkaan vauhdista sen enempää kuin rinnastuksista Grimmin satuihinkaan, vaan mysteeristä, joka ympäröi elokuvan herkkää keskipistettä, Hannaa.

Hanna (Saoirse Ronan) on nuori tyttö, joka on asunut koko elämänsä Suomen metsissä harjoitellen selviytymistaitoja, taistelulajeja ja aseiden käyttöä isänsä (Eric Bana), entisen CIA-agentin kanssa. Katsojalle koulutuksen syyt pysyvät pitkään arvoituksena.

16-vuotiaana Hanna ilmoittaa isälleen olevansa valmis. Isä kysyy: ”Oletko varma? Joko sinä tapat hänet tai hän tappaa sinut.” Hanna nyökkää.

Tästä alkaa vauhdikas tapahtumien ketju, jossa Hanna lähtee jahtaamaan tarinan roistoa, häikäilemätöntä CIA-agentti Marissa Wiegleriä (Cate Blanchett), joka oli aikoinaan vastuussa Hannan äidin kuolemasta. Wiegler haluaa vastaavasti käsiinsä Hannan ja hänen isänsä, ja lähettää heidän peräänsä liudan kätyreitään. Jonkun on kuoltava ennen kuin tarina saa päätöksensä.

Hanna on erinomaisesti kerrottu tarina. Wright kuljettaa sujuvasti kahta tarinaa rinnakkain: Hannan kulkua Marokosta kohti Berliiniä, ja vuoroin hänen isänsä matkantekoa kohti Berliiniä, jossa kaksikon on määrä lopulta tavata. Lisäksi mukana on Marissa Wieglerin ja hänen roistojensa puoli tarinasta, ja Hannan tutustuminen todelliseen maailmaan, joka esittäytyy hänelle yhtä ihmeellisenä satumaailmana kuin ne Grimmin sadut, joita hän on koko lapsuutensa lukenut.

Näin laajalla rintamalla etenevä tarina voisi helposti tuntua sirpaleiselta, mutta Wright hallitsee moniajonsa mestarillisesti. Juoni on liikkeessä jatkuvasti, rytmi tuntuu miellyttävältä ja tietoa sirotellaan kutkuttavasti.

Elokuva on myös visuaalisesti poikkeuksellisen kiehtova. Pitkien otosten ja omaperäisten kuvakulmien ystävänä tunnettu Wright yhdistää voimansa kuvaaja Alwin H. Kuchlerin ja leikkaaja Paul Tothillin kanssa. Lopputuloksessa ei tällä kertaa nähdä yhtä pitkiä kamera-ajoja kuin esim. Sovituksessa, vaan nyt pääosaan nousee raivokas leikkaustyö, joka antaa kohtauksille paikoin huiman rytmin.

Kun visuaalisuuteen yhdistetään vielä adrenaliinin täyteinen The Chemical Brothersin soundtrack, puhutaan kokonaisvaltaisesta audiovisuaalisesta nautinnosta.

Kuitenkin Hannan suurin vahvuus on sen pääosanäyttelijässä. Tuolloin 16-vuotias Saoirse Ronan on nuoresta iästään huolimatta uskomattoman monipuolinen ja ilmaisuvoimainen näyttelijätär. Hän on pääosassa vaikuttava, suorastaan häikäisevä. Hänen roolisuorituksessaan ei ole jälkeäkään siitä ulkokohtaisuudesta ja itsetietoisuudesta, jotka yleensä leimaavat tuon ikäluokan näyttelijöiden (esim. Emma Watson, Dakota Fanning) roolisuorituksia. Hannan roolisuoritus nostaa Saoirse Ronanin oman sukupolvensa suurimmaksi tulevaisuudenlupaukseksi.

Blu-ray: Sonyn julkaisussa on 1080 p. 2.40:1 -anamorfinen laajakuva, ja ääniraitana on Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalit:

  • Ohjaaja Joe Wrightin kommenttiraita
  • Vaihtoehtoinen loppu
  • Poistettuja kohtauksia
  • Kohtauksen anatomia: The escape from camp G

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202