Halo Legends

Halo Legends (2010)

| DVD
  • 2

Pelisarjaan pohjautuva kokoelma on länsimaissa tunnetuilta anime-taiteilijoilta. Pintaa, ei muuta.

julkaistu 2010-02-22 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Halo Legends
Halo Legends 

KUVA 3

Halo Legends
Halo Legends 

KUVA 2

Halo Legends
Halo Legends 

KUVA 1

Halo Legends
Halo Legends 

Halo Legends

Ohjaus Shinji Aramaki, Hideki Futamura, Toshiyuki Kanno, Tomoki Kyôda, Kôichi Mashimo, Yasushi Muraki, Daisuke Nishio, Frank O'Connor, Mamoru Oshii, Koji Sawai, Hiroshi Yamazaki
Näyttelijät Andy McAvin
Maa Yhdysvallat / Japani
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Microsoft, Studio 4°C, Production I.G., Toei Animation, Bones, J-Spec Pictures, Casio Entertainment, Warner Bros. Animation ja Warner Home Video Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Animaation Halo Legends (2009) näennäisenä pohjana on Xboxille suunnattu videopelisarja Halo, joka on kuin vesitetty, kädet sidottu versio alkuperäisestä Starsiege: Tribesista.

Paketti sisältää seitsemän lyhyttä itsenäistä tarinaa. Niissä luodaan kuva pelimaailman rikkaasta mytologiasta, mutta yksityiskohtia tarkastelemalla ei välistä löydy mitään omaa.

Valttikortti on kuvapinnassa, missä liikutaan nykyanimaation kärjessä. Japanilaiset tekijät ovat hankkineet kannuksensa animen puolella. Nimilistan sijaan on syytä mainita meriittejä: Ghost in the Shell (1995), Perfect Blue (1998), Vampire Hunter D: Bloodlust (2000), The Animatrix (2001), Appleseed (2004) sekä sarjoista Dragon Ball Z, .hack//SIGN ja Gungrave.

Origins I yrittää valaa vahvan perustan. Muinainen ihmiskuntaa edeltävä rotu putsaa viimeisenä tekonaan linnunradan päästäkseen eroon kammottavasta hirviölajista. Kyse on klassisesta tieteistarinoiden vihollisesta, primitiiviseltä näyttävästä olentokunnasta, joka lisääntyy kuin bakteeri. Populaari viittauskohde löytyy Marvelin sarjakuvien niljahiviöistä.

Origins II:ssa ihminen nousee avaruuden siirtomaaisännäksi. Sisäiset kaunat saadaan kuitattua, kun rotua uhkaamaan ilmestyy muukalaisliittoutuma. Tämä galaktinen sota on Halo-pelisarjan todellisuus. Kannanotot ihmisen biologisesta tai psyykkisestä suhteesta sotaan, rauhaan ja veljeyteen jäävät näiden sanojen pyörittelyksi.

Kuvapinnaltaan maalauksellinen The Duel pudottaa muukalaisten pariin. Juoni on samurai-kertomuksen variaatio ja läsnä on japanilaista kuvastoa. Eettinen kenraali halutaan syrjäyttää. Hänet pakotetaan taistelemaan ylivoimaista vihollisjoukkoa vastaan, mikä on käytännössä kopio Zack Snyderin 300:n (2006) kahakoista. Itse kaksintaistelussa veri ryöppyää painesuihkuna kuin Akira Kurosawan Sanjuron (1962) loppukuvissa.

Homecoming ja The Package ovat lähimpänä pelin maailmaa. Niistä voi bongata tuttuja aseita, olentoja, panssareita ja kulkuneuvoja. Välillä näkökulma siirtyy ruohonjuuritasolle, sotilaan silmistä kuvatuksi, kuin pelissä.

Sotatantereelle vievässä Homecomingissa vaihdellaan kahden aikatason välillä: nykyisyydessä eli sodassa sekä menneisyydessä eli taistelijan henkilöhistoriassa. Niiden väliltä löydetään ristikkäisyyksiä. Esillä ovat animen genrenä ärsyttävimmät piirteet kuten itkun partaalla olevat jättisilmät, tunteiden sisäänrunnonta ja hahmojen käsittämätön vaikerrus, joka kuulostaa Dave Chappellen Prince-imitaatiolta. Autistisuus vaivaa myös Prototypea, jossa puhutaan kunniasta ja ihmisyydestä, mutta sisältö on pommeja ja lasersäteitä.

The Packagessa kourallinen ihmissotilaita löylyttää vihollislaivastoa. The Duelin ohella se on ulkonäöllisesti silmiinpistävin, koska se on niin selvästi tietokonemallinnettu. Animaatio näyttää pelimoottorin päälle rakennetulta.

Odd One Out on Dragon Ball Z -henkinen slapstick-sekoilu, missä geenimuunneltu jättiläisapina usutetaan ihmissotilaan kimppuun. Vitsit ovat puujalkaa ja alinta yhteistä nimittäjää. The Babysitterissa ollaan suorittamassa avaruusörkin salamurhaa, mutta vailla moraalista jaakopinpainia teon oikeutuksesta.

Halo Legends tarjoaa valtavia tykkejä, robottihaarniskoja, avaruuslaivueita, teknologiapornoa ja ydinpommin veroisia räjähdyksiä. Se on teknisesti komea mutta tyhjä, eräänlainen pikkupoikien fantasiaelementtien The Greatest Hits -kokoelma. Mieluummin sitä katsoo uudelleen Akiran (1988) tai pelaa StarCraftia, jonka teemoja se on lähellä.

DVD: Halo Legendsin suomalaisen laitoksen on julkaissut Warner Bros. Kuvassa (16:9, 1.78:1) tai äänessä (5.1 englanti) ei ole moitteen sijaa. Lisämateriaalina on kommenttiraita, jossa puhuu elokuvan tuottaja ja Halon kehittäjä Microsoftilta. Tulevasta Halo-pelistä on mukana lyhyt ja hämärä traileri. Lisämateriaalia ei ole tekstitetty.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202