Häiden jälkeen

Efter brylluppet (2006)

| DVD
  • 4

Tanskalaisessa laatudraamassa yleisinhimillisiä aiheita käsitellään tunteikkaasti ja vetävästi

julkaistu 2010-10-13 / päivitetty 25.10. klo 10:10

KUVA 3

Sidse Babett Knudsen, Mads Mikkelsen
Sidse Babett Knudsen, Mads Mikkelsen 

KUVA 2

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen 

KUVA 1

Häiden jälkeen
Häiden jälkeen 

Häiden jälkeen

Ohjaus Susanne Bier
Näyttelijät Neeral Mulchandani, Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård, Sidse Babett Knudsen, Stine Fischer Christensen
Maa Tanska / Ruotsi
Pituus 125 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Häiden jälkeen

Tanskalaisessa laatudraamassa Häiden jälkeen (2006) yleisinhimillisiä aiheita käsitellään tunteikkaasti ja vetävästi. Sitä tuskin kukaan onnistuu sullomaan art house -gettoon, mikä on usean ihmislähtöisen elokuvan luokituksellinen hautausmaa.

Erityistä on rikkaan aineksen vaivaton käsittelytapa. Salaisuuksien kautta avautuva draaman kaari on sisällöllisesti hittikokoelma. Siinä liikutaan häistä syntymäpäivien kautta hautajaisiin samalla kun tapahtumia sitoo yhteen vanhemmuuden, menetyksen ja sovituksen tematiikka.

Vastakohdilla leikkivässä aloituksessa seurataan kahta tanskalaista miestä. Lastenkotia Intiassa hoitava Jacob (Mads Mikkelsen) on parannuksen tehnyt hulttio. Hänen on määrä matkustaa Kööpenhaminaan allekirjoittamaan sopimus, millä turvataan auttamistyön jatkuvuus.

Lahjoittaja on miljonääri Jørgen (Rolf Lassgård). Viivyttelemällä hän saa Jacobin jäämään tyttärensä hulppeisiin häihin, jotka paljastuvatkin Jacobin tyttären häiksi. Parikymmentä vuotta aiemmin Jacob seurusteli Jørgenin nykyisen vaimon (Sidse Babett Knudsen) kanssa.

Tässä eräs salaisuuksista, avautuvista ovista. Tyttären ja isän suhdetta aletaan rakentaa pohjatyön tehneen Jørgenin myötävaikutuksella. Haavojen repimiselle on kauaskantoiset syynsä, mikä lisäksi kertoo liikemiehen rutinoituneesta tavasta hallinnoida elinpiiriään.

Ohjaaja Susanne Bierin tavaramerkki on ilmava käsivarakuvaus, millä annetaan luonnollista liikkumatilaa näyttelijöille. Toistuvissa lähikuvissa kohdistetaan kasvoihin, etenkin silmiin ja huuliin. Usein niillä on tunnetilaa ennakoiva ja rekisteröivä merkityksensä.

Kauttaaltaan vahva näytteleminen tasoittaa joitakin helppoja juonellisia valintoja, joskin käsikirjoittaja Anders Thomas Jensen on useasti todistanut olevansa mestari. Pidättyväinen, surusilmäinen Mads Mikkelsen saa parikseen nuoren Stine Fischer Christensenin, jolta löytyy herkkyyttä henkisesti raskaimpaan rooliin.

Lajityyppiin kuuluvista elementeistä esimerkkinä on isän ja tyttären (Christensen) ravintolakohtaus. Sopivasti vaivaantuneen, realismia hakevan ilmapiirin vuoksi sitä ei kuitenkaan voi kutsua kliseiseksi. Tyttären tuoma perhealbumi on tässä yhteydessä vain kipeä lista menetetyistä hetkistä.

Hahmot on käsikirjoitettu liukumaan kohti dilemmoja. Ongelmatilanne heittää psykologisen varjon kohteensa ylle, minkä vaikutuksia tarkastellaan. Konkreettisimmillaan se näkyy Jacobin kohdalla. Hänen on valittava intialaisen adoptiopoikansa ja tanskalaisen tyttärensä väliltä.

Loppua kohden löysätään, mutta vaaka liikkuu myötämielisempään suuntaan pikemminkin suurten uhrausten painosta. Paavo Haavikon lause jokaisesta paluusta tappiona kumotaan useampaan kertaan. Lopetus on kevytversio happy endista: kasaantuneiden paineiden katarttinen purkaus, muttei lupausta muusta.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision osana sen Bio Rex -sarjaa. Sekä kuva (16:9) että ääni (5.1/2.0 tanska) toistuvat puhtaasti. Lisämateriaalina elokuvan traileri.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202