Hääkuvaaja

Bröllopsfotografen (2009)

| BLU-RAY
  • 3

Ulf Malmrosin ohjaama Hääkuvaaja on pirteä ruotsalainen uutuuskomedia.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-03-10 / päivitetty 14.03. klo 10:10

KUVA 4

Koko perhe koolla
Koko perhe koolla 

KUVA 3

Häähumua
Häähumua 

KUVA 2

Erikoinen hääkuva
Erikoinen hääkuva 

KUVA 1

Björn Starrin ja Tuva Novot
Björn Starrin ja Tuva Novot 

Hääkuvaaja

Ohjaus Ulf Malmros
Näyttelijät Björn Starrin, Tuva Novotny ja Kjell Bergqvist.
Maa Ruotsi
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 BOB Film Sweden AB, Film i Väst, TV4 Sweden ja Sandrew Metronome
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Hääkuvaaja on ruotsalainen komediauutuus. Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Ulf Malmrosin aiempia elokuvia ovat muun muassa Unelma bändistä – Tjenare Kungen, Paras kesä ja Levoton Sussie, jotka ovat menestyneet hyvin Ruotsissa. Hääkuvaaja on noussut kotimaassaan yhdeksi tämän vuoden suurimmista yleisö- ja arvostelumenestyksistä.

Hääkuvaajan päähenkilö on Robin (Björn Starring), joka asuu Molkomissa. Molkom on pieni värmlandilainen tehdaspaikkakunta, jossa kaikki tuntevat toisensa ja lähes kaikki työskentelevät samassa paperitehtaassa. Ykskaks yllättäen tehdas joudutaan sulkemaan, mutta Robin ei siitä lannistu. Hän päättää elättää itsensä valokuvauksella, joka on hänen rakas harrastuksensa. Robin ottaa tekstiviestilainan, hankkii hienon kameran ja saa onnenkantamoisella ensimmäisen kuvauskeikan. Kuvauskohteena on yläluokan häät Tukholmassa. Häissä Robin tutustuu morsiamen sisareen Astridiin (Tuva Novot), jonka kautta hän pääsee mukaan parempiin piireihin. Robin tekee kaikkensa sopeutuakseen yläluokan maailmaan, mutta on samalla vaarassa kadottaa itsensä.

Hääkuvaajassa Robinia esittävä Björn Starrin nousi tähdeksi Ruotsissa Levottoman Sussien kulttihahmo Pölsan myötä. Astridin esittäjä Tuva Novotny puolestaan näytteli Levottoman Sussien nimiosan. Pääosanäyttelijöiden yhteinen kemia toimii mainiosti yhteen myös Hääkuvaajassa ja heidän näyttelemistään on ilo seurata. Muissa elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Kjell Bergqvist näyttelijä Jonnyna sekä Johannes Brost ja Marianne Scheja Astridin varakkaita vanhempina. Näyttelijöiden suorituksia on kaiken kaikkiaan hienoa seurata, sillä kaikki roolivalinnat ovat osuneet nappiin.

Hääkuvaajassa on hetkensä. Värmlandilainen kylä asukkaineen on onnistuttu kuvaamaan lämpimän realistisesti ja hyvällä huumorilla höystettynä. Henkilöhahmoihin ja heidän tunteisiinsa on helppo samaistua oli oma yhteiskuntaluokka mikä hyvänsä. Tämän elokuvan kertomus on kuitenkin nähty jo valitettavan monesti: mammanpoika maalta lähtee suureen kaupunkiin suurin elkein. Tarina etenee ennalta-arvattavasti ja ajoittain jopa tylsistyttää katsojaa. Tällaisenaan elokuva on tavanomainen draama, joka huvittaa ajoitellen, mutta siitä puuttuu erityinen komediallinen ote.

Elokuvan kuvaus on loistavaa. Kuvaaja Mats Ulofson on onnistunut luomaan kuviin aitoa ruotsalaista tunnelmaa, jota Jimmy Lagneforsin hyvät musiikkivalinnat tahdittavat. Kuvavalinnat ja -kulmat ovat hienosti valittuja. Elokuvassa näytetään myös kosolti still-kuvia, jotka ovat hyvin tasokkaita. Niiden kautta tuodaan esille Robin ja Astridin omanlaistaan tapaa nähdä maailmaa.

Kaiken kaikkiaan Hääkuvaaja jättää jälkeensä hyvän mielen. Se saa katsojan miettimään omia unelmiaan ja sitä, että onni voi olla myös hetkissä oli olinpaikka mikä hyvänsä. Menestystä tärkeämpää ovat ihmiset, jotka jakavat onnen kanssamme.

Blu-ray: Sandrew Metronomen Blu-ray-julkaisu on kuvanlaadultaan keskitasoinen. 2.35:1 kuvakoossa esitettävä 1080p/24fps HD-kuvan tarkkuus on hyvää DVD-tasoa, mutta ei niin tarkkapiirtoinen kuin Blu-Ray-julkaisulta voisi odottaa. Elokuvan äänet (DTS HD Master Audio 5.1.) kuulostavat puhtailta. Puhe ja muu äänimaailma on erotettu hyvin toisistaan eikä hälyääniä kuulu.

Lisämateriaalit on saatavilla vain normaalipiirtona, ja ikävä kyllä ilman tekstitystä. Tekstityksen puuttuminen on harmillista, koska moni katsoja jättää sen takia katsomatta hyvätasoisen lisämateriaalin. Kameran takana-dokumentissa käydään kuvauspaikoilla ja haastatellaan elokuvan tekijöitä. Lisämateriaalissa on myös elokuvasta poistettuja kohtauksia ja Kjell Bergvistin improvisointia. Sokerina pohjalla on kolme versiota elokuvan trailerista.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202