Gran Torino

Gran Torino (2008)

| Blu-ray
  • 5

Clint Eastwood asettuu naapurustoa piinaavaa jengiä vastaan yhdessä vuoden hienoimmista amerikkalaisista elokuvista.

julkaistu 2009-08-04 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 4

Bee Vang ja Clint Eastwood
Bee Vang ja Clint Eastwood 

KUVA 3

Ahney Her ja Clint Eastwood
Ahney Her ja Clint Eastwood 

KUVA 2

Clint Eastwood
Clint Eastwood 

KUVA 1

Clint Eastwood esittää Walt Kowalskia
Clint Eastwood esittää Walt Kowalskia 

Gran Torino

Ohjaus Clint Eastwood
Näyttelijät Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley
Maa Yhdysvallat
Pituus 119 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Warner Bros, Matten Productions, Double Nickel Entertainment, Gerber Pictures, Media Magik Entertainment, Village Roadshow Pictures, Malpaso Productions ja Warner Home Video Finland
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Pian 79-vuotiaan Clint Eastwoodin 29. kokopitkä elokuva Gran Torino on uskomattoman vahva elokuva ohjaajalta, jonka parhaiden päivien pitäisi jo kaiken järjen mukaan olla takanapäin. Katsoopa asiaa miltä kantilta tahansa, viimeiset 10 vuotta ovat kuitenkin olleet Eastwoodin kultakautta ohjaajana.

Gran Torino on tarina kulttuurien ja sukupolvien yhteentörmäyksestä kuin myös ystävyydestä ja vanhenemisesta. Clint Eastwood esittää Walt Kowalskia, Michiganissa elävää, eläkkeelle jo kauan aikaa sitten jäänyttä autotehtaan työntekijää, joka on hiljattain menettänyt vaimonsa. Walt on perinteisiä amerikkalaisia arvoja liputtava, olutta ahkerasti siemaileva kiukkuinen rasisti, joka säilyttää Korean-sodan kivääriänsä edelleen ladattuna huoneessaan. Waltin naapurustossa liikkuu nimittäin runsaasti jengiläisiä, joiden röyhkeitä puuhia Walt ei todellakaan tyydy katselemaan sivusta…

Eräänä yönä naapurissa asuvan Hmong-perheen poika Thao (Bee Vang) yrittää varastaa Waltin silmäterän, vuoden 1972 Ford Gran Torino-merkkisen auton. Walt onnistuu estämään varkauden ja poika pakenee paikalta. Kun pojan perhe saa tietää totuuden tapahtumista, he saapuvat Waltin puheille ja pyytävät anteeksi. Korvaukseksi tapahtuneesta Thao joutuu työskentelemään Waltille viikon ajan. Tästä alkaa Waltin ja Thaon välinen ystävyys, josta muotoutuu läheinen isä-poika-suhde. Thaon kautta Walt tutustuu myös pojan siskoon (Ahney Her), perheeseen ja aasialaiseen kulttuuriin ja joutuu vähitellen kyseenalaistamaan omia asenteitaan ja arvojaan.

Gran Torinossa käsitellään moderneja aiheita ja ongelmia menneisyyteen jumittuneen ihmisen kautta. Itse Gran Torino-auto toimii tehokkaana vertauskuvana tästä: niin Walt kuin hänen huolella kiillotettu autonsakin ovat jäänteitä menneiltä ajoilta, jotka seisovat vierekkäin talon pihalla katsellen, kun veteraanien ja Waltin ystävien rakentama, ennen niin elinvoimainen asuinalue rapistuu ja muuttuu maahanmuuttajien temmellyskentäksi.

Gran Torino on huolellisesti kirjoitettujen henkilöhahmojen varassa kulkeva sujuva draama, joka on maustettu sopivalla määrällä jännitystä, toimintaa ja jopa huumoria. Eastwood kuljettaa tarinaa omalla, vanhalla tutulla tyylillään, rauhallisesti ja huolellisesti henkilöhahmoja pohjustaen. Eastwoodin kykyä kehitellä henkilöhahmoja on pakko ihailla. Täytyy myös todeta, että tällä kertaa Eastwood malttaa lopettaakin tarinansa tehokkaasti – piirre mikä on puuttunut useista hänen 2000-luvun ohjaustöistään.

Elokuvaa on ilo seurata myös visuaalisella tasolla, sillä Eastwoodin hovikuvaajan Tom Sternin luomissa kuvissa elokuvan ystävän silmä lepää. Gran Torino on siis myös visuaalisesti positiivisessa mielessä vanhanaikainen elokuva: otokset ovat suhteellisen pitkiä ja kompositiot poikkeuksellisen huolellisia.

Walt Kowalski on ehkä kiinnostavin henkilöhahmo, mitä Eastwood itse on koskaan näytellyt. Nopeasti katsottuna Waltin saattaa nähdä jonkinlaisena ikääntyneenä Likaisena Harrynä, mutta lopulta näillä kahdella hahmolla ei ole juuri mitään yhteistä. Waltin hahmo kehittyy valtavasti kahden tunnin elokuvan aikana, ja Eastwood on roolissaan sanalla sanoen täydellinen. Tuskin kukaan pystyisi näyttelemään Waltia paremmin. Eastwood on kertonut Gran Torinon olevan hänen viimeinen näyttäytyminensä valkokankaalla. Sanokaa minun sanoneen, en usko, että Clint on vielä valmis kumartamaan lopullisesti.

Gran Torino on yksi vuoden hienoimpia amerikkalaisia elokuvia. Se onnistuu käsittelemään oikeasti ajattelemisen arvoisia asioita viihdyttävästi olematta kuitenkaan saarnaava tai pinnallinen. Kysymyksessä on myös siinä mielessä harvinainen elokuva, että sitä voi vilpittömästi suositella kaiken ikäisille, niin teini-ikäisille kuin heidän isovanhemmillekin.

Sanottakoon vielä, että tällä kertaa elokuvateatterista ei kannata lähteä katsomatta ja ennen kaikkea kuuntelematta lopputekstejä, Clint Eastwood ja Jamie Callum esittävät nimittäin lopputekstien aikana Kyle Eastwoodin (Clintin pojan) ja Michael Stevensin säveltämän ja Golden Globe-palkitun kappaleen Gran Torino, joka sulattaa vähän karskimmankin miehen sydämen.

Blu-Ray: Warner Bros:in Blu-Ray-julkaisu on teknisesti huippuluokkaa. Sen enempää kuvasta kuin äänestäkään ei löydä mitään moitittavaa. Tosin on sanottava, että melko vaatimaton ääniraita ei aseta missään vaiheessa äänentoistolaitteistolle suurta haastetta. Kuvaformaattina on komea 2.40:1 teräväpiirto laajakuva. Ääniraitoja löytyy kaksi: Dolby TrueHD 5.1 ja Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaaleja on 30 minuutin verran, tosin näistä melkein puolet on melkoisen turhaa. Jokseenkin kiinnostavassa “The Eastwood-way”-dokumentissa uppoudutaan elokuvan tekemiseen ja haastatellaan ohjaajaa itseään, tuottajia, käsikirjoittajaa ja näyttelijöitä. Kaksi muuta dokumenttia, “Manning The Wheel” ja “Gran Torino – More Than a Car”, ovat melkoisen turhanpäiväisiä koosteita, joissa miehet puhuvat autoista ja niiden merkityksestä esim. miehisyydelle (!)

Mitään lisämateriaaleja ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202