Chris Rock kyselee humoristisessa dokumentissa millaiset ovat hyvät hiukset. Vastaus ei ole yksiselitteinen.
Millaiset ovat hyvät hiukset? Se on kysymys, johon jenkkikoomikko Chris Rock tunsi pakonomaista tarvetta hakea vastausta, kun hänen 5-vuotias tyttärensä yllätti miehen kysymällä ”miksei minulla ole hyviä hiuksia?”. Rönsyilevää ja hieman turhankin kevytmielistä dokumentaarista komediaa Good Hair (2009) katsellessa saa huomata, että vastaus ei suinkaan ole yksiselitteinen.
Lähinnä mustien naisten hiuksiin keskittyvä dokumentaari esittelee sankoin joukoin näyttelijöitä ja artisteja, jotka puhuvat hiuksista ja niiden merkityksestä. Erikoiset suhteet kuontaloonsa paljastavat muun muassa näyttelijät Tracie Thoms, Raven Symone ja Melyssa Ford sekä musiikkiartistit Eve, Ice-T, Cheryl James ja T-Pain.
Puhuvat päät vaihtuvat vauhdilla, ja asiaa tulee paljon. Aidoimmillaan elokuva on kuitenkin silloin, kun Chris Rock hassuttelee tavallisten ihmisten kanssa amerikkalaisissa parturikampaamoissa, joissa tukka-asiat otetaan tosissaan. Näille naisille hiukset ovat investointi, johon voi helposti upota vuodessa jopa tuhansia dollareita.
Yhdysvalloissa hiukset ovat kukoistava bisnes. Afrikkalais-amerikkalaisille naisille myydään suoraa, silkinsileää hiusta niin lisäkkeinä kuin peruukkeinakin, mutta mistä tietämättömien kuluttajien kuontalot oikeasti ovat peräisin? Siitä Rock matkusti Intiaan ottamaan selvää, ja valotti hieman siellä pyörivää hiustenmyyntibuumia.
Tekotukkamarkkinoiden kysytyintä tavaraa on ilmeiseseti ”aito intialainen ihmishius”, joka tulee kutrinsa jumalille uhraavilta intialaistytöiltä. Valitettavasti Chris Rockin tutkimusmatka Intiaan on vain pintapuolinen raapaisu sen hämäräperäisestä karvakartellista.
Yksi dokumentin osa-alueista käsittelee joka vuosi Atlantassa järjestettäviä Bronners Bros-hiusmessuja, joissa maan parhaat kampaajat kilpailevat toisiaan vastaan esittelemällä taitojaan huimissa lavanäytöksissä ja muut alan ammattilaiset kaupittelevat haluttuja tuotteitaan.
Aiheesta olisi voinut saada aikaiseksi hyvinkin kiinnostavan, vakavasävyisemmän paljastusdokumentin, mutta Chris Rock tuotantotiimeineen on mennyt täysin päinvastaiseen suuntaan. Vakavammilla vesillä käväistään pikaisesti, varsinkin Intia-tarinan yhteydessä, mutta tunnelma pysyy koko ajan höyhenen kevyenä.
Ilmeisesti tarkoituksena onkin ollut luoda hauska hyvänmielen feel good-tyylinen kurkkaus hiusten merkitykseen niin naisten kuin miestenkin kannalta. Loppuun ei kuitenkaan ole maltettu olla jättämättä sitä periamerikkalaista viestiä sisäisen kauneuden tärkeydestä.
Good Hair on kuitenkin hupaisa dokumentti, ja hauska Chris Rock on miellyttävää seuraa koko elokuvan keston ajan. Dokkari valottaa kiitettävästi niin julkimoiden suhteita omiin hiuksiinsa, villinä riehuvaa irtotukkabisnestä kuin alan suurimpien messujen järjestämistäkin. Jos ei muuta leffasta saanutkaan irti, niin ainakin hetken aikaa oma kuontalo vaikuttaa vallan hyvältä.
Teksti: © 2010 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA