Gomorra

Gomorra (2008)

| DVD
  • 4

Gomorra on brutaalin realistinen elokuva Napolin mafiasta, camorrasta. Vaikuttavan elokuvan on ohjannut Matteo Garrone.

julkaistu 2009-09-16 / päivitetty 16.09. klo 22:10

KUVA 4

Gianfelice Imparato.
Gianfelice Imparato. 

KUVA 3

Gianfelice Imparato.
Gianfelice Imparato. 

KUVA 2

Ciro Petrone ja Marco Macor.
Ciro Petrone ja Marco Macor. 

KUVA 1

Toni Servillo.
Toni Servillo. 

Gomorra

Ohjaus Matteo Garrone
Näyttelijät Marco Macor, Ciro Petrone, Gianfelice Imparato, Toni Servillo, Carmine Paternoster, Salvatore Cantalupo
Maa Italia
Pituus 137 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Fandango, Rai Cinema, Sky, Ministero per i Beni e le Attività Culturali ja Pan Vision

DVD

Gomorra (2008, Italia) on brutaalin realistinen elokuva Napolin mafiasta, camorrasta. Elokuva perustuu Robert Savianon samannimiseen romaaniin, ja elokuva on jo ehtinyt koota mainetta ja ylistystä ympäri maailman. Osansa menestyksestä ovat saaneet niin Saviano kuin elokuvan ohjaaja Matteo Garronekin, sillä molemmat ovat joutuneet camorran tappolistalle, ja Saviano elää jo pysyvästi poliisin vartioimana.

Gomorralla ei ole varsinaisesti yhtä selkeää juonta, vaan kokonaisuus on kudottu viidestä eri tarinasta, jotka kertovat tavalla tai toisella camorran vaikutuspiirissä elävistä ihmisistä. Yhdessä tarinassa seuraamme kahta nuorta pojankloppia (Marco Macor ja Ciro Petrone), jotka ovat katsoneet liikaa Scarfacea, ja haaveilevat nopeasta noususta Napolin rikosmaailman huipulle, sekoittaen lopulta itsensä erittäin vaarallisten mafiosojen liiketoimiin. Toisaalla saamme seurata ikääntynyttä mafian rivimiestä, vähäsanaista Don Giroa (Gianfelice Imparato), jonka tehtävänä on välittää rahaa ja maksaa säännöllisesti korvauksia ihmisille, jotka ovat esimerkiksi auttaneet mafiaa jotenkin, tai joiden perheenjäseniä on joutunut vankilaan. Päivittäisen työnsä ohella Don huomaa, kuinka naapurusto alkaa mureta mafiasodan alla. Toisissa tarinoissa seuraamme mm. myrkyllisiä jätteitä laittomasti dumppaavaa liikemiestä ja camorran alaisuudessa toimivaa huippuräätäliä.

Matteo Garrone kertoo tarinaa dokumentaarisella tyylillä, panostaen realistisuuteen niin vahvasti, että satunnainen katselija saattaisi luulla kysymyksessä olevan oikea dokumentti. Dialogi kuulostaa enemmän spontaanilta jutustelulta, naureskelulta ja huudolta kuin täsmällisen harkitulta tekstin tulkinnalta. Tarkoituksena on riisua aiheelta se romanttisuus, joka siihen on varsinkin amerikkalaisissa elokuvissa perinteisesti yhdistetty. Sopranos-tyylisen tunnelmoinnin ja romantisoinnin unohtaa helposti Gomorraa katsellessaan. Tästä elokuvasta on leikki kaukana.

Elokuvan roolihahmoja seuratessa katsoja huomaa, kuinka mafian jatkuva läsnäolo aiheuttaa jatkuvaa väkivaltaa ja epävarmuutta, ja vaikka mafian kautta virtaa rahaa pelkästään huumeiden kautta huimat yli 500 000 euroa päivässä (!), se ei näytä vaikuttavan kenenkään elintasoon. Päinvastoin, se pikemminkin kurjistaa yhteiskuntaa entisestään. Suurin osa mafialta elantonsa saavista ihmisistä näyttävät elävän varsin köyhää elämää Napolin slummeissa. Mafiarahat virtaavat jonnekin niin ylös, että niitä ei kukaan koskaan oikeastaan näe. Vuorenhuippu on niin kaukana, ettei sitä voi nähdä alhaalta.

Viiden eri aikajanan seuraaminen on hetkittäin työlästä. Asiaa ei helpota se, että Garrone kuvaa elokuvaansa usein pimeissä ja ahtaissa paikoissa, kuten rappukäytävissä ja ikkunattomissa huoneissa kameran kuvatessa ihmisten selän tai hartioiden takaa. Usein jää epäselväksi kuka kuvissa milloinkin on, ja henkilöhahmot saattavat mennä sekaisin. Erillisten, toisistaan riippumattomien tarinoiden kuljettaminen rinnakkain ei ole koskaan ollut elokuvissa amatöörien puuhaa, eikä edes Garrone onnistu tässä täydellisesti, sillä jo elokuvan perusrakenne tekee siitä hieman ryhdittömän, hyvin sirpaleisen ja aavistuksen sekavan.

Tästä huolimatta on sanottava, että Gomorra on poikkeuksellisen vaikuttava elokuva. On varsin mukavaa voida kerrankin todeta, että italialaiset ovat ottaneet omakseen perinteisesti hyvin amerikkalaisen elokuvagenren ja tehneet ravisuttavan ja vaikuttavan teoksen, jollaista ei Amerikassa pystyttäisi koskaan tekemään.

DVD Pan Visionin DVD-julkaisu on hyvätasoinen. 2.35:1 anamorfinen laajakuva on tosin välillä hieman rakeinen. Dolby Digital 5.1-ääniraita ajaa asiansa oikein mukavasti, varsinkin, kun elokuvan ääniraita ei aseta suuria haasteita äänentoistolaitteistolle.

Kuten usein ennenkin, Pan Vision on löytänyt laadukkaalle elokuvalle sen arvoiset lisämateriaalit. Vaikka materiaali ei ole tällä kertaa kovin kattavaa, se on sitäkin laadukkaampaa ja kiinnostavampaa. Parasta antia on 88 minuuttia pitkä nauhoite Ruotsin akatemiassa pidetystä keskustelutilaisuudesta, jossa Roberto Saviano ja Salman Rushdie pitävät puheet, ja keskustelevat mm. sananvapaudesta ja kansojen ja kulttuurien välisestä suvaitsevaisuudesta.

Levyltä löytyy lisäksi 13 minuuttia poistettuja kohtauksia, ja elokuvan traileri. Mitään lisämateriaaleista ei valitettavasti ole tekstitetty suomeksi.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Pilou Asbæk

Overlord

Samu Oksanen | 06.11.

Natsizombien luvattoman lystikäs lahtailu käy karmivana sotakauhuilunakin valkokankaan vihanhallintaterapiasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202