Go Fast

Go Fast (2008)

| DVD
  • 2

Ranskalaisen toimintafilmin ruuti on hieman vettynyttä, vaikka huumeilla lastattu Audi kulkee kovaa.

julkaistu 2009-09-16 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Huumekuljetukseen sekaantuvat gangsterit
Huumekuljetukseen sekaantuvat gangsterit 

KUVA 3

Idylli, joka hajoaa: taustalla Marek-setä (Roschdy Zem)
Idylli, joka hajoaa: taustalla Marek-setä (Roschdy Zem) 

KUVA 2

Substanssia aamuyöllä
Substanssia aamuyöllä 

KUVA 1

Substanssia päivällä
Substanssia päivällä 

Go Fast

Ohjaus Olivier Van Hoofstadt
Näyttelijät Roschdy Zem, Olivier Gourmet, Jean-Michel Fete, Jil Milan
Maa Ranska
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Avalanche Productions, Europa Corp, Canal+, CinéCinéma, Sofica Europacorp ja Nordisk Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ranskalaisen toimintafilmin Go Fast (2008) punaisena lankana on huumepelin ruokkimisjärjestyksen kuvaaminen, vaikka pääpaino onkin viimeisimmissä lenkeissä: kun ajetaan audeilla ja bemareilla viileästi ylinopeutta Espanjasta Ranskaan, takapenkillä parikymmentä kiloa kamaa. Hierarkian lyömätön tiivistys löytyy kuitenkin musiikin puolelta, Immortal Techniquen ja kumppaneiden konseptiraidalta Peruvian Cocaine. Siinä käydään tunnontarkasti läpi koko ketju orjaviljelijästä rikostutkijaan.

Tietty levottomuus vaivaakin Go Fastia. Siinä on paljon langanpätkiä, joista ei saada punottua kestävää köyttä. Se alkaa jännittävästi, kun rikollisjengejä jahtaava poliisiyksikkö seuraa yön yli nurjan betonilähiön elämää. Kosketus todellisuuteen on kuin toisessa ranskalaisessa elokuvassa, Vihassa (La haine, 1994), joka käsittelee gettoutuneen alueen nuorten elämää. Kyttäyksestä tulee mieleen myös köyhän miehen Langalla (The Wire, 2002–2008).

Huumediileri Lucien (Jil Milan) onkin lopulta poliiseja nokkelampi ja hyökkää heidän kimppuunsa. Tylyssä teurastuksessa koko siivoojiksi valepukeutunut kööri passitetaan mullan alle. Erään kuolleen poliisin perhetuttu ja hyvä ystävä Marek (Roschdy Zem) vannoo kostoa. Nyt genresääntöjen jalostama katsoja odottaa, että Marek sivuuttaa muotojäykän, konkreettisiin todisteisiin nojaavan ja oikeusvaltion periaatteita noudattavan poliisilaitoksen ja lähtee yksin omankädenoikeuden tielle siivotakseen katusaastan Kärcherillä.

Näin ei kuitenkaan käy. Stetsonista vedetyssä sivujuonessa kyvykäs Marek värvätään soluttautumaan marokkolaiseen huumejengiin, joka toimittaa kamaa myös Lucienille. Lucien ja Marek tietenkin kohtaavat, mutta vasta varttia ennen loppua. Kyynisyys ei ole yhtä tapissa (ja Chinatown-mielentilassa) kuin David Fincherin Sevenissa (1997), vaikka loppukohtaus on kuin siitä varastettu: Marek osoittaa pellolla makaavaa Lucienia pistoolilla päähän ja ympärillä kiertelee poliisihelikopteri.

Go Fast ei ole järin kineettinen toimintaelokuva. Siinä on pari nopeaa ja kylmästi kuvattua tulitaistelua, esimerkiksi kun tyyny heitetään uhrin kasvoille ja perään ammutaan pari luotia. Suuremmatkin tulitaistelut päättyvät nopeasti toisen puolen täyttyessä lyijystä. Takakansitekstin mainostama takaa-ajo jää taas hiuksenhienoihin ohituksiin moottoritiellä. 2000-luvun ranskavalioiden rinnalla — Transporter 1 & 2, Taken — Go Fast on mikkihiirtä.

Taustaltaan algerialainen Malek on hahmona kimppu kliseitä, joskin suulaus on muuttunut äärivakavuudeksi. Tuima komea mies ei kuitenkaan ole synnynnäinen lahjakkuus vaativaan peitetehtävään. Konventioita rikotaan ehkä eniten kohtauksissa, joissa Malekin kykyjä hiotaan. Hän ei esimerkiksi osaa uida (aikaisemmin keskeinen rosvo karkaa uimalla ja uimataidottomuus on muutenkin vitsailun aihe). Hankala kuvitella, että James Bondia simputettaisiin yhtä nololla tavalla. Brittiläiselle herrasmiehelle kun kaikki on synnynnäistä.

Yllätyksetön jännitysmomentti on sekin, kuka Malekin rikostovereista paljastuu soluttautuneeksi agentiksi. Malekille kerrotaan, kuinka agentti paljastaa itsensä tunnuslauseella: ”Luuletko olevasi jokin Likainen Harry?” Vastaavasti kun Lucien heitetään kaltereiden taakse, hän vaatii asianajajaa kuin suuret pamput. Esitettyyn vaatimukseen poliisi tokaisee: ”Luuletko, että tämä on jokin Amerikka?” Ainakin elokuva yrittää olla pääsykortti Hollywoodiin.

DVD: Nordisk Filmin suomalaisen DVD-julkaisun kuva (16:9 anamorfinen 2.25:1) toistuu moitteettomasti, joskin pimeissä kohtauksissa on nähtävissä pientä epätarkkuutta. Miljöiden värimaailmojen osalta skaala on varsin laaja: avarilta huumepelloilta yölliseen klaustrofobiseen betonilähiöön. Ääniraidalla (ranska 5.1) autojen moottorit eivät murise aivan yhtä voimakkaasti kuin voisi etukäteen odottaa, ja tulitaisteluissa ei saavuteta tavoiteltua (Michael Mannia lienee haettu) vaikutelmaa. Lisämateriaalina 10 minuuttia pitkä ja suomeksi tekstitetty traileriesitys Nordisk Filmin tulevista uutuuksista (mm. Tieto, Red Cliff) — heti alussa ennen elokuvaa kuin VHS-aikakaudella.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202