G.I. Joe: The Rise of Cobra

G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

| Blu-ray
  • 2

Eliittiryhmä G.I. Joe taistelee asediileri Destroa ja Cobra-järjestöä vastaan, pyrkimyksenään estää maailmanvalloitus.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-12-15 / päivitetty 28.10. klo 09:09

KUVA 4

Shana ja Ripcord
Shana ja Ripcord 

KUVA 3

Duke ja Ripcord
Duke ja Ripcord 

KUVA 2

Ana/Baroness
Ana/Baroness 

KUVA 1

G.I. Joe -eliittiryhmä
G.I. Joe -eliittiryhmä 

G.I. Joe: The Rise of Cobra

Ohjaus Stephen Sommers
Näyttelijät Adewale Akinnuoye-Agbaje, Christopher Eccleston, Grégory Fitoussi, Joseph Gordon-Levitt, Byung-hun Lee, Sienna Miller, Dennis Quaid, Channing Tatum, Marlon Wayans
Maa Yhdysvallat
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Paramount Pictures, Spyglass Entertainment, Hasbro, Di Bonaventura Pictures
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

G.I. Joe on eliittiryhmä, jonka monikansallisen sotilasoperaation johdossa on kenraali Hawk (Dennis Quaid). Ryhmä käyttää uuden sukupolven vakoilu- ja sotavälineistöä taistellakseen korruptoinutta asekauppiasta McCullenia/Destroa (Christopher Eccleston) ja Cobra-organisaatiota vastaan, jonka perimmäisenä tarkoituksena on maailmanvalloitus.

Valkokankaalla nähdään jälleen kerran, kuinka jenkkisotilaat toimivat maailmanpoliisin roolissa ja taistelevat pahuutta vastaan samalla tuhoten kaiken tieltään. Stephen Sommersin ohjaama toimintaelokuva perustuu Hasbron luomiin G.I. Joe: A Real American Hero toimintafiguureihin ja sarjakuvaan.

G.I. Joe: The Rise of Cobra on nopeatempoinen parituntinen, jonka kohtaukset ovat kerta toisensa perästä mahtipontista tykitystä sarjakuvamaisin CGI-tehostein. Teknistä toteutusta on ylistettävä, vaikkakaan se ei paikkaa elokuvassa olevia puutteita. G.I. Joe on juoneltaan keskinkertainen, jonka kerronta hajoaa käsiin.

Blokcbuster-ohjaaja ansaitsee kiitosta siitä, että muutamalla ensiluokkaisella tavalla toteutetut kohtaukset pelastavat elokuvan täydelliseltä nöyryytykseltä. G.I. Joe on kyhätty toimintakohtaustensa varaan. Vaikka actionia nähdään huomattavan paljon, elokuvaa on helppo seurata – jokaisella elokuvassa nähtävällä hahmolla on oma tehtävänsä.

Pääosassa näyttelee koko G.I. Joe-tiimi, kukaan hahmoista ei nouse yksittäiseksi sankariksi. Hahmojen historiaa valaistaan takautumien avulla, tosin ne koskettavat tarinaan pintaraapaisun verran. Niille, jotka eivät ole lapsuudessa leikkineet lelufiguureilla tai lukeneet sarjakuvia, takautumilla valotetaan sitä, mistä kaikki oikein sai alkunsa.

Näyttelijätyöskentely on yllättävän hyvää, ottaen huomioon käsikirjoituksen. Channing Tatumia on miellyttävä katsoa, vaikkakin toimintasankarin bootsit ovat pari numeroa liian suuret. Marlon Wayan on roolissaan rasittava, joka yrittää tehdä kovasti työtä ansaitakseen paikkansa. Sienna Millerin pahiksenrooli jää vaisuksi yritykseksi, Rachel Nicholeskin tuntuu olevan enemmän seinäkukkana kuin pääosassa. Näyttelijätyöskentelystä viis, kunhan elokuvassa nähdään piukkaa nahka-asustetta ja keikistelyä! Näiltä osin Miller ja Nicholes onnistuvat.

Sarjakuvista tehdyt elokuvat ovat tuottaneet kerta toisensa jälkeen karvaita pettymyksen tunteita, tästä hyvänä esimerkkinä aikaisemmin kesällä ilmestynyt Transformers: Kaatuneiden kosto. G.I. Joe: The Rise of Cobra ei ole hyvä, mutta ei sitä surkeaksikaan voi sanoa. Se on ihan mukiinmenevää viihdettä, varsinkin jos sen suurempia odotuksia ei ole. Koska elokuvan loppu jätetään avoimeksi, tullaan siitä näkemään se välttämätön jatko-osa. Nähtäväksi jää, onko se edeltäjänsä kaltainen keskinkertaisuus vai ansaitseeko se paikkansa tähtien joukossa.

Blu-Ray: Paramount Home Entertainment Finlandin Blu-ray julkaisu on kuvalaadultaan ja ääneltään loistava. Kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.40:1 kuvasuhteella ja ääni toistuu jykevästi 5.1. DTS HD:nä.

Lisämateriaalia on tarjolla ihan kivasti. Bonuslevyltä löytyy mahdollisuus katsoa elokuva ohjaajan ja tuottajan kommentein varustettuna, jossa Stephen Sommers ja Bob Ducsay kertovat elokuva taustoista ja tekotavasta, sekä siitä miten kukin kohtaus oikein tehtiin. Commentary by Director Stephen Sommers and Producer Bob Ducsay on saatavana vain englanniksi tekstitettynä.

Muu materiaali on saatavana suomeksi tekstitettynä. The Big Bang Theory: The Making of G.I. Joe kertoo nimensä mukaisesti elokuvan tekemisestä. Tässä muun muassa kuullaan niin Hasbron edustajan kuin myös tuon legendaarisen sarjakuvan tekijän Larry Haman kommentteja G.I. Joe -tuotteista (lelut, animaatiot ja itse elokuva). Elokuvan ohjaaja Stephen Sommers valottaa katsojille mistä kaikki oikein sai alkunsa ja kuinka suuresta produktiosta oikein on kyse. Suurimmista kohtauksista, ns. päätapahtumista, esitellään niiden tekotapa. On varsin mielenkiintoista nähdä kuinka esim. Ranskassa kuvattu kohtaus on tehty. Elokuvaa katsoessa ei nimittäin käy kertaakaan mielessä, että ympäristö on 3D-mallinnos pieniä yksityiskohtia myöten.

Next-Gen Action: The Amazing Visual FX and Design of G.I. Joe keskittyy kuvaamaan visuaalisia efektejä. Tässä muun muassa Boyd Shermis, mies efektien takana, kertoo yksityiskohtaisesti tekotavoista. Nähdään miten kukin kohtaus on ensin suunniteltu ja toteutettu.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202