Ghost Town

Ghost Town (2008)

| DVD
  • 4

Ricky Gervais ja Tea Leoni naurattavat harvinaisen onnistuneessa romanttisessa komediassa.

julkaistu 2009-03-08 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Kummitukset eivät jätä Bertramia rauhaan
Kummitukset eivät jätä Bertramia rauhaan 

KUVA 3

Ricky Gervais, Michael-Leon Wooley ja Kristen Wiig
Ricky Gervais, Michael-Leon Wooley ja Kristen Wiig 

KUVA 2

Ricky Gervais, Tea Leoni ja Greg Kinnear
Ricky Gervais, Tea Leoni ja Greg Kinnear 

KUVA 1

Greg Kinnear ja Ricky Gervais
Greg Kinnear ja Ricky Gervais 

Ghost Town

Ohjaus David Koepp
Näyttelijät Ricky Gervais, Téa Leoni, Greg Kinnear, Aasif Mandvi, Bridget Moloney, Jordan Carlos
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 DreamWorks SKG, Paramount Pictures, Pariah, Spyglass Entertainment ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Bertram Pincus (Ricky Gervais) on antisosiaalinen hammaslääkäri, jonka sydän pysähtyy hetkeksi erään rutiinioperaation aikana sairaalassa. Bertram selviää välikohtauksesta hengissä, mutta tapahtumalla on odottamattomia seurauksia: Bertram alkaa nähdä kuolleita ihmisiä ja pystyy kommunikoimaan heidän kanssaan. Bertram on selkeästi poikkeuksellinen ihminen, niinpä kuolleet alkavat vainoamaan häntä ja pyytämään häntä toimimaan tulkkina kahden maailman välissä. Yksi haluaa välittää viestin suremaan jääneelle lapselleen, toinen toimittamaan perille sen kirjeen, jota ei koskaan ehditty lähettämään ja niin edelleen. Tämä kaikki on suunnaton riesa yksityisyyttä arvostavalle Bertramille, kunnes kummitus nimeltä Frank (Greg Kinnear) pyytää häneltä palvelusta: Bertramin pitää ajaa tiehensä eräs limanuljaska, joka piirittää hänen leskeään (Tea Leoni). Bertram lupautuu tehtävään vastahakoisesti, mutta hän piristyy huomatessaan, että leski on itse asiassa varsin mukava ja vieläpä kaunis nainen.

Bertram: Did anything unusual happen during my operation?
Kirurgi: You died for seven minutes. We brought you right back. People die all the time.
Bertram: Yeah, but it’s usually just once… at the end.

Ghost Town on kiinnostava elokuva kahdesta syystä. Ensinnäkin, se on ensimmäinen hyvä romanttinen komedia pitkiin aikoihin, joka on valmistunut USA:ssa. Toiseksi, Ghost Town on brittiläisen koomikon Ricky Gervaisin ensimmäinen täysipitkä elokuva.

Ricky Gervais on kiistämättä yksi 2000-luvun arvostetuimpia, ellei arvostetuin koomikko. Hänen ja Stephen Merchantin kynästä ovat syntyneet sellaiset legendaariset sarjat kuin The Office – Konttori ja Extras – Tahtoo tähdeksi kanssa. Tämän lisäksi Gervais on tehnyt useita ennätyksiä rikkoneita stand-up-kiertueita USA:ssa. Koomikoiden piirissä Gervaisia pidetään jo lähes jumalana. Onkin siis varsin outoa, että Suomessa Ricky Gervaisin nimi ei sano juuri kenellekään mitään. Vielä oudompaa on se, että persoonallinen Gervais suostui ensimmäiseen kokopitkään elokuvaan vasta melkein kymmenen vuotta läpimurtonsa jälkeen. Mies todellakin haluaa tehdä asiat omalla tavallaan.

Ghost Town on loistava, hallittu romanttinen komedia. Ohjaaja/kirjoittaja David Koepp tiedostaa genren konventiot erinomaisesti ja onnistuu muovaamaan elokuvastaan persoonallisen, mutta perinteitä kunnioittavan romkomin, joka genrelle epätyypillisesti onnistuu olemaan sekä aidosti hauska, että aidosti romanttinen. Mukana on myös monia erityisen kauniisti kirjoitettuja ja kuvattuja kohtauksia, jotka saavat katsojan hetkittäin unohtamaan, että kysymyksessähän on oikeasti komedia. Koepp hypähtelee komedian ja romanttisen draaman välillä sujuvasti ja luontevan oloisesti. Tyylikästä ja liikuttavaa lopputulosta on pakko ihailla.

Ricky Gervais on elokuvan primus motor alusta loppuun. Gervais osaa tehdä hahmostaan säälittävän surullisen, mutta samalla hauskan, joka antaa erinomaisen pohjan tällaiselle ihmissuhdekomedialle. Pienemmissä rooleissa Greg Kinnear ja Tea Leoni hoitavat työnsä varsin hyvin. Varsinkin Gervaisin ja Leonin välisissä kohtauksissa on tunnelmaa.

Kaiken kaikkiaan Ghost Town on paras romanttinen komedia sitten Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Sitä on helppo suositella lämpimästi jokaiselle tämän genren ystävälle. Kerrankin tarjolla on amerikkalainen romkom, joka ei halveksu yleisöään.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on hyvää perustasoa. Kuvaformaattina on 1.78:1 anamorfinen laajakuva ja äänenä DD 5.1 tai 2.0.

Lisämateriaaleja löytyy yli puoli tuntia. Mukana on laadukas Making of-dokumentti ja lyhyt Ghostly Effects-dokumentti. Todellinen helmi on ”Some People Can Do it”-kooste, jossa on pilalle menneitä kohtauksia. Yleensä tällaiset koosteet eivät ole hauskoja, mutta jostain syystä Gervaisin hervotonta naurua on aina ilo katsella. Lisämateriaaleissa on suomenkieliset tekstitykset.

Mukana on myös Gervaisin ja ohjaaja David Koeppin kommenttiraita, joka on sekä mielenkiintoinen, että aivan mielettömän huvittavaa kuunneltavaa.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202