Geishan muistelmat

Memoirs of a Geisha (2005)

| DVD
  • 3

Elokuva sijoittuu Kiotoon ennen toista maailmansotaa. Se kertoo nuoren Chiyon kasvusta palvelustytöstä kaupungin halutuimmaksi geishaksi.

julkaistu 2006-03-09 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 2

Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha 

KUVA 1

Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha 

Geishan muistelmat

Ohjaus Rob Marshall
Näyttelijät Kôji Yakusho, Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Ted Levine, Mako, Li Gong
Maa Yhdysvallat
Pituus 145 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Columbia Pictures Corporation, DreamWorks SKG, Spyglass Entertainment, Amblin Entertainment ja Red Wagon Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ohjaaja Rob Marshall teki varmahkon urasiirron päättäessään käydä Geishan muistelmat menestyskirjan kimppuun. Chicagon jälkeisen menestyksen ja huuman jälkeen Marshall päätti syöksyä kohti toista hittiä. Kuudesta ehdokkuudesta elokuva voitti kolme Oscaria, joista kaikki menivät toteutuspuolelle. Kuvaus, puvustus ja art direction palkittiin upeasta jäljestä ja ansaitusti. Nämä olikin toteutettu melko virheettömästi. Muiden osa-alueiden toteutuksesta ei välttämättä voi sanoa samaa.

Elokuva sijoittuu Kiotoon ennen toista maailmansotaa. Se kertoo nuoren Chiyon kasvusta palvelustytöstä kaupungin halutuimmaksi geishaksi. Elokuva vie katsojan mysteeriseen maailmaan, joka häikäisee kuvauksella ja yksityiskohtaisuudella. Häiritsevänä tekijänä toimi näyttelijöiden roolityö. Se että kiinalaiset esittävät japanilaisia ja puhuvat englantia, ei luo autenttisuudelle kovinkaan loistavia lähtökohtia. Tämä on kuitenkin vain toinen puoli. Lavastusteknilliset ratkaisut pitävät elokuvaa elossa. Käsikirjoituskaan ei luo suuria tunteenpurkauksia katsojassa, mutta hyvin rakennettu maailma pitää mukana elokuvassa.

Kuvaus ja lavastus elokuvassa ovat häikäisevää osastoa. Myös John Williamsin musiikki on jälleen kerran loistavaa. Williams on jopa työntänyt omia rajojaan hieman eteenpäin musiikissa. Solisteina kuullaan tämän hetken ”kuumimmat” klassisenmusiikin solistit Itzhak Perlman ja Yo-Yo Ma. Heidän viulunsa ja sellonsa antavat myös temaattiset leimansa päähenkilöille.

Lisämateriaalien puolella neliosainen dokumentti elokuvanteosta on parasta antia. Tekijät rikkovat illuusion täysin paljastamalla kuinka elokuvan Kioto onkin vain Kaliforniaan elokuvaa varta vasten rakennettu lavaste. Toisaalta lavasteesta puhuminen on vähättelemistä, sillä kyseessä on melkein oikean kokoinen pienoiskylä. Yksityiskohdat lavasteissa ja puvuissa ovat huikeita, mutta ne myös muistuttavat että elokuvasta ei jää paljon muuta käteen. Loistoa ja glamouria, mutta sisällöllisesti elokuvan anti ei vakuuta. Elokuva pohtii omistamista, ihmisen arvoa ja päähenkilön tarvetta olla arvokas. Tönkkö käsikirjoitus ei kuitenkaan tue elokuvan temaattisia päämääriä, vaan tekijät ovat jääneet ihmettelemään elokuvan värejä ja loistoa vähän liiankin pitkäksi aikaa.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202