Gandhi

Gandhi (1982)

| DVD
  • 4

Gandhi, kuten nimestä voi päätellä, kertoo tarinan suurenmoisesta miehestä, joka halusi vain oikeutta.

julkaistu 2004-03-09 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 1

Gandhi
Gandhi 

Gandhi

Ohjaus Richard Attenborough
Näyttelijät Ben Kingsley, Candice Bergen, John Gielgud, Martin Sheen, John Mills, Edward Fox, Trevor Howard
Maa Iso-Britannia / Intia
Pituus 188 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 Carolina Bank, Goldcrest Films International, Indo-British, International Film Investors ja National Film Development Corporation of India
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Gandhi (1982 Iso-Britania, Intia), kuten nimestä voi päätellä, kertoo tarinan suurenmoisesta miehestä, joka halusi vain oikeutta. Koska elokuva perustuu tosipohjaisiin henkilöihin, ei ole mikään loppukäänteen paljastus sanoa, että elokuvassa Gandhi kuolee ja elokuva kattaa Gandhin elämän opiskeluiden loppumisesta hänen kuolemaansa. Elokuvan alussa selitetään, että olisi mahdotonta kertoa yhdestä ihmisestä kaikki ja siksi elokuva on pyrkii valottamaan vain minkälainen ihminen Gandhi oli ihmisenä. Tavoite saavutetaan kunnialla.

Aikoinaan vuonna 1982 Gandhi voitti Oscareita 12 ehdokkuudesta yhdeksän, saavuttaen vuoden Oscar -magneetti statuksen. Elokuva palkittiin mm. pääosasta, ohjauksesta, kuvauksesta ja jopa parhaasta elokuvasta. Gandhin mahtavan menestyksen innoittamana Attenborough lähtikin kymmenen vuotta myöhemmin rakentamaan henkilökuvaa eräästä toisesta 1900 -luvun suurmiehestä: Charlie Chaplinista. Tulos ei ollut kuitenkaan Gandhin tasoa. Elokuvan aihe oli amerikkalaisille varmasti liian kyseenalainen, vaikka kyseessä onkin amerikkalaisen elokuvan isä. Yksityiselämässään Chaplin oli kuitenkin skandaalilehdistöä kiinnostava ja siihen lisättynä 50 -luvun alun kommunistivainot, niin vanhat kaunat ovat voineet vaikuttaa joihinkin kriitikoihin. Eihän Elia Kazanillekaan kaikki ollut antaneet anteeksi kuolemaansakaan mennessä.

Elokuva on varsin opettavainen ja mielenkiintoinen. Kouluissa pitäisi katsoa tämän kaltaisia elokuvia opetusmateriaalina, sillä tämä elokuva auttaa pistämään nykyiset Intian ja Pakistanin tapahtumat oikeaan perspektiiviin. Mahtavaa sanomaakin elokuvasta löytyy (pitkälti herra Gandhin ansiosta) ja meidän nyky-yhteiskunnan terroristipyörteessäkin olisi varaa poliitikoilla pysähtyä hetkeksi ja miettiä Mohandas K. Gandhin sanomaa ja ideologiaa.

Mutta kuten monien elämänkertaelokuvien kohdalla käykin, niin vaikka ihminen olisi ollut elämää suurempi, niin elokuva ei samalle tasolle yllä. Koska elokuva on sinänsä elokuvallinen dokumentti, sen objektiivisuus kärsii ja elokuvalle on asetettu tietty ennalta määrätty näkökulma millä se kuvaa Gandhia, mutta tämä nyt on pientä nipottamista.

DVD: Ääni elokuvassa on hyvä, mutta kuva on parempi. Jos kyseessä on Oscarin arvoista kuvausta, ei siitä kovin huonon näköistä saa. DVD:llä on laajat ekstrat, kommenttiraidoista dokumentteihin. Tekstityksiäkin on moneen makuun. Jotta ekstrat olisivat olleet täydelliset, olisi niille pitänyt varata erillinen levy, mutta kokonaisuudessaan kohtalaisen hyvä paketti.

teksti: © 2004 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202