Friday the 13th

Friday the 13th (2009)

| DVD
  • 1

Crystal Lakella tapahtuu taas: Jason on palannut. Mukana on jääkiekkomaski ja aina luotettava machete.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-07-25 / päivitetty 25.07. klo 15:03

KUVA 4

Julianna Guill, Travis Van Winkle, Danielle Panabaker ja Jared Padalecki
Julianna Guill, Travis Van Winkle, Danielle Panabaker ja Jared Padalecki 

KUVA 3

Jason väijyy Julianna Guillia
Jason väijyy Julianna Guillia 

KUVA 2

Amanda Righetti ja Jared Padalecki
Amanda Righetti ja Jared Padalecki 

KUVA 1

Jason vaanii rannalla
Jason vaanii rannalla 

Friday the 13th

Ohjaus Marcus Nispel
Näyttelijät Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Travis Van Winkle, Amanda Righetti
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 New Line Cinema, Paramount Pictures, Platinum Dunes ja Crystal Lake Entertainment ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Friday the 13th

Klassikkoelokuvien uusimiseen erikoistuneen Marcus Nispelin (Teksasin moottorisahamurhat, Frankenstein, tuleva Conan) Friday the 13th (Perjantai 13. päivä) ei itse asiassa ole suora remake. Alkuperäisteoksessa lauma nuoria kokoontui Crystal Lake -nimiselle kesäleirille, ja ryhmää harvensi salaperäinen murhaaja. Sittemmin sarjan keulakuvaksi noussut Jason Voorhees sen sijaan nähtiin kunnolla vasta kakkososassa. Kuulu kiekkomaski sai odottaa kolmanteen Perjantaihin asti.

Nispelin visio niputtaa kolme ensimmäistä osaa siistiin pakettiin. Elokuva alkaa kohtauksella, jossa alkuperäisen Perjantain murhaaja menettää tappoputkensa loppusuoralla päänsä. Siitä leikataan nykyaikaan, jolloin kesäleirin verilöyly on enää nuotiotarinaksi taantunut legenda.

Crystal Lake on hylätty raunio, mutta sen ympärillä kuhisee. Kaveriporukka saapuu lihaksikkaan Trentin (Travis Van Winkle) ökyrikkaiden vanhempien kesämökille pämppäämään, ja lähistöllä häärii myös metsiin kadonnutta siskoaan (Amanda Righetti) etsivä Clay (Jared Padalecki). Isoveikka ei tahdo uskoa tytön olevan kuollut, ja vaisto osuu oikeaan: 20 vuotta sitten äitinsä kuolemasta traumatisoitunut Jason on kidnapannut äitiään muistuttavan tytön, ja ottanut asiakseen harventaa nuorten lukumäärää luotettavan machetensa avulla.

Yhtenä genren keskeisistä teoksista muistettava Perjantai 13. päivä (Friday the 13th, 1980) oli sekin kaukana omaperäisestä. Tekijät ryöstivät parhaat palat muista aikakauden teinislashereista, etenkin Carpenterin Halloweenista, pyrkimyksenään ratsastaa tovereidensa suosiolla. Tuloksena oli tehokas ja tuottoisa, mutta yliarvostettu kauhupätkä. Ja hupaisa moraalisaarna – seksistä seurasi väkivaltainen kuolema.

Nispel yhdessä käsikirjoittajien (Damian Shannon ja Mark Swift) kanssa ei edes yritä tyylillisesti tuoda Perjantaita nykypäivään. Rob Zombien Halloweenin kaltaista laajaa syntytarinaa ei nähdä, vaan fokus on tärkeimmässä: teinien lahtaamisessa pelein ja vehkein. Jonkinlaista inhimillistä kosketuspintaa Jasoniin yritetään hakea tämän äitiobsession kautta, mutta se jää kuriositeetiksi. Hahmo on yhä pelkkä valtava tappokone, vaikka Derek Mears hallitseekin maskin takana fyysisen roolinsa taiten.

Elokuva on alusta loppuun yhtä klisesoppaa, mikä on tekijöiltä varmasti tietoinen ratkaisu. Ongelma on, ettei genrekonventioiden orjallisesta seuraamisesta revitä irti mitään hupia. Vaikka Nispel vyöryttää valkokankaalle mustan rasistivitsejä laukovan turhakehahmon ja tissejä tissien vuoksi, tapahtuu kaikki ilottomasti kuin kiskoilla. Jos tarkoitus on nauraa teinikauhun traditiolle, kohdistuu nauru lopulta aivan väärään suuntaan.

Mieluummin katson uudestaan DVD:ltä Jason X:n. Perjantaita ei ole koskaan ollut tarkoitus ottaa täysin vakavasti, ja scifikitschistä ja tietokonepeleistä ammentava avaruusseikkailu kiteyttää jo premissiinsä sen, mikä elokuvissa on lopulta tärkeintä: iso jätkä tulee veitsi kädessä kohti. Ainakin jos on oltu tuhmia.

DVD: Paramountin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii Dolby Digital 5.1. Kuva on pääosin tarkka ja terävä, ja ääniraita toistuu moitteetta.

Lisämateriaalina on tarjolla minidokkarit “Jason Voorhees herää henkiin” sekä “Hacking Back, Slashing Forward”. Noin 10-minuuttisissa pätkissä tekijät keskustelevat elokuvan tekemisestä sekä omasta suhteestaan siihen ja alkuperäisteokseen. Dokkarit katsoo kivutta, vaikka olantaputtelulta ja alkuperäisen Perjantain glorifioinnilta ei vältytäkään. Eniten innoissaan elokuvasta tuntuu olevan Jasonia näyttelevä Derek Mears, joka tuntuu näyttelijöistä muutenkin kypsimmältä ja mielenkiintoisimmalta.

Lisäksi mukana on elokuvan parhaat surmat tekijöiden runsain kommentein kertaava pätkä sekä muutama vaihtoehtoinen kohtaus. Ensimmäinen on sikäli puuduttava, että elokuvan murhissa ei juuri mitään hauskaa tai mielenkiintoista ole. Nuorten bimbojen lisäämät kommentit eivät juuri katselukokemusta kevennä. Lisäkohtaukset puolestaan ovat turhia, ja niiden korvaaminen on ollut enemmän kuin ymmärrettävää.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202