Freetime Machos

Freetime Machos (2009)

| DVD
  • 2

Mika Ronkaisen pinnallinen dokumentti maailman pohjoisimmasta rugbyjengistä.

julkaistu 2010-10-20 / päivitetty 26.10. klo 15:03

KUVA 3

Pelin tiimellyksessä voi sattua
Pelin tiimellyksessä voi sattua 

KUVA 2

Matti Keränen ja Mikko Koljonen
Matti Keränen ja Mikko Koljonen 

KUVA 1

Koko porukka kasassa
Koko porukka kasassa 

Freetime Machos

Ohjaus Mika Ronkainen
Näyttelijät Matti Keränen, Mikko Koljonen, Jarmo Stoor, Roger Holden, Tuomo Jaakkonen, Ana Vidal, Niina Keränen, Kaisa Koljonen, Pekka Löppönen
Maa Suomi / Saksa
Pituus 86 min
Ikäraja 3 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Freetime Machos on suomalainen dokumentti maailman pohjoisimmasta ja kolmanneksi huonoimmasta rugbyjoukkueesta – näin ainakin pelaajat itse asian ilmaisevat. Hetkittäin vahvasti manipuloidun, hauskaksi tarkoitetun dokkarin pääosassa ovat rugbyjoukkueen “johtohahmot”, Matti Keränen ja Mikko Koljonen.

Kaverukset puhuvat niin kahdestaan kuin joukkuekavereidenkin kanssa kaljan juomisesta, rugbysta, naisista ja homoista – aiheiden järjestys vaihtelee. Välillä vähän herkistellään miehekkäästi ja välillä ollaan epävarmoja omasta seksuaalisuudesta, mutta onneksi kaikki epämiellyttävä voidaan peittää kaljanhuuruilla, seuraavana päivänä ei tarvitse muistaa mitään.

Elokuvassa seurataan joukkueen treenejä ja pelejä, ja pelaajien arkea niin peleissä kuin niiden ulkopuolellakin. Pääfokus on kuitenkin kahdessa edellä mainitussa, rasittavuuteen asti suomalaisessa äijässä, joille tämä brutaali urheilulaji antaa hyvän mahdollisuuden vapauttaa sen kliseisen äijämäisyytensä.

Onko tällaisessa jotain hauskaa tai mielenkiintoista? Ei. Syy ei ole Matin eikä Mikon, eikä liioin heidän joukkuekavereiden, sillä he ovat oletettavasti hyvin normaaleja nuoria miehiä. Syy on elokuvan ohjaajassa, Mika Ronkaisessa, joka ei saa asiastaan irti mitään kliseitä kiinnostavampaa.

Mika Ronkaisen ohjaamassa dokumentissa/komediassa on ongelmia A:sta Ö:hön. Merkittävimmät lienevät elokuvan ryhdittömyys, pinnallisuus ja tyypillisyys. Miehet puhuvat kaljasta, seksistä, naisista ja homoudesta ilman, että mikään nousee kiinnostavaksi tai kantavaksi teemaksi. Asioista lähinnä jutustellaan, eikä Ronkainen korosta yhtä asiaa ylitse toisen. Kysymys on siis yhden äijäporukan arjen kuvauksesta vailla mitään merkittävämpää sisältöä. Se on juuri sitä itseään, pukukoppimeininkiä. Voisi sanoa, että Freetime Machos on dokumentti vailla näkökulmaa, päätä ja häntää.

Eräiltä osin elokuvan tarkoituksena on näyttää kuinka “isät, veljet ja poikaystävät lähtevät kotoa kaltaistensa matkaan, jolloin muuttuu mieli, kieli ja kulttuuri”, paitsi että Ronkaisen leikkaamassa kokonaisuudessa tällaista muutosta ei nimenomaan nähdä. Äijät ovat samoja äijiä, olivat sitten bussissa, kotona tai pelikentällä. Roolit eivät muutu sen enempää kuin jutut tai ilmeetkään ja maskuliinisuus esiintyy aina samanlaisena etäisenä murahteluna.

Jossain vaiheessa käsikirjoitustyötä Ronkaisen mielessä on ollut ehkä kunnianhimoisiakin suunnitelmia elokuvansa varalle, siinä nimittäin sivutaan firmojen irtisanomisia ja pohditaan ohimennen suomalaisena miehenä olemisen raskautta ja maskuliinisuutta, mutta on vaikea ottaa tosissaan yhtäkään kohtausta, kun heti perään porukka on taas bussissa nauramassa, juomassa kaljaa ja läpsäyttelemässä toistensa perseitä.

Ronkainen on ehkä toivonut tavoittavansa jotain oleellista pohjalaisen suomalaismiehen psyykestä siinä kuitenkaan onnistumatta. Ulkomaalaisen silmissä elokuva saattaa olla kuriositeetti, mutta suomalaisen silmissä Freetime Machos on puolitoista tuntia äijäporukan kotivideota, eikä se naurata ellet ole osa porukkaa.

DVD: Pan Visionin DVD-julkaisu on hyvin askeettinen, mutta teknisesti täysin kelvollinen. Kuvaformaattina on 1.78:1 ja ääniraitana Dolby Digital 5.1, kummassakaan ei suurta huomauttamista.

Lisämateriaaleja ei levyltä löydy juuri lainkaan, ainoastaan Samuli Putron musiikkivideo Minä rakastan sinua, Jukka Takatalon musiikkivideo Jokainen on vähän homo ja kaksi traileria.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202