Kun tulevaisuuden Meanwhile Cityssä Jonathan Preest taistelee viranomaisia vastaan, nykyajan Lontoossa puolestaan perutaan häitä, tehdään itsemurhia ja etsitään kadonneita perheenjäseniä. Jossain vaih…
Tulevaisuuden Meanwhile Cityssä Jonathan Preest (Ryan Philippe) on ateisti uskovaisten joukossa ja aatteensa vuoksi vaikeuksissa viranomaisten kanssa. Metropolissa lain mukaan jokaisen tulee noudattaa uskontoa, sillä totalitaristinen hallitus uskoo voivansa hallita uskovaisia helpommin kuin ateisteja. Uskonnolla ei ole väliä, pääasia että uskoo johonkin. Preest taistelee valtavirtaa vastaan pukeutuen valkoiseen naamioon lahdaten vallanpitäjiä yön pimeinä tunteina.
Nykyajan Lontoossa Milon (Sam Riley) häät perutaan ja mies alkaa nähdä lapsuudenajan ihastustaan jokaisessa kadunkulmassa. Ahdistunut taideopiskelija Emilia (Eva Green) puolestaan tappaa itsensä kerran kuussa. Kirkon suntio Peter Esser (Bernard Hill) puolestaan etsii kadonnutta poikaansa epätoivoisesti.
Gerald McMorrowin esikoinen Franklyn on omituinen sci-fin ja draaman sekoitus, jonka tapahtumat sijoittuvat kahteen erilaiseen maailmaan: tulevaisuuden tyylikkääseen ja kauniilla tavalla karuun Meanwhile Cityyn ja nykyajan kolkkoon ja ränsistyneen harmaaseen Lontooseen. Elokuva toimii visuaalisesti ja muistuttaa tummahkolta kuvaukseltaan pitkälti Alex Proyasin Dark Cityä.
Franklyn pitää sisällään ovelan juonirakenteen, jossa jokainen tapahtuma on kytköksissä toisiinsa tavalla tai toisella. Palaset loksahtavat paikoilleen, mitä edemmäs juonessa päästään. Kokonaisuus on kuitenkin kaoottinen, vaikka tilanteet ovat tarkasti mietittyjä ja hienoimmilleen viritettyjä.
Kerronta tasapainoilee kahden erilaisen maailman välillä: elokuvan alkupuolella liikutaan Meanwhile Cityssä, kun taas loppupuoli keskittyy kuvaamaan Lontoota. McMorrow yrittää kertoa ehkä liiankin kikkailevalla tavalla eri ihmisten traagisia tarinoita, jolloin lopputuloksena ovat etäiset ja varsin pinnalliset henkilöhahmot. Heitä ei esitellä sen tarkemmin, vaan kaikki on katsojan omien olettamuksien varassa.
Hienoista elementeistä huolimatta elokuva on varsin hidastempoinen ja ehkä liiankin ovela – se nimittäin vaatii katsojalta täydellistä keskittymistä. Siitä löytyy yllättäviä momentteja, jotka säilyttävät mielenkiinnon loppuun asti. Franklyn on elokuva, joka kuitenkin toimii sekavaisuudesta huolimatta. Se ei välttämättä ole nerokkaimmasta päästä, mutta ei se siitä kauas jää. Paremmalla käsikirjoituksella ja ohjauksella sillä olisi ollut potentiaalia vaikka mihin.
DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman dvd:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ääniraitana Dolby Digital 5.1 / englanti ja DTS 5.1 / englanti.
Visuaalisesti elokuva on näyttävä, kuva ei petä katsojaa kertaakaan. Kaksi eri maailmaan omine väriskaaloineen säväyttävät. Nykyajan Lontoo kuvataan varsin arkisena ja harmaan eri sävyinä, Meanwhile Cityn yksityiskohdat ovat puolestaan vaikuttavia.
Lisämateriaalina nähdään perinteinen haastatteluosio, joka käsittelee elokuvaa niin ohjaajan, näyttelijöiden kuin myös kuvaajien kautta. 32 minuuttinen taustoittaa elokuvaa ja sitä, miten nämä kaksi maailmaa on oikein luotu. Elokuvan kuvauksista on myös tehty 12 minuuttinen kooste, jossa nähdään mitä taustalla oikein tapahtuu kuvausten aikana. Poistetut kohtaukset ja traileri päättävät dvd:n lisämateriaalitarjonnan.
Lisämateriaali on kattava kokonaisuus, joka valottaa todella upeasti elokuvaa. Itse elokuva kannattaa katsoa ennen ekstroja, jotta elokuvasta ei mene hohto. Muutama haastateltava nimittäin paljastaa salaisuudet, jonka varaan elokuva on rakennettu.
Vaikka lisämateriaalia ei saa suomeksi tekstitettynä, antavat ne levylle kuitenkin hienon lisäarvon.
Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA