Franklyn

Franklyn (2008)

| DVD
  • 3

Kun tulevaisuuden Meanwhile Cityssä Jonathan Preest taistelee viranomaisia vastaan, nykyajan Lontoossa puolestaan perutaan häitä, tehdään itsemurhia ja etsitään kadonneita perheenjäseniä. Jossain vaih…

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-10-28 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Meanwhile City
Meanwhile City 

KUVA 3

Naamion takana Ryan Philippe
Naamion takana Ryan Philippe 

KUVA 2

Salaperäinen Jonathan Preest
Salaperäinen Jonathan Preest 

KUVA 1

Eva Green
Eva Green 

Franklyn

Ohjaus Gerald McMorrow
Näyttelijät Eva Green, Ryan Philippe, Sam Riley, James Faulkner
Maa Ranska, Iso-Britannia
Pituus 98 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Recorded Picture Company, Aramid Entertainment Fund, Film4, UK Film Council, HanWay Films, Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Tulevaisuuden Meanwhile Cityssä Jonathan Preest (Ryan Philippe) on ateisti uskovaisten joukossa ja aatteensa vuoksi vaikeuksissa viranomaisten kanssa. Metropolissa lain mukaan jokaisen tulee noudattaa uskontoa, sillä totalitaristinen hallitus uskoo voivansa hallita uskovaisia helpommin kuin ateisteja. Uskonnolla ei ole väliä, pääasia että uskoo johonkin. Preest taistelee valtavirtaa vastaan pukeutuen valkoiseen naamioon lahdaten vallanpitäjiä yön pimeinä tunteina.

Nykyajan Lontoossa Milon (Sam Riley) häät perutaan ja mies alkaa nähdä lapsuudenajan ihastustaan jokaisessa kadunkulmassa. Ahdistunut taideopiskelija Emilia (Eva Green) puolestaan tappaa itsensä kerran kuussa. Kirkon suntio Peter Esser (Bernard Hill) puolestaan etsii kadonnutta poikaansa epätoivoisesti.

Gerald McMorrowin esikoinen Franklyn on omituinen sci-fin ja draaman sekoitus, jonka tapahtumat sijoittuvat kahteen erilaiseen maailmaan: tulevaisuuden tyylikkääseen ja kauniilla tavalla karuun Meanwhile Cityyn ja nykyajan kolkkoon ja ränsistyneen harmaaseen Lontooseen. Elokuva toimii visuaalisesti ja muistuttaa tummahkolta kuvaukseltaan pitkälti Alex Proyasin Dark Cityä.

Franklyn pitää sisällään ovelan juonirakenteen, jossa jokainen tapahtuma on kytköksissä toisiinsa tavalla tai toisella. Palaset loksahtavat paikoilleen, mitä edemmäs juonessa päästään. Kokonaisuus on kuitenkin kaoottinen, vaikka tilanteet ovat tarkasti mietittyjä ja hienoimmilleen viritettyjä.

Kerronta tasapainoilee kahden erilaisen maailman välillä: elokuvan alkupuolella liikutaan Meanwhile Cityssä, kun taas loppupuoli keskittyy kuvaamaan Lontoota. McMorrow yrittää kertoa ehkä liiankin kikkailevalla tavalla eri ihmisten traagisia tarinoita, jolloin lopputuloksena ovat etäiset ja varsin pinnalliset henkilöhahmot. Heitä ei esitellä sen tarkemmin, vaan kaikki on katsojan omien olettamuksien varassa.

Hienoista elementeistä huolimatta elokuva on varsin hidastempoinen ja ehkä liiankin ovela – se nimittäin vaatii katsojalta täydellistä keskittymistä. Siitä löytyy yllättäviä momentteja, jotka säilyttävät mielenkiinnon loppuun asti. Franklyn on elokuva, joka kuitenkin toimii sekavaisuudesta huolimatta. Se ei välttämättä ole nerokkaimmasta päästä, mutta ei se siitä kauas jää. Paremmalla käsikirjoituksella ja ohjauksella sillä olisi ollut potentiaalia vaikka mihin.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman dvd:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ääniraitana Dolby Digital 5.1 / englanti ja DTS 5.1 / englanti.

Visuaalisesti elokuva on näyttävä, kuva ei petä katsojaa kertaakaan. Kaksi eri maailmaan omine väriskaaloineen säväyttävät. Nykyajan Lontoo kuvataan varsin arkisena ja harmaan eri sävyinä, Meanwhile Cityn yksityiskohdat ovat puolestaan vaikuttavia.

Lisämateriaalina nähdään perinteinen haastatteluosio, joka käsittelee elokuvaa niin ohjaajan, näyttelijöiden kuin myös kuvaajien kautta. 32 minuuttinen taustoittaa elokuvaa ja sitä, miten nämä kaksi maailmaa on oikein luotu. Elokuvan kuvauksista on myös tehty 12 minuuttinen kooste, jossa nähdään mitä taustalla oikein tapahtuu kuvausten aikana. Poistetut kohtaukset ja traileri päättävät dvd:n lisämateriaalitarjonnan.

Lisämateriaali on kattava kokonaisuus, joka valottaa todella upeasti elokuvaa. Itse elokuva kannattaa katsoa ennen ekstroja, jotta elokuvasta ei mene hohto. Muutama haastateltava nimittäin paljastaa salaisuudet, jonka varaan elokuva on rakennettu.

Vaikka lisämateriaalia ei saa suomeksi tekstitettynä, antavat ne levylle kuitenkin hienon lisäarvon.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202