Fragments

Winged Creatures (2008)

| DVD
  • 2

Kate Beckinsalen ja Forest Whitakerin tähdittämässä draamassa käydään läpi kahvila-ammuskelusta selvinneiden arkea.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-02-24 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 3

Kate Beckinsale, Guy Pearce
Kate Beckinsale, Guy Pearce 

KUVA 2

Josh Hutcherson, Dakota Fanning
Josh Hutcherson, Dakota Fanning 

KUVA 1

Jennifer Hudson, Forest Whitaker
Jennifer Hudson, Forest Whitaker 

Fragments

Ohjaus Rowan Woods
Näyttelijät Kate Beckinsale, Forest Whitaker, Guy Pearce, Dakota Fanning, Josh Hutcherson, Jennifer Hudson, Jackie Earle Haley, Jeanne Tripplehorn
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Peace Arch Entertainment Group, RGM Entertainment, Artina Films, Unruly Films ja Pan Vision
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Fragments

Pienessä Los Angelesilaisessa kahvilassa tapahtuu keskellä kirkasta päivää silmitön joukkomurha. Anonyymiksi jäävä mies listii useita henkilöitä ja lopulta itsensä. Rowan Woodsin ohjaama Fragments (2008) tarkastelee tapahtumasta selvinneiden henkilöiden tragedian jälkeistä elämää kevyehkön draaman keinoin.

Carla (Kate Beckinsale) on yksinhuoltajaäiti, joka työskentelee kohtalokkaassa kahvilassa tarjoilijana. Hän on ihastunut lääkäri Larabyyn (Guy Pearce), jonka vastaanotolla hän käyttää lastaan. Laraby poistuu kahvilasta juuri ennen surmatyötä, eikä jälkeenpäin sairaalassa onnistu pelastamaan uhreja. Charlie (Forest Whitaker) on syöpäpotilas, joka saa ampumakohtauksessa osuman kaulaansa, mutta selviää kuin ihmeen kaupalla. Tuuristaan hurmaantuneena hän lähtee koettamaan onneaan kasinolle. Teini-ikäisen Annen (Dakota Fanning) isä saa surmansa Annen piilotellessa tämän jalkojen juuressa kahvilan pöydän alla. Annen kaveri Jimmy (Josh Hutcherson) muuttuu tapahtuman seurauksesta mykäksi. Anne itse kokee voimakkaan uskonnollisen herätyksen.

Kerronta risteilee eri henkilöiden ja tapahtumien välillä vahvistaen hetkittäin tunnelmaa takautumilla murhahetkeen. Elokuvan yleinen ilmapiiri on traagisesta asetelmastaan huolimatta melko rauhallinen. Monin paikoin tukeudutaan amerikkalaiselle draamalle valitettavan tyypilliseen sentimentaalisuuten, joka peittää alleen henkilöiden tunnistettavan ja samastuttavan psykologian, sekä tilanteiden hienovireisemmän avoimuuden. Kuvaus ja leikkaus ovat perusvarmaa työtä. Musiikki kertoo muutamassa kohtauksessa liian yksiselitteisesti sen, mitä katsojan tulee tuntea.

Aluksi usean tarinalinjan yhtäaikainen kuljettaminen vaikuttaa luontevalta, mutta vähitellen elokuvaa alkaa raskauttaa sen heiveröinen käsikirjoitus. Traaginen aihe ei saa arvoistaan käsittelyä. Rinnakkaiset tarinat eivät tuo toisiinsa varsinaisesti mitään lisää: elokuva ei missään vaiheessa kasva osiaan suuremmaksi. Tämä muodostuu ongelmaksi, sillä Fragments luottaa nimensä mukaisesti fragmentaarisuuden voimaan. Siihen, että toisistaan irralliset pienet tarinat alkavat yhteen sommiteltuina resonoida keskenään.

Elokuvan melko nimekäs näyttelijäkaarti suoriutuu toimeksiannostaan vaihtelevasti. Guy Pierce vetää lääkärin roolinsa läpi puolittaisella intensiteetillä ja Forest Withakerin esittämän Charlien sisäinen kamppailu ei vuoda ulos. Dakota Fanning näyttelee kohtalaisesti, joskin yksi-ilmeisesti fanaattisen uskon taakse piiloutuvan Annen roolin. Kate Beckinsale onnistuu hetkittäin epätoivoisena äitinä, mutta virittää tunneilmaisunsa myös monin paikoin dramaattisesti yli.

Kokonaisuutena Fragments haukkaa liian suuren palan. Se tarttuu haastavaan aiheeseen haastavan kerrontatavan avulla, mutta epäonnistuu aiheen käsittelyssä. Se pyrkii kytkemään itsensä Crashin (2004) ja Babelin (2006) kaltaisten, monta tarinalinjaa yhteen nitovien elokuvien menestyksekkääseen jatkumoon. Toimivaksi osoittautuneesta konseptista ei kuitenkaan tartu tällä kertaa mukaan muuta kuin kehys.

DVD: Pan Visionin julkaisun kuvaformaatti on 1.85:1 -anamorfinen laajakuva, ääniformaatti Dolby Digital 2.0. Molemmat laadukkaita. Tekstityskielinä suomi, ruotsi, norja ja tanska. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202