Flyboys

Flyboys (2006)

| DVD
  • 3

On vuosi 1917 ja ensimmäinen maailmansota raivoaa Euroopassa. Huolimatta siitä, ettei Yhdysvallat ollut vielä liittynyt sotaan, ryhmä nuoria amerikkalaisia huimapäitä ilmoittautuu vapaaehtoisiksi Lafa…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 2

Flyboys
Flyboys 

KUVA 1

Flyboys
Flyboys 

Flyboys

Ohjaus Tony Bill
Näyttelijät James Franco, Martin Henderson, Jennifer Decker, Jean Reno
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 140 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Flyboys Films Ltd., Elstree Film & Television Studios, Electric Entertainment, Ingenious Entertainment, Ingenious Film Partners ja Skydance Productions.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

On vuosi 1917 ja ensimmäinen maailmansota raivoaa Euroopassa. Huolimatta siitä, ettei Yhdysvallat ollut vielä liittynyt sotaan, ryhmä nuoria amerikkalaisia huimapäitä ilmoittautuu vapaaehtoisiksi Lafayetten perinteikkääseen lentueeseen. Lentokoneesta oli tullut nopeasti tärkeä sotimisen väline ja uusille lentäjille oli jatkuvaa tilausta. Ranskan taivailla lentoherruutta pitivät kuitenkin saksalaiset, lentäjä-ässänsä Mustan Haukan johdolla, joille taitamattomat lentäjänraakileet olivat helppoa riistaa.

Flyboys (2006 Yhdysvallat, Ranska), joka pohjaa todellisiin tapahtumiin, on pirteä poikkeus sotaelokuvien valtameressä. Ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin sijoittuvia tarinoita ei nimittäin ole liiemmälti tarjolla. Tämä lähtökohta huomioiden on suorastaan hämmästyttävää, ettei katsojille esitellä maailmansodan taustoja juuri mitenkään. Miksi (ja missä) taisteluja käydään on suuren suuri kysymys alusta loppuun. On silti erittäin kiehtovaa tutustua tänä päivänä hyvinkin alkeellisilta vaikuttaviin kaksi- ja kolmitasoihin sekä heiveröisiin pommikoneisiin ja ilmalaivoihin. Valitettavasti kaikki on pitänyt herättää henkiin tietokonevoimin, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä yhdeltäkään elokuvastudiolta tuskin löytyy varastostaan lentokelpoista kalustoa. Valitettavasti tietokoneen pikselit pistävät paikoin silmään ja Oscarinkin urallaan voittanut ohjaaja Tony Bill joutuu tinkimään paljosta. Mm. koneiden laskeutumiset ovat vielä olleet liian kova pala digivelhoille. Tehosteet ovat kuitenkin pääosin korkeatasoisia ja saavat ilmataistelut heräämään henkiin.

Flyboysin pääosissa nähdään Hollywoodin nuoria kykyjä ja ikuisia sivuosien esittäjiä, kuten mm. James Franco ja Martin Hendersson. Etenkin Francon edesottamukset ovat varsin heppoisia ja Spider Man -elokuvista tuttu taustatähti ei nouse lähellekään sitä tasoa, jota tuottaja Dean Devlin häneltä varmasti odotti. Näyttelijäsuoritukset jäävätkin kirkkaasti ilmataisteluiden tuoksinaan ja vain lentueen kapteenin roolissa muriseva veteraani Jean Reno (mm. Da Vinci -koodi) muistuu vielä lopputekstien jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Flyboys on ollut tekijöilleen numeroa liian suuri haaste. Kerrottavaakin olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta silti kallista aikaa tuhlataan kertomalla yksitoikkoista rakkaustarinaa, aivan kuten esikuvassaan Pearl Harborissa, johon on jopa viitattu etukannen mainoslauseessa. Pienellä käsikirjoituksen tarkistuksella olisi saatu huomattavasti toimivampi pakkaus.

DVD: Teknisesti hyvälaatuisen kiekon extrapuolella olisi ollut myös miettimistä: Suuri tilaisuus esitellä ensimmäisen maailmansodan taustoja hukataan myös tällä sektorilla.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202