On vuosi 1917 ja ensimmäinen maailmansota raivoaa Euroopassa. Huolimatta siitä, ettei Yhdysvallat ollut vielä liittynyt sotaan, ryhmä nuoria amerikkalaisia huimapäitä ilmoittautuu vapaaehtoisiksi Lafa…
On vuosi 1917 ja ensimmäinen maailmansota raivoaa Euroopassa. Huolimatta siitä, ettei Yhdysvallat ollut vielä liittynyt sotaan, ryhmä nuoria amerikkalaisia huimapäitä ilmoittautuu vapaaehtoisiksi Lafayetten perinteikkääseen lentueeseen. Lentokoneesta oli tullut nopeasti tärkeä sotimisen väline ja uusille lentäjille oli jatkuvaa tilausta. Ranskan taivailla lentoherruutta pitivät kuitenkin saksalaiset, lentäjä-ässänsä Mustan Haukan johdolla, joille taitamattomat lentäjänraakileet olivat helppoa riistaa.
Flyboys (2006 Yhdysvallat, Ranska), joka pohjaa todellisiin tapahtumiin, on pirteä poikkeus sotaelokuvien valtameressä. Ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin sijoittuvia tarinoita ei nimittäin ole liiemmälti tarjolla. Tämä lähtökohta huomioiden on suorastaan hämmästyttävää, ettei katsojille esitellä maailmansodan taustoja juuri mitenkään. Miksi (ja missä) taisteluja käydään on suuren suuri kysymys alusta loppuun. On silti erittäin kiehtovaa tutustua tänä päivänä hyvinkin alkeellisilta vaikuttaviin kaksi- ja kolmitasoihin sekä heiveröisiin pommikoneisiin ja ilmalaivoihin. Valitettavasti kaikki on pitänyt herättää henkiin tietokonevoimin, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä yhdeltäkään elokuvastudiolta tuskin löytyy varastostaan lentokelpoista kalustoa. Valitettavasti tietokoneen pikselit pistävät paikoin silmään ja Oscarinkin urallaan voittanut ohjaaja Tony Bill joutuu tinkimään paljosta. Mm. koneiden laskeutumiset ovat vielä olleet liian kova pala digivelhoille. Tehosteet ovat kuitenkin pääosin korkeatasoisia ja saavat ilmataistelut heräämään henkiin.
Flyboysin pääosissa nähdään Hollywoodin nuoria kykyjä ja ikuisia sivuosien esittäjiä, kuten mm. James Franco ja Martin Hendersson. Etenkin Francon edesottamukset ovat varsin heppoisia ja Spider Man -elokuvista tuttu taustatähti ei nouse lähellekään sitä tasoa, jota tuottaja Dean Devlin häneltä varmasti odotti. Näyttelijäsuoritukset jäävätkin kirkkaasti ilmataisteluiden tuoksinaan ja vain lentueen kapteenin roolissa muriseva veteraani Jean Reno (mm. Da Vinci -koodi) muistuu vielä lopputekstien jälkeen.
Kaiken kaikkiaan Flyboys on ollut tekijöilleen numeroa liian suuri haaste. Kerrottavaakin olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta silti kallista aikaa tuhlataan kertomalla yksitoikkoista rakkaustarinaa, aivan kuten esikuvassaan Pearl Harborissa, johon on jopa viitattu etukannen mainoslauseessa. Pienellä käsikirjoituksen tarkistuksella olisi saatu huomattavasti toimivampi pakkaus.
DVD: Teknisesti hyvälaatuisen kiekon extrapuolella olisi ollut myös miettimistä: Suuri tilaisuus esitellä ensimmäisen maailmansodan taustoja hukataan myös tällä sektorilla.
teksti: © 2007 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA