Flawless - virheetön suunnitelma

Flawless (2007)

| DVD
  • 3

Kevyen jazz lurittelun tahdissa etenevä Flawless – virheetön suunnitelma on vanhan koulukunnan rikoselokuva, jossa kaksi kaltoin kohdeltua työntekijää päättää kostaa työnantajalleen viemällä tuhkatkin…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 14.05. klo 20:08

KUVA 4

Demi Moore.
Demi Moore. 

KUVA 3

Demi Moore.
Demi Moore. 

KUVA 2

Michael Caine.
Michael Caine. 

KUVA 1

Michael Caine ja Demi Moore.
Michael Caine ja Demi Moore. 

Flawless - virheetön suunnitelma

Ohjaus Michael Radford
Näyttelijät Demi Moore, Michael Caine, Lambert Wilson, Nathaniel Parker
Maa Iso-Britannia / Luxemburg
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Pierce / Williams Entertainment, Blue Rider Entertainment, Delux Productions, Film Fund Luxembourg, Future Films, Hyde Park International ja Nordisk Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ei ollut naisen asema helppoa 60-luvun bisnesmaailmassa. Tämän kokee karvaasti myös Laura Quinn, lontoolaisen timanttitukun pikkupomo, jonka urakehitys tyssää miehisen juonittelun pyörteissä: sen sijaan, että Quinn palkittaisiin uutterasta työnteosta, hän kuulee talon vahtimestarilta saavansa piakkoin lopputilin. Kassan kautta kekseliäs neiti ei suostu poistumaan, vaan juonii vahtimestarin kanssa nerokkaan suunnitelman murtautua kellarikerroksen kassaholviin.

Kevyen jazz lurittelun tahdissa etenevä Flawless – virheetön suunnitelma (2007, Iso Britannia, Luxemburg) on vanhan koulukunnan rikoselokuva, jossa kaksi kaltoin kohdeltua työntekijää päättää kostaa työnantajalleen viemällä tuhkatkin pesästä. Koska elokuvassa ei ole ainuttakaan erikoistehostetta eikä mitään muutakaan keinotekoista, pois lukien Demi Mooren olemus, kohdistuvat katseet roolisuorituksiin. Pääosassa nähdään siis Hollywoodin “ikinuori Demi” (G.I. Jane) jolle on kynäilty turhankin tutun kaavan mukainen ”amerikkalainen Englannissa” tausta: Mooren esittämä Laura Quinn on 15 vuotta sitten Lontooseen ajautunut bisnesnainen, joka on omistanut koko elämänsä työnteolle.

Mooren rikoskumppanina säväyttää veteraaninäyttelijä Michael Caine, joka aluksi pimentää muut näyttelijät, mukaanlukien Mooren, tyystin. Moore saa kuitenkin varsin pian juonesta kiinni ja samantien katsojan hyväksynnän. Suurin syy lienee sillä, ettei elokuvassa ole kuin yksi kohtaus, jossa Demi esittelee paljasta pintaa. Siltikin mainostoimiston pojat ovat jälleen kerran ylittäneet itsensä, kun takakannessa hehkutetaan ”kahta kaikkien aikojen nimekkäintä näyttelijää”. Moorea en ihan näillä sanoilla luonnehtisi, enkä kyllä edes Cainea, vaikka hän tässä rikostarinassa onkin huippuvedossa.

Voi olla, että näen tätä nykyä jo omiani, mutta mielestäni Demi Moore vetäisee tuplaroolin esittäessään alussa ja lopussa nähtävää iäkästä Laura Quinnia, joka kertoo nykyhetkessä elämäntarinansa nuorelle reportterille. Jos olen väärässä, niin pitänee varmaankin nukkua pitempiä yöunia…

Virheetöntä suunnitelmaa ei olekaan, eikä Flawless ole poikkeus. En ole pitkään aikaan arvannut elokuvan ”klikkiä” yhtä nopeasti kuin tällä kertaa. Loppuajan jännitin, milloin esikoistarinansa kynäillyt Edward Anderson tempaisee ässän hihastaan. Vastaus on, ettei milloinkaan, ja sekös oli pettymys. Kaupan päälle toistettiin kaikki puhalluselokuvien kliseet: tälläkin kertaa ryöstöä tutkii etsivä, joka sekoaa sukkiinsa aina kun elokuvan kaunotar ilmestyy näkösälle.

Flawless ei ole vuosituhannen rikostarina, ei edes vuosikymmenen. Tästä huolimatta Flawless jaksaa kiinnostaa mainiosti yhden katselukerran ja tästä on kiittäminen Cainea. Flawless ei siitäkään huolimatta kestä kulutusta, vaan vajonnee ajan myötä unohduksiin.

DVD: Anamorfinen widescreen 2.35:1 kuvanlaatu ei saa täysiä pisteitä. Kuva on aavistuksen pehmeä ja välillä jopa rosoinen. Värit ovat kuitenkin täyteläiset eivätkä nuo muutkaan virheet suuremmin haittaa elokuvan katsomista.

Dolby Digital 5.1. ääniraidan skaala on minimaalinen. Kulunut termi eli dialogipainotteinen elokuva pitää jälleen kerran paikkansa. Ei ole huikeita äänitehosteita, vaan ainoastaan normaalia puhetta ynnä muuta taustahälyä, jotka toistuvat ongelmitta.

Dvd:n yleisilme pakkausta myöten on halvahko, ja ensivaikutelma saa vahvistuksen kun pistää levyn soittimeen. Ehkä se kertoo jo kaiken, ettei levyllä ole edes kunnollista menuvalikkoa. Ekstroista puhumattakaan. Nordiskin hyvien trailereiden parissa kelpaa kyllä lohduttautua.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202