Vanha jengi on koottu autosaagan neljänteen osaan. Dominic (Vin Diesel) palaa tositoimiin kuultuaan rakkaansa murhatun.
Aikoinaan Universal tuunasi katuajot jälleen muotiin elokuvalla The Fast and the Furious (2001). Pelin henki oli selvä: autoilla kisataan ja ympärille kyhätään jonkinlainen juoni, josta sitten veistellään jatko-osia tarvittava määrä. Jatkoa seurasikin jo kaksi vuotta myöhemmin julkaistulla 2 Fast 2 Furious hurvittelulla, siitäkin huolimatta, että Vin Diesel kieltäytyi palaamasta auton rattiin. Myös toiselle pääosan esittäjälle, Paul Walkerille, riitti kesyn kakkososan jälkeen, mutta sekään ei hidastanut varikkotiimiä: tapahtumat päivitettiin vuonna 2006 Japanin maaperälle (The Fast and the Furious: Tokyo Drift) ja Vin Dieselkin houkuteltiin näyttäytymään muutamaksi sekunniksi autoja ja muskeleita rakastavalle leffakansalle. Kaikkihan varmasti ymmärtävät, että tämä enteili vain yhtä asiaa: jatkoa seuraa edelleen ja isommalla vaihteella.
Näin myös kävi. Suositun ykkösen jengi on jälleen kasassa ja käsikirjoittajaksi saatiin mm. Wantedin kynäillyt Chris Morgan. Kameran takana puolestaan jatkoi Tokyo Driftissä hyviä otteita esittänyt taiwanilaisohjaaja Justin Lin. Tästä lähtöruudusta on varsin paha epäonnistua, mutta näin vain pääsi käymään ja käytännössä katsoen heti ensimmäisessä mutkassa.
Fast & Furious alkaa mahtipontisella autokohtauksella. Vin Diesel istuu mustassa menopelissään tuttu perusilme kasvoillaan. Peltiä pistetään ruttuun ja kevyttä läppää heitetään. Fiilikset ovat katossa ja sitten touhu menee katon kautta ympäri. Justin Lin näyttää katsojille heti mikä on homman nimi: luvassa on isolla rahalla tuotettua ryminää, holtittomia kieppejä, fysiikan lakeja uhmaavia ajosuorituksia ja etenkin lapsellisen ohut juoni.
Hommahan menee niin, että Dieselin esittämän pikkurikollisen Dominic Toretton jalkojen alla maa polttaa siihen malliin, että hän katoaa kuvioista tyystin, kunnes sisko Mia (Jordana Brewster) välittää huonoja uutisia: Domin rikos- ja elämänkumppani Letty (Michelle Rodriguez) on murhattu. Niinpä vanha kettu palaa kotikaupunkiinsa, jossa virkavalta jo odottaakin FBI agentti Brian O’Connerin (Walker) johdolla. Paljastuu varsin sopivasti, että Lettyn murhan takana on viraston jahtaama huumerikollinen, salaperäinen Braga, jonka tarkkaa henkilöllisyyttä ei tiedetä. Niinpä sekä O’Conner että Toretto soluttautuvat Bragan henkilöstölistalle, jossa yllättäen sattuu olemaan autosuharin pesti avoinna.
Fast & Furious on alusta huolimatta enemmänkin toimintaa kuin laadukasta autoilua. Vaikka vanha jengi onkin koolla, niin autoja ei tällä kertaa puunata eikä vähäpukeisia tyttöjä läpsitä takamuksille. Ohjaaja Lin keskittyy antaumuksella reikäisen juonen työstämiseen. Testosteroni vain suhisee kun Diesel ja Walker höyryävät eteenpäin laittaen pahiksia nokkiin. Harvakseltaan katsojaa muistutetaan elokuvan todellisista juurista kun katuautot kaivetaan talleistaan yhdentekevää katu- tai aavikkorallia varten. Samalla esitellään muka-uusinta tekniikkaa kuten raivostuttava autonavigaattori, joka allekirjoittaneen ikkunasta lentäisi heti pajukkoon. Ykkösosaa kunnioittaen myös härskiä piilomainontaa viljellään aina kun sopiva paikka ilmaantuu. Ei takuulla jää epäselväksi mitä öljyä putkistoon laitetaan tai mikä tarra siinä auton takalasissa onkaan.
On toki hyvä, että Fast & Furious yrittää uudistua toiminnallisempaan suuntaan, mutta että homma tehdään näin heppoiseen taustaan nojaten, on jopa pöyristyttävää. Katsojalle ei suoda tilaisuutta pureskella itse palastakaan. Käsikirjoittajat pitävät kyllä huolen, että vartin nokosetkin ottanut pääsee vielä menopelin rattaille. Puhumattakaan suruttomasta mutkien suoristelusta. Näyttelijätyöskentely on myös kovin huoletonta. Aina charmantti Vin Diesel toki erottuu edukseen, mikä ei ole kyllä tässä seurueessa kovinkaan vaikeaa. Dieselin lisäksi muistin perukoihin tallentuu kurvikas, taatusti nouseva tähti, Israelissa syntynyt Gal Gadot. Paul Walkerin suoritus on puiseva ja naisenergiaa uhkuva Michelle Rodriguezkin siirretään katsomoon turhan varhaisessa vaiheessa. Sumuvalojen kiilaan etsiytyvä Jordana Brewster onkin sitten jo täysin eri verstaalta.
Puolitoistatuntinen kruisailu ei tarjoa yhtikäs mitään mitä et nähnyt jo tämän autokimaran muissa pätkissä. Kone leikkaa kiinni viimeistään umpisurkeassa loppukohtauksessa, joka suorastaan renkaat savuten hehkuttaa vielä uutta jatko-osaa.
Blu-ray: Universal Picturesin sinilaser on, jälleen kerran, sanalla sanoen näyttävä! Messevät lisämateriaalit paikkaavat ontoksi jäänyttä tarinaa. Kuvanlaatu (1080p, 2.38:1) on hyvää blu-ray tasoa, muttei nouse aivan terävimpään mahdolliseen luokkaan. Äänissä löytyy myös kivasti potkua, mutta täysin huippuunsa DTS-HD master-raitaa ei ole viritetty. Yksityiskohdat on silti huomioitu hyvin, poppi raikaa ja moottorit ulvovat.
Entäpäs sitten ne ekstrat? Kuten sanottu, niitä löytyy. Julkaisu muistuttaa hyvin pitkälle muutama kuukausi aiemmin markkinoille putkahtanutta Death Racea. Kappas kummaa, Universalin tuote sekin. Tällä kertaa pääpaino nousee hienolle keksinnölle nimeltä U-Control, joka on kuva-kuvassa tyyppinen kommenttiraita. Elokuvan päätähti Paul Walker esittelee siinä tuotantojippoja yhdessä ohjaaja Justin Linin kanssa. Levyltä löytyy myös “tavallinen” ohjaajan kommenttiraita, joka on informaatiorikas sekin, mutta kyllähän U-Control on nykyaikaa parhaimmillaan.
Uutta sisältöä tuo myös 18-minuuttinen lyhytelokuva Los Bandoleros, jonka ohjauksesta vastaa itse Vin Diesel. Verkkaisesti ja sekavastikin etenevä minileffa on kuitenkin mainio pohjustus itse elokuvalle.
Loppu levystä onkin ahdettu täyteen tutumpaa lisämateriaalia: on pieleen menneitä otoksia (joista opimme ainakin sen, että Walkerilla on hymy herkässä), Dieselin “autokoulua”, taustafeaturettia jos jonkinlaista (eritoten stunteista) ja hauskana lisänä elokuvassakin hyvin poppaava musiikkivideo Blanco jonka esittävät Pitbull ft. Pharrell. BD-live ominaisuuden takaa löytyy vielä lisää ekstraa, kuten oman webcam-kommenttiraidan tekomahdollisuus.
Lisämateriaali on tarjolla suomitekstein ja teräväpiirtona (lukuunottamatta musiikkivideota). Julkaisun menuvalikot ovat tylsähköt, mutta muutoin paketti on timmisti koossa. DVD-versiossakin on hyvin lisäsisältöä, mutta siltikin sinilaser nokittaa jo lähtöviivalla.
Teksti: © 2009 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA