Far Cry

Far Cry (2008)

| DVD
  • 1

Uwe Bollin epätasainen ja kömpelö toimintaelokuva on paikoin siedettävä.

julkaistu 2010-01-28 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 3

Til Schweiger ja Udo Kier
Til Schweiger ja Udo Kier 

KUVA 2

Natalia Avelon
Natalia Avelon 

KUVA 1

Til Schweiger
Til Schweiger 

Far Cry

Ohjaus Uwe Boll
Näyttelijät Til Schweiger, Emmanuelle Vaugier, Udo Kier, Chris Coppola, Jay Brazeau, Natalia Avelon, Scott Cooper, Ralf Moeller
Maa Saksa / Kanada
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008: Far Cry Productions, Brightlight Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Far Cry juliste

Pelifilmatisoinnit ovat yleensä jopa huonompia kuin elokuvapelit, eikä pelialalla väärällä tavalla kuuluisan ohjaajan Uwe Bollin samannimiseen vuoden 2004 peliin pohjaava Far Cry tee poikkeusta. Se on kömpelö ja monin paikoin lähes amatöörimäinen komediallinen toimintajännäri, joka parhailla hetkillään nousee b-toimintaelokuvan kliseiden tasolle.

Pelin vetonaula olivat avoimet ja värikkäät trooppiset saaristomaisemat, Boll vie kaiketi budjettisyistä elokuvansa boreaaliseen Kanadaan. Ratkaisu on latistava vaikka kuvauspaikkojen maisemat ihan komeita ovatkin, kun laajojen yleiskuvien sijaan kuvavirta koostuu paljolti laiskasti rajatuista kokokuvista. Aikanaan graafisesti edistyksellisen pelin tärkein piirre jätetään hyödyntämättä, sen juoni ja henkilöhahmot, kuten elokuvankaan eivät sen sijaan viehätä täysjärkistä.

Luonnonvastaisia kokeita saarella salaa tekevä tri. Krieger (Udo Kier) edustaa pahimman luokan mielikuvituksettomuutta, kuten tarinan keskiössä olevat geenimanipuloidut sotilaat, entinen sotilas ja nykyinen venekapteeni Jack Carver (Til Schweiger) kuin innokas naisreportteri Valerie Cardinalkin (Emmanuelle Vaugier).

Pääosat ovat tuotantoon nähden hyviä, Til Schweiger on koomisesta aksentistaan huolimatta osuva Jack Carver ja latelee umpisurkean dialoginsa huumorilla. Elokuvan vaatimattomissa puitteissa yhteiset kohtaukset Emmanuelle Vaugierin reportterin kanssa ovat suurimmalta osin onnistuneita. Tökkivällä dialogilla maustettu “romanttinen” kohtaus hirsimökissä on elokuvan paras. Esimerkiksi Lars von Trierin kanssa työskennellyt konkari Udo Kier on Kriegerinä aivan liian hyvä, tällaisella suorituksella pärjäisi missä tahansa piireissä.

Boll on oudon epätasainen ohjaaja. Esimerkiksi alun Predator -plagiaattikohtaus on armottoman surkea, kun taas viimeinen kaksikymmenminuuttinen rymistely on normaalin b-elokuvan keskitasoa. Yhdessä tökeröimmistä Carver taas ajaa peruuttaen pakoon takaa-ajajiltaan, vailla mitään ongelmia vauhdissa pärjäämisen suhteen.

Laadun vaihtelu on huomattavaa niin kuvauksen, leikkauksen, näyttelyn kuin toimintakoreografiankin osalta. Toisaalta, vaikka Bollia on pelimaailmassa parjattu paljon, voisi Far Cry parempien osuuksiensa tasolla pysyttellen olla vain yksi tusinatoiminta muiden joukossa.

Yksityiskohtiin on kiinnitetty tavattoman vähän huomiota. Carver pukeutuu pelin havaijipaitaan, vaikka tapahtumat sijoittuvat Kanadaan. Käsikirjoitus on nykivästi etenevä ja täynnä pieniä epäjohdonmukaisuuksia, jotka kerääntyessään alkavat häiritsemään. Dialogi kuulostaa heikkolahjaisen koulupojan kirjoittamalta ja sivuosanäyttelijöiden paksua mongerrusta on tuskallista kuunnella. Bollin maineen tuntien oletin elokuvalta kuitenkin jotain huonompaa.

DVD: Atlantic Filmin julkaisun anamorfinen 2.35:1 laajakuva on melko kohiseva, lievää kromaattista aberraatiota, kaiken kaikkiaan hyvää keskilaatua. 5.1 Dolby Digital ääniraita on riittävä, joskin jyhkeyttä saisi toimintaelokuvassa olla enemmän. Lisämateriaalina 10-minuuttinen elokuvan tekemisestä, poistettuja kohtauksia (4 min) ja mokaottoja (3min).

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202