Fanboys

Fanboys (2008)

| DVD
  • 1

Star Warsin ympärille rakentuva tie-elokuva on loppua lukuunottamatta heikko esitys.

julkaistu 2009-09-16 / päivitetty 01.11. klo 23:11

KUVA 3

Chris Marquette, Jay Baruchel, Sam Huntington, Kristen Bell, Dan Fogler
Chris Marquette, Jay Baruchel, Sam Huntington, Kristen Bell, Dan Fogler 

KUVA 2

Jay Baruchel
Jay Baruchel 

KUVA 1

Chris Marquette, Dan Fogler, Sam Huntington
Chris Marquette, Dan Fogler, Sam Huntington 

Fanboys

Ohjaus Kyle Newman
Näyttelijät Christopher Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell, Sam Huntington
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat Trigger Street Productions, Coalition Film, Picture Machine, The Weinstein Company
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

FanboysPoster

George Lucasin Star Wars on yksi kaikkien aikojen taloudellisesti menestyneimmistä elokuvasarjoista ja se oli aikanaan mukana aloittamassa suurta muutosta Hollywoodin ansaintamalleissa. Harvan fiktiivisen teoksen ympärille on syntynyt yhtä uskoutunut kannattajakunta. Se selittää, miten keskinkertaiseksi nörtti-roadmoeviekomediaksi (kyllä, se on elokuvagenre) osoittautuvaan Fanboysiin on saatu houkuteltua nimekkäitä näyttelijöitä cameorooleihin, alkuperäisestä SW-trilogiasta hauskahkosti Billy Dee Williams (Lando) ja Carrie Fisher (Leia). Myös William Shatner, Danny Trejo ja Seth Rogen käyvät näyttäytymässä, mutta ei tuntematon ohjaaja Kyle Newman saa heistä irti niin paljoa kuin voisi toivoa.

Kun yli kaksi kolmannesta elokuvaa on kulunut, haluaisi jo vaipua epätoivoon. Siihen mennessä on nimittäin saanut todistaa tylsää kohellusta, jossa lähes amatöörimäisesti toteutetut kohtaukset seuraavat toisiaan vailla punaista lankaa. Kaksi kertaa on naurattanut.

Tarinassa on syöpään sairastunut kaverus Linus (Chris Marquette). Ekspositio vaan on niin huono, että katsojaa ei saada emotionaalisesti sitoutettua ja mikä pahempaa; kaiken mukahauskan nörttihuumorin seassa on vaikea tietää onko syöpä vain yksi vitsi muiden joukossa, jolla Linusista vieraantunut ystävä Eric (Sam Huntington) saadaan mukaan tien päälle varastamaan Star Wars – The Phantom Menacen ennakkoversio Skywalker Ranchilta (on vuosi 1998) vai ihan oikea sairaus.

Kun huijauskäännettä ei ala kuulua, jää katsoja aika pahasti tyhjän päälle. Elokuvan lopussa sairaudesta yritetään saada tarinalle vakavaa aikuistumisen hetkeä, mutta eihän se enää onnistu kun pohjustus on niin heikko. Näytteleminen ei ole luokatonta kun mukana on lähinnä kokeneita tv- ja sivuroolien ammattilaisia, mutta on se silti laimeaa. Matkalle lähtijöiden nelikon täydentävistä Jay Baruchelista on komedianäyttelijäksi, mutta Dan Fogler meuhkaa ja huutaa kuin Paul Giamatti huonoimillaan ja hänelle on annettu todella paljon ruutuaikaa.

Kristen Bell täydentää lopulta rosvojoukon epäuskottavan kauniina romanttisena intressina. Ei voi taas olla pettymättä tapaan, jolla tähtitehtaalla jopa naisten komediaroolit täytetään tällä tavoin (en moiti tässä Bellin suoritusta), varsinkin kun koko muu kööri on lähikapakasta kaivautuneen näköisiä pulliaisia. Michael Ciminon loistavassa toimintaelokuvassa Year of the Dragon tavallisten ihmisten joukossa tavallisella poliisilla (Mickey Rourke) on tavallisen näköinen vaimo (Caroline Kava). Tarvitaan kai suurudenhullu rikkomaan tätä kirjoittamatonta sääntöä vastaan.

Mutta sitten Fanboysissa on vielä se loppujakso, jossa varsinkin Skywalker Ranchilla viljellään mukavasti viitteitä Star Wars -elokuviin ja Lucasin koko tuotantoon. Erityisesti riemastuttaa, kun Ranchin vartijat ilmestyvät kuvaan Lucasin vähemmän tunnetusta scifiklassikosta THX 1138 tutuissa maskeissa. Ihmettelen, miksi ammattimaisen sujuvaa ja viihdyttävää pop-kulttuurikaramellia ei tarjoilla kun aivan lopussa. Näillä eväillä tästä olisi hyväksi lyhytelokuvaksi.

DVD: FS Filmin levyllä ei ole lisämateriaalia. 1.78:1 anamorfinen laajakuva on pehmeähkö ja varsin kohiseva. 5.1 Dolby Digital on tunkkainen ja liian kovalle miksattu.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202