Extracted

Extracted (2012)

| Blu-ray
  • 1

Halpa tieteiselokuva käsittelee tuttua, mutta lähtökohtaisesti mielenkiintoista tarinaansa mielikuvituksettomasti.

julkaistu 2013-05-12 / päivitetty 12.05. klo 13:01

KUVA 2

Sasha Roiz ja Dominic Bogart
Sasha Roiz ja Dominic Bogart 

KUVA 1

Sasha Roiz
Sasha Roiz 

Extracted

Ohjaus Nir Paniry
Näyttelijät Sasha Roiz, Jenny Mollen, Dominic Bogart
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat New Artists Alliance
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p0-5">0</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Pienen budjetin scifi on yllättävän monen aloittelevan elokuvantekijän genrevalinta. Sinällään tämän ei pitäisi yllättää, onhan scifi paljon muutakin kuin säkenöiviä avaruusaluksia ja surisevia valomiekkoja.

Periaatteessa pieni budjetti mahdollistaa rohkeiden ideoiden ja ennakkoluulottoman toteutuksen harvinaislaatuisen yhdistelmän. Inceptionin (2010) kaltaiselle läpiselittämiselle ei ole tarvetta kun myyttisestä suuresta yleisöstä ei tarvitse välittää.

Nir Paniryn ohjaamassa Extractedissa (2012) on koukuttava konsepti. Pikkurikollisen muistoihin jumiin jääneen Tomin (Sasha Roiz) toimissa ei ole kuitenkaan mitään arvuuteltavaa, sillä kerronta on sekä kuvaston että dialogin osalta aivan liian yksiselitteistä.

Helppotajuisuus ei toki sinällään ole synti. Puolitoistatuntinen tarina kuitenkin keskittyy liki täysin puoliselvien mysteerien vatvomiseen. Jokunen yllätys on toki jätetty loppuun, mutta ne avataan hajuttomalla ja mauttomalla infodumpilla.

Muistin sopukoita on viime vuosina käsitelty runsaasti. Monet Extractedin käsikirjoituksellisista ratkaisuista onkin selvää lainamateriaalia. Coctail ei missään vaiheessa maistu omaperäiseltä, vaan se ratsastaa lähinnä premissinsä teoreettisella kiinnostavuudella.

Teknologiaan ja muistoihin tunkeutumiseen suhtaudutaan epäillen. Ihmismielen arvaamattomuuden käsittely jää kuitenkin niin pieneen rooliin, että sen pitäminen Paniryn ohjauksen teemana olisi hölmöä.

Lyhytelokuvia aiemmin tehtaillut Paniry ei selvästikään hallitse välinettään eli elokuvakieltä. Kokeilunhalun puutteesta häntä ei tosin voi syyttää. Epäkoherentti kikkailu kuitenkin lässähtää sekä tyylillisesti että emotionaalisesti.

Halpamaisten kikkojen käyttö on sinällään harmi, sillä pohjimmiltaan Extracted on ammattimaisen näköinen ja oloinen elokuva. Tuotannolliset raamit on tiedostettu. Taiteellista kunnianhimoa vain oltaisiin kaivattu rutkasti enemmän.

Teksti: 2013 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202