Expired

Expired (2007)

| DVD
  • 4

Expired on miellyttävän omaperäinen, pienen budjetin draamakomedia kahdesta parkkipirkosta, Clairesta ja Jaysta, jotka erilaisuudestaan huolimatta ihastuvat toisiinsa.

julkaistu 2009-01-22 / päivitetty 21.08. klo 15:03

KUVA 4

Samantha Morton ja Jason Patric.
Samantha Morton ja Jason Patric. 

KUVA 3

Samantha Morton ja Jason Patric.
Samantha Morton ja Jason Patric. 

KUVA 2

Samantha Morton ja Teri Garr.
Samantha Morton ja Teri Garr. 

KUVA 1

Samantha Morton
Samantha Morton 

Expired

Ohjaus Cecilia Miniucchi
Näyttelijät Samantha Morton, Jason Patric, Teri Garr, Illeana Douglas.
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Aga Films, FR Productions ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Expired on miellyttävän omaperäinen, pienen budjetin draamakomedia kahdesta parkkipirkosta, Clairesta (Samantha Morton: Minority Report) ja Jaysta (Jason Patrick: Narc), jotka erilaisuudestaan huolimatta ihastuvat toisiinsa. Claire on ujo ja hiljainen äitinsä kanssa elävä nuori nainen, joka on mielellään muille avuksi ja tervehtii ihmisiä aina hymy kasvoillaan. Jay on puolestaan hänen vastakohtansa. Hän on röyhkeä ja jopa ilkeä, eikä tunnu välittävän muista kuin itsestään. Hänen tavaramerkkinsä on olla brutaalin rehellinen ja epäluuloinen. Kahden vastakohdan suhde ei ole helppo, vaan vaikeuksia täynnä, mutta jokin vetää näitä kahta kuitenkin vastustamattomasti yhteen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Expired on piristävän erilainen elokuva: sen dialogi on rytmiltään realistista, mutta silti monin paikoin lähes runollista. Se on visuaalisesti kaunis, pitkistä steady-cam-otoksista aina kauniin harkittuihin laajakuviin asti. Elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja Cecilia Miniucchi on valokuvaaja, ja se paistaa läpi elokuvan visuaalisuudesta. Expired ei näytä eikä kuulosta perinteiseltä romanttiselta draamakomedialta. Silti se on monin paikoin, niin henkilöhahmojen kuin rakenteensakin osilta perinteitään kunnioittava ”tyttö tapaa pojan”-tarina, josta löytää helposti myös tuttuja romcom-vaikutteita.

Expired (2007, Yhdysvallat) on rakennettu lähes täydellisesti kahden päähenkilön, Clairen ja Jayn varaan. Koko elokuvassa on käytännössä heidän lisäkseen vain kaksi muuta roolihahmoa, Clairen äiti ja Clairen paras ystävä, eikä heitäkään nähdä montaa minuuttia ruudulla. Mortonilla ja Patrickilla on siis valtava vastuu, sillä elokuva koostuu lähes kokonaan Clairen ja Jayn välisistä keskusteluista. Onneksi molemmat selviävät rooleistaan kiitettävästi, se on tällaiselle elokuvalle elintärkeää.

Jason Patrickin roolisuoritus on brutaali, mutta syvällinen, jota voi sanoa jonkinlaiseksi yllätykseksi, mies kun ei ole yleensä loistanut elokuvissaan. Tällä kertaa Patrick kuitenkin äityy uransa hienoimpaan roolisuoritukseen ja voisi kai sanoa, että juuri oikeaan aikaan.

Elokuvan keskipiste, sen tähti ja voima, on kuitenkin Samantha Morton pääroolissa. Hän tulkitsee Clairea herkästi ja kauniisti. Hänen roolisuorituksensa on täynnä pieniä eleitä ja yksityiskohtia, joista lopulta rakentuu niin ehjä ja kaunis naishenkilöhahmo, ettei sellaista ole nähty valkokankaalla vuosiin. Mortonin hahmoon suhtautuu väkisinkin puhtaan empaattisesti. On suorastaan rikollista, että Mortonin roolisuorituksesta ei tule kuulemaan juuri kukaan. Tämä elokuva on katsomisen arvoinen jo pelkästään hänen takiaan.

Expired on siis vahvasti näyttelijöiden elokuva. Tätä korostaa Zoran Popovicin kaunis kameratyöskentely. Harvinaisen pitkät otokset antavat näyttelijöille tilaa liikkua. Näillä osa-alueilla parempaa elokuvan tekemistä saa hakea.

Expired on harvinaislaatuinen elokuva myös alkuperältään: se on amerikkalainen pienen budjetin indie-elokuva, joka kuitenkin julkaistaan näkyvästi meillä Suomessakin. Näihin ei usein videovuokraamoissa törmää, ikävä kyllä.

DVD: Sandrew Metronomen DVD julkaisu on teknisesti hyvää peruslaatua, tosin DTS 5.1-ääniraita on huippuluokkaa. Mukana on myös se perus DD 5.1-ääniraita. Kuva on 2.35:1 anamorfinen laajakuva. Julkaisun ainoa, mutta sitäkin suurempi miinus on lisämateriaalit, joita ei levyltä löydä lainkaan.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202