Evan taivaanlahja

Evan Almighty (2007)

| DVD
  • 3

Muutama vuosi on vierähtänyt Bruce taivaanlahjan tapahtumista. Uutisankkuri Evan Baxter (Steve Carell) on kampanjoinut itsensä aina kongressiin asti.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-31 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 4

Morgan Freeman ja Steve Carell
Morgan Freeman ja Steve Carell 

KUVA 3

Steve Carell ja John Goodman
Steve Carell ja John Goodman 

KUVA 2

Steve Carell
Steve Carell 

KUVA 1

Steve Carell ja Morgan Freeman
Steve Carell ja Morgan Freeman 

Evan taivaanlahja

Ohjaus Tom Shadyac
Näyttelijät Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, John Goodman
Maa Yhdysvallat
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Universal Pictures, Spyglass Entertainment, Relativity Media, Shady Acres Entertainment, Barber/Birnbaum, Original Film ja Columbia Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Muutama vuosi on vierähtänyt Bruce taivaanlahjan tapahtumista. Uutisankkuri Evan Baxter (Steve Carell) on kampanjoinut itsensä aina kongressiin asti. Baxterin perhe muuttaakin työn perässä Pohjois-Virginiaan, uuteen kotiin. Elämä hymyilee. Evan ei ole erityisemmin uskovainen, kunnes eräänä kauniina päivänä itse Jumala (Morgan Freeman) poikkeaa koti-ovella ja pyytää Evania rakennuspuuhiin. ”Tee itsellesi arkki honkapuista, rakenna arkki täyteen kammioita, ja tervaa se sisältä ja ulkoa. Ja näin on sinun se rakennettava: kolmesataa kyynärää olkoon arkin pituus, viisikymmentä kyynärää sen leveys ja kolmekymmentä kyynärää sen korkeus.” Aivan niin, samanlainen venho, millä Nooa aikoinaan pelasti koko eläinkunnan. Tulva on jälleen tuloillaan… Evanilla olisi kuitenkin muita ajankäyttösuunnitelmia, mutta miten sanoa Jumalalle ei, varsinkin kun kaikkivaltias osaa suostuttelun jalon taidon: Evanille ilmestyy parta kuin tyhjästä, kallis puku vaihtuu kaapuun ja pihamaa täyttyy rakennustarvikkeista.

Vuonna 2003 ilmestynyt ykkösosa Bruce taivaanlahja, jota tähditti kuminaamojen kuningas Jim Carrey, vuoli tekijöilleen huikeat rahasummat. Siinä jo yksistään riittävä syy jatkaa Morgan Freemanin esittämän Jumalan ilmestyksiä pahaa-aavistamattomille kansalaisille. Tällä kertaa ”uhriksi” joutuu kongressiedustaja Evan Baxter, jota esittää Steve Carell. Tuotantoa tehostettiin käsittämättömällä 175 miljoonan dollarin rahasummalla, jonka turvin ohjaaja Tom Shadyac pääsi tiimeineen leikkimään hiekkalaatikolle oikein tosissaan. Kun muistetaan, että Carellin taskuihin humahti potista vaivaiset 3 prosenttia, niin voidaan alkaa pohtimaan, mihin ihmeeseen loput käytettiin? Ehkäpä erikoistehosteisiin, joita on Evanin arkkiseikkailussa käytetty surutta. Työjälki ei ole mitenkään huikaisevaa, joten ilmeisesti taalat upposivat eläimiin. Toden totta: Evan taivaanlahjan kuvauksissa käytettiin ennätysmäärä eläimiä linnuista matelijoihin, norsuista leijoniin. Luojan kiitos tekijät eivät turvautuneet digieläimiin. Oikeiden eläinten käyttö erottaa Evanin muista tusinakomedioista. Huoliteltu lopputulos on hatunnoston arvoinen.

Evan taivaanlahjan ydinkysymys kuuluu: Miten Carell selviää vertailussa Carreyn aiempaan suoritukseen? Mielestäni paremmin kuin hyvin. Carreyn naamanvääntely Jumalan tahtoon taipuvana Brucena oli kärsinyt pahanlaisen inflaation. Bruce taivaanlahja oli Carreylle jo ties kuinka mones samasta puusta veistetty komediapätkä yhteen putkeen. Niinpä Carrey alkoi valitsemaan toisenlaisia rooleja, ja oli aika antaa muiden koomikoiden nostaa päätään. Tähän tilaisuuteen tarttui myös The Daily Showssa uraansa luonut koomikko Carell. Studiopomojen huolenaiheeksi jäi päättää, oliko Carell riittävän iso nimi keräämään uteliaat silmäparit teatterin penkeille. Oli niin tai näin, niin Carelliin ei Evan taivaanlahja kaadu. Uutta nostetta uralleen saanut koomikko saa katsojan nauramaan vedet silmissä, vaikka vitsit ovatkin osin kulunutta kierrätyskamaa. Valitettavasti muu kaarti, mukaan lukien veteraani John Goodman, jäävät tällä laivamatkalla turistien osaan. Katseet kohdistuvat täysin Carellin karismaan ja se kyllä riittää kantamaan koko leffan loppuun asti.

Komedioiden tärkein tehtävä loppupeleissä on naurattaa. Evan taivaanlahja (2007, Yhdysvallat) onnistuu siinä täysin, vaikkakin uskonasiat ovat aina vakava juttu. Jos Jumalan ilmestymiset tai arkilla seilailu ei sovi arvoihisi, on elokuva syytä suosiolla jättää väliin. Muussa tapauksessa on suureksi avuksi jos ei mieti elämää suurempia, rentoutuu ja antaa Carellin höyrytä.

DVD:n ekstraosasto koostuu lähinnä tuotannon esittelystä. Tehosteniilot esittelevät miten se arkki koottiin ja mikä eläin oli aamuisin portilla vastassa… Mitään ihmeellistä ei todellakaan ole tarjolla. Määrä ei korvaa laatua.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202