E.T.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

| Blu-ray
  • 5

Mestariohjaaja Steven Spielbergin klassikko pitää edelleen pintansa.

julkaistu 2013-02-01 / päivitetty 06.02. klo 21:09

KUVA 2

E.T ja Drew Barrymore
E.T ja Drew Barrymore 

KUVA 1

Henry Thomas ja E.T
Henry Thomas ja E.T 

E.T.

Ohjaus Steven Spielberg
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Kolmekymmentä vuotta ensijulkaisunsa jälkeen Steven Spielbergin, Amerikan elokuvateollisuuden arvostetuimpiin legendoihin kuuluvan mestariohjaajan rakastettu kokoperheen klassikko E.T. palaa takaisin parrasvaloihin. Spielbergin ikonisen uran alkutaipaletta leimaava seikkailu pienestä pojasta ja tämän epätodennäköisestä uudesta ystävästä on edelleen niin lukemattomia uusintakatseluja kestävä nostalgiamatka takaisin lapsuuteen kuin tunteiden paloava pursuava tyylipuhdas näyte siitä, mitä todellinen elokuvan taika parhaimmillaan voi olla.

Elokuvan keskeisin ihmishahmo, pieni Elliott-poika (Henry Thomas) on nuoresta iästään huolimatta jo saanut maistaa elämän joskus epämiellyttäviäkin realiteetteja. Vaikea avioero on rikkonut periamerikkalaisen perheidyllin, ja petetyksi tullut äiti Mary (Dee Wallace) oireilee tapahtumaa päivällispöydässäkin. Elliottille tarjoutuu tervetullut pako arjesta kun E.T, merkillinen pieni olento ulkoavaruudesta löytää tiensä Elliottin kotipihalle.

Lapsenomainen into sympaattiselta vaikuttavaa muukalaista kohtaan tarttuu pian myös Elliottin sisaruksiin, jopa iän myötä kyynistyneeseen isoveljeen, Michaeliin (Robert MacNaughton). E.T. valitsee kuitenkin Elliottin, lapsista asialle hartaimmin omistautuneen, ja virittäytyy tämän kanssa samalle taajuudelle, luoden eräänlaisen emotionaalisen symbioosin pojan kanssa. Äidiltä perheen kotiin jäävä uusi ystävä kuitenkin kätketään, kunnes sekä Elliottin että E.T:n alati heikkenevä tila pakottaa neuvokkaat lapset kääntymään aikuisen avun puoleen.

Spielbergin harkittu kuvakerronnallinen kieli on rakennettu lasten näkökulmasta käsin. Avaruusolentohavaintojen perässä nuuskivia aikuisia, E.T:n olemassaoloa uhkaavia ulkopuolisia, ”vihollisia”, kuvataan säännönmukaisesti ainoastaan vyötärönkorkeudelta, lapsen perspektiivistä. Perheen äitiä lukuunottamatta useimmat elokuvan aikuishahmoista jäävät kasvottomiksi ja nimettömiksi, kuin identiteetittömiksi. Aikuiset koetaan ikään kuin lapsenomaisen viatonta ja maagista maailmankatsomusta uhkaavana vastavoimana, uskon riistäjinä.

Ajan hammasta erinomaisesti kestävä E.T. on selkeästi oman aikansa tuote. 80-luvun alun elokuvaa värittävät viittaukset julkaisuajankohtansa kulttuuriympäristöön. Silmäniskut Spielbergin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin ja ystävän George Lucasin Star Wars –saagaan istuvat elokuvan scifi-kontekstiin saumattomasti ja uskottavasti. Erityisen ilahduttavaa meta-tunnelmaa tuo esimerkiksi hetki, jossa Halloweenin varjolla ulos päässyt E.T. näkee Yoda-asuun pukeutuneen lapsen ja alkaa kaivata kotiin.

Spielbergin omaleimaisen tunnistettavan ja varman ohjauksen alla E.T. jaksaa sekä riemastuttaa että koskettaa kaikenikäisiä katsojia vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Näennäisen mahdoton, pienen kummallisen näköisen olennon varaan rakennettu tarina tuntuu ikään kuin lapsen silmin kerrottuna hämmästyttävän todelta. E.T. on todellista elokuvan taikaa parhammillaan – joskus riittää, kun vain uskoo.

Blu-ray: Universalin huikea blu-ray/digitaalinen kopio –kombopaketti on fanin unelma niin teknisen toteutuksen kuin lisämateriaalienkin puolesta. Kuvaformaattina käytetään 1080p teräväpiirtokuvaa kuvasuhteella 1.85:1, ääniraitana DTS-HD Master Audio 7.1. Ekstrojen runsaudensarvi sisältää muun muassa ohjaaja Spielbergin mietteitä elokuvasta, alkuperäistä kulissien takaista materiaalia, työryhmän ja näyttelijöiden muisteluja, katsauksia E.T.:n luomiseen, elokuvan musiikkiin ja vuosijuhlaensi-iltaan, poistettuja kohtauksia, kuvagallerioita ja paljon muuta. Ekstroista riittää katsottavaa tuntikausiksi, mutta ne eivät ole teräväpiirtona.

Teksti: © 2013 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202