E.T.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

| Blu-ray
  • 5

Mestariohjaaja Steven Spielbergin klassikko pitää edelleen pintansa.

julkaistu 2013-02-01 / päivitetty 06.02. klo 22:10

KUVA 2

E.T ja Drew Barrymore
E.T ja Drew Barrymore 

KUVA 1

Henry Thomas ja E.T
Henry Thomas ja E.T 

E.T.

Ohjaus Steven Spielberg
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Blu-ray

Kolmekymmentä vuotta ensijulkaisunsa jälkeen Steven Spielbergin, Amerikan elokuvateollisuuden arvostetuimpiin legendoihin kuuluvan mestariohjaajan rakastettu kokoperheen klassikko E.T. palaa takaisin parrasvaloihin. Spielbergin ikonisen uran alkutaipaletta leimaava seikkailu pienestä pojasta ja tämän epätodennäköisestä uudesta ystävästä on edelleen niin lukemattomia uusintakatseluja kestävä nostalgiamatka takaisin lapsuuteen kuin tunteiden paloava pursuava tyylipuhdas näyte siitä, mitä todellinen elokuvan taika parhaimmillaan voi olla.

Elokuvan keskeisin ihmishahmo, pieni Elliott-poika (Henry Thomas) on nuoresta iästään huolimatta jo saanut maistaa elämän joskus epämiellyttäviäkin realiteetteja. Vaikea avioero on rikkonut periamerikkalaisen perheidyllin, ja petetyksi tullut äiti Mary (Dee Wallace) oireilee tapahtumaa päivällispöydässäkin. Elliottille tarjoutuu tervetullut pako arjesta kun E.T, merkillinen pieni olento ulkoavaruudesta löytää tiensä Elliottin kotipihalle.

Lapsenomainen into sympaattiselta vaikuttavaa muukalaista kohtaan tarttuu pian myös Elliottin sisaruksiin, jopa iän myötä kyynistyneeseen isoveljeen, Michaeliin (Robert MacNaughton). E.T. valitsee kuitenkin Elliottin, lapsista asialle hartaimmin omistautuneen, ja virittäytyy tämän kanssa samalle taajuudelle, luoden eräänlaisen emotionaalisen symbioosin pojan kanssa. Äidiltä perheen kotiin jäävä uusi ystävä kuitenkin kätketään, kunnes sekä Elliottin että E.T:n alati heikkenevä tila pakottaa neuvokkaat lapset kääntymään aikuisen avun puoleen.

Spielbergin harkittu kuvakerronnallinen kieli on rakennettu lasten näkökulmasta käsin. Avaruusolentohavaintojen perässä nuuskivia aikuisia, E.T:n olemassaoloa uhkaavia ulkopuolisia, ”vihollisia”, kuvataan säännönmukaisesti ainoastaan vyötärönkorkeudelta, lapsen perspektiivistä. Perheen äitiä lukuunottamatta useimmat elokuvan aikuishahmoista jäävät kasvottomiksi ja nimettömiksi, kuin identiteetittömiksi. Aikuiset koetaan ikään kuin lapsenomaisen viatonta ja maagista maailmankatsomusta uhkaavana vastavoimana, uskon riistäjinä.

Ajan hammasta erinomaisesti kestävä E.T. on selkeästi oman aikansa tuote. 80-luvun alun elokuvaa värittävät viittaukset julkaisuajankohtansa kulttuuriympäristöön. Silmäniskut Spielbergin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin ja ystävän George Lucasin Star Wars –saagaan istuvat elokuvan scifi-kontekstiin saumattomasti ja uskottavasti. Erityisen ilahduttavaa meta-tunnelmaa tuo esimerkiksi hetki, jossa Halloweenin varjolla ulos päässyt E.T. näkee Yoda-asuun pukeutuneen lapsen ja alkaa kaivata kotiin.

Spielbergin omaleimaisen tunnistettavan ja varman ohjauksen alla E.T. jaksaa sekä riemastuttaa että koskettaa kaikenikäisiä katsojia vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Näennäisen mahdoton, pienen kummallisen näköisen olennon varaan rakennettu tarina tuntuu ikään kuin lapsen silmin kerrottuna hämmästyttävän todelta. E.T. on todellista elokuvan taikaa parhammillaan – joskus riittää, kun vain uskoo.

Blu-ray: Universalin huikea blu-ray/digitaalinen kopio –kombopaketti on fanin unelma niin teknisen toteutuksen kuin lisämateriaalienkin puolesta. Kuvaformaattina käytetään 1080p teräväpiirtokuvaa kuvasuhteella 1.85:1, ääniraitana DTS-HD Master Audio 7.1. Ekstrojen runsaudensarvi sisältää muun muassa ohjaaja Spielbergin mietteitä elokuvasta, alkuperäistä kulissien takaista materiaalia, työryhmän ja näyttelijöiden muisteluja, katsauksia E.T.:n luomiseen, elokuvan musiikkiin ja vuosijuhlaensi-iltaan, poistettuja kohtauksia, kuvagallerioita ja paljon muuta. Ekstroista riittää katsottavaa tuntikausiksi, mutta ne eivät ole teräväpiirtona.

Teksti: © 2013 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Karun kaunis Isle of Dogs

Isle of Dogs

Samu Oksanen | 15.05.

Futuristinen nukkeanimaatio koirien eristysleiristä kysyy: “Mitä tapahtuikaan ihmisen parhaalle ystävälle?”

Lue lisää »
Michelle Williams ja Amy Schumer

I Feel Pretty

Kreeta Korhola | 10.05.

Amy Schumer ja Michelle Williams loistavat muutoin hieman latteaksi jäävässä komediassa itsevarmuuden tärkeydestä.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Donald Sutherland ja Helen Mirren

Viimeinen loma

Samu Oksanen | 05.04.

Alzheimer-komedia kultaisia vuosiaan viettävän avioparin kapinasta nousee tien päälle, mutta pitäytyy keskikaistalla.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »
Arnaud Valois

BPM (Beats per Minute)

Aleksi Salonen | 27.03.

AIDS-aktivismikuvauksessa on välitöntä kiireellisyyden tuntua, joka erottaa sen jälkiviisaasta historiallisuudesta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Barry Keoghan ja Colin Firth

The Killing of a Sacred Deer

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.04.

Kreikkalaisen myytin päivitys nykyaikaan toi Cannesin parhaan käsikirjoituksen palkinnon, ihan ansaitusti.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.04.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202