Enkelit ja demonit

Angels & Demons (2009)

| DVD
  • 3

Muutaman vuoden takaisen Da Vinci-koodin parempi jatko-osa. Tom Hanksin esittämä symbologi seikkailee nyt Vatikaanissa.

julkaistu 2009-10-27 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Ewan McGregor
Ewan McGregor  

KUVA 3

Ayelet Zurer ja Tom Hanks
Ayelet Zurer ja Tom Hanks 

KUVA 2

Ayelet Zurer ja Tom Hanks näyttävät kardinaaleille videoita
Ayelet Zurer ja Tom Hanks näyttävät kardinaaleille videoita 

Enkelit ja demonit

Ohjaus Ron Howard
Näyttelijät Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgård, Pierfrancesco Favino, Nikolaj Lie Kaas, Armin Mueller-Stahl
Maa Yhdysvallat
Pituus 143 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Columbia Pictures, Imagine Entertainment ja Sony Pictures Entertainment
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Dan Brownin huippusuositun romaanin, Da Vinci-koodin, parin vuoden takainen filmatisointi oli jähmeä ja yksitoikkoinen trilleri, joka tyydytti tuskin yhtäkään alkuperäisteoksen ystävää. Siitä huolimatta se tuotti maailmanlaajuisesti niin hävyttömän määrän rahaa, että sitä ei voi kutsua miksikään muuksi kuin jättiläismäiseksi hitiksi. Dan Brownin vanhempaan – ja parempaan – kirjaan perustuva samanniminen elokuva Enkelit ja demonit on kaikin tavoin edeltäjäänsä parempi trilleri, vaikka tuskin tätäkään kukaan tulee potentiaaliseksi klassikoksi kutsumaan.

Tom Hanks tekee paluun Robert Langdonin rooliin. Kun Vatikaani saa tiedon että muinainen Illuminati-veljeskunta uhkaa räjäyttää koko pyhän kaupungin, amerikkalainen symbologi Langdon lennätetään kiireesti paikalle. Ongelmana on se, että kukaan ei tiedä missä pommi sijaitsee. Heillä on vihjeenään pelkkiä veljeskunnan edustajan epämääräisiä höpinöitä ja outo valvontakameralähetys, joka kuvaa antimateria-säiliön hupenevaa akkuvaloa jossain tuntemattomassa paikassa Vatikaanin alaisissa katakombeissa. Kun akusta loppuu virta, antimateria purkautuu ja seurauksena on valtava räjähdys.

Kello tikittää ja niin Langdon aloittaa mysteerin selvittämisen paikallisten viranomaisten (mm. Stellan Skarsgård) ja vasta kuolleen paavin sijaisen, Patrick McKennan (Ewan McGregor) kanssa. Paikalle saapuu myös kaunis italialainen tutkija Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), josta Langdon saa oivan salapoliisikumppanin. Apua Langdon tarvitseekin, sillä illuminatit tuntuvat olevan häntä aina yhden askeleen edellä.

Kankeasta Da Vinci-käsikirjoituksesta vastannut Akiva Goldman on kaikesta huolimatta jälleen osavastuussa käsikirjoituksesta. Aisapariksi hänen rinnalle on tuotu palkittu Hollywoodin A-listan kirjoittaja David Koepp ja tulos onkin tällä kertaa paljon sujuvampi ja paikoin jopa yllättävä. Pääasia on, että nyt on päästy eroon ensimmäistä elokuvaa rasittaneesta monotonisuudesta, ja tyhjänpäiväisestä höpöttelystä. Dialogia on hieman karsittu, toimintaa lisätty ja tempoa on nostettu. Tuloksena on suhteellisen vauhdikas, joskin taas hieman epäuskottava ja mutkia oikova trilleri.

Kun kirjoja käännetään elokuviksi, itse teksti muuttuu väkisinkin. Kirjat ja elokuvat pelaavat eri säännöillä, ja siksi kirjoja joudutaan silpomaan pahasti, kun niitä käännetään valkokankaalle. Niin nytkin. Paljon on muutettu, ja vielä enemmän on tiputettu kokonaan pois. Brownin kirjan vannoutuneimmat ystävät eivät tule pitämään Howardin ja käsikirjoittajien tavasta riisua alkuperäisestä tarinasta melkein kaikki muu paitsi itse juoni ja toiminta. Kirjan teemat, kuten uskonnon ja tämän päivän suurimman jumalan, tieteen, vastakkainasettelu ja uuden ja vanhan arvomaailman kohtaaminen jäävät elokuvaversiossa pakollisen oloiseksi taustameluksi, kun kaksikko Langdon ja Vetra juoksevat ympäri Roomaa pelastamassa kardinaaleja ja selvittämässä arvoituksia.

Yksi Da Vinci-elokuvan ontuvista puolista olivat mitättömät henkilöhahmot ja laimeat näyttelijäsuoritukset. Tälläkin kerralla henkilöhahmot jäävät paperin ohuiksi, mutta onneksi Hanks on saanut hieman ryhtiä Langdoniin. Tällä kertaa hänellä on edes jonkinlainen persoonallisuus, mielipiteitä ja jopa hieman pilkettä silmäkulmassa. Vittoriaa esittävä Ayelet Zurerin on epäilemättä hyvä näyttelijätär, mutta kun kirja siirrettiin käsikirjoitukseksi, Vittorian hahmo muuttui täysin merkityksettömäksi. Hänen osansa on olla se nätti tyttö, joka seisoo vakuuttavan näköisenä sankarin vieressä. Tärkeissä sivurooleissa nähdään laadukkaita näyttelijöitä, kuten Armin Mueller-Stahl, Stellan Skarsgård ja Ewan McGregor.

Enkelit ja demonit on Hollywood-mittakaavassa laadukas ja toimiva trilleri, joka tulee epäilemättä viihdyttämään suurinta osaa sen katsojakunnasta. Se ei oikeastaan yritä edes olla mitään muuta kuin komeilla kuvilla, vauhdikkaalla toiminnalla ja jännityksellä maustettu pikkunäppärä palapeli, mutta paljon muuta ei tarvitakaan, että saadaan lippuluukku laulamaan hoosiannaa.

DVD: Sonyn Theatrical Edition DVD-julkaisu on teknisesti hyvätasoinen, kuten Sonyn julkaisut yleensäkin. Kuvaformaattina on 2.40:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana varsin muhkea Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaaleista löytyy neljä lyhyehköä dokumenttia (yhteispituus n. 35 min.) ja trailereita Sonyn tulevista DVD-elokuvista. Dokumentin nimet kertovat itsessään jo paljon: Writing Angels & Demons, Handling props, Angels & Demons – The Full Story ja This is an Ambigram. Dokumentit ovat sitä perinteisen tylsää markkinointimateriaalia, josta on vaikea innostua, mutta asiasta tietämättömämpi saattaa viihtyä niiden parissa tarvittavat puoli tuntia.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202