Brassed Off

Brassed off (1998)

| DVD
  • 4

Kaivostyöläiset joutuvat thatcheriläisen politiikan kouriin, kun pääelinkeino uhataan lopettaa. Lopettamisuhan alla on myös hiilikaivoksen puhallinorkesteri – jos ei ole kaivosta, ei ole orkesteriakaa…

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-08-05 / päivitetty 12.05. klo 14:02

KUVA 4

Pete Postlethwaite, Tara Fitzgerald
Pete Postlethwaite, Tara Fitzgerald 

KUVA 3

Ewan McGregor, Tara Fitzgerald
Ewan McGregor, Tara Fitzgerald 

KUVA 2

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 1

Pete Postlethwaite
Pete Postlethwaite 

Brassed Off

Ohjaus Mark Herman
Näyttelijät Pete Postlethwaite, Tara Fitzgerald, Ewan McGregor, Stephen Tompkinson
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Channel Four Films, Miramax Films, Prominent Features
  • Kuva 2
  • Ääni 3

DVD

Kuvitteellinen Grimleyn kaupunki kohtaa thatcheriläisen politiikan, kun kaupunkilaisten pääelinkeino, hiilikaivos, uhataan lopettaa. Pienelle kaupungille se merkitsee yli tuhannen työpaikan menettämistä. Lopettamisuhan alla on myös hiilikaivoksen puhallinorkesteri – jos ei ole kaivosta, ei ole orkesteriakaan. Pelastavana enkelinä kaupunkiin saapuu Gloria (Tara Fitzgerald), joka valaa luottamusta orkesterinjäseniin. Andy (Ewan McGregor) joutuu pahaan välikäteen rakastuessaa Gloriaan, joka työskentelee kaivoksen lakkautusta ajavassa virastossa. Rakkaus ei ole helppoa, varsinkin kun taustalla on työttömyyden uhka.

Brassed off on sympaattinen kuvaus työväenluokasta, joka on menettämäisillään kaiken. Tarinaa kerrotaan Dannyn (Pete Potslethwaite) silmin, joka on antanut koko elämänsä orkesterille. Jos kaivos lopetetaan, orkesteriakaan ei ole olemassa. Vaikka elokuva keskittyy vahvasti kuvaamaan Dannyn orkesterin lopettamisuhan alla, yksilötarinasta ei kuitenkaan ole kyse. Elokuva on tavallisten ihmisten tarina taistelusta päättäjiä vastaan, joka on kerrottu hyvin yksinkertaisella ja tavanomaisella, mutta varsin väkevällä tavalla. Se kuvaa yhteisöä, joka puhaltaa yhteen hiileen – ketään ei jätetä oman onnensa nojaan ongelmien kohdatessa.

Mark Hermanin ohjaamaa ja käsikirjoittamaa elokuvaa on vaikea laittaa yhteen kategoriaan: se ei ole komedia, vaikka siinä nähdäänkin perusbrittiläistä huumoria, se ei ole draamaa, vaikka se kertookin yhteisön traagisen tarinan, eikä se ole myöskään musikaali, vaikka pääosaa näytteleekin vahvasti musiikki.

Käsikirjoituksen vahvuus piilee juonessa, joka pysyy yhtenäisenä alusta loppuun asti. Punaista lankaa ei kadoteta, vaan kerä pysyy kädessä. Jokaisella hahmolla on oma tehtävänsä viedä tarinaa eteenpäin.

Elokuvan alkupuoliskolla kerrotaan henkilähahmojen traagiset taustat brittihuumorilla sävytettynä. Kepeä sävy muuttuu tummemmaksi, kun puhutut ongelmat tuodaan varsinaisesti esille. Brassed offilla on todenmukainen käsitys maailmasta, se ei kaunistella sitä millään tavoin. N’in taantuman aikana elokuva pistää miettimään myös omaa tulevaisuutta, sitä kun ei tiedä mitä tuleman pitää.

Pääosanesittäjät Pete Potslethwaite, Ewan McGregor ja Tara Fitzgerald saavat hienoa tukea vahvoista sivuosanäyttelijöistä. Stephen Tompkinsonin esittämällä Philillä on yksi koskettavimmista kohtaloista: on liian monta lasta elätettävänä ja korviin asti ulottuvan velat. Talo viedään alta ja vaimokin jättää, tästä huolimatta Phil kuitenkin jaksaa jatkaa elämäänsä.

Brassed off on kantaaottava laatuelokuva. Sitä voidaan sanoa jopa ajattomaksi, koska se kuvaa hyvin tämän päivän mielialoja epävarmuudesta.

DVD: Brassed off on Atlantic Filmin julkaisema brittiläinen draamakomedia, joka tarjoillaan 4:3 Fullscreen, 1.33:1 kuvasuhteessa. Koska elokuvassa kuullaan paljon musiikkia, Dolby Digital 2.0. toimii varsin moitteettomasti. Tekstitys löytyy suomen lisäksi norjaksi, ruotsiksi ja tanskaksi.

Levyltä ei valitettavasti löydy lisämateriaalia, mikä on sinällään pettymys. Thatcheriläisen politiikan ruotiminen kun olisi ollut varsin mielenkiintoinen lisä tässä kantaaottavassa elokuvassa.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202