Elämä pelissä

The Blind Side (2009)

| Blu-ray
  • 2

Oscar-voittaja Sandra Bullock esittää pääosaa tositapahtumiin perustuvassa urheiludraamassa.

julkaistu 2010-09-10 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Iltasatuja
Iltasatuja 

KUVA 3

Quinton Aaron pelaa jalkapalloa
Quinton Aaron pelaa jalkapalloa 

KUVA 2

Sandra Bullock
Sandra Bullock 

KUVA 1

Quinton Aaron ja Sandra Bullock
Quinton Aaron ja Sandra Bullock 

Elämä pelissä

Ohjaus John Lee Hancock
Näyttelijät Sandra Bullock, Quinton Aaron, Jae Head, Lily Collins, Tim McGraw, Kathy Bates
Maa Yhdysvallat
Pituus 131 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Tätä tositapahtumiin perustuvaa urheiludraamaa voi tarkastella kahdesta eri näkökulmasta: se voi olla joko ennalta arvattava, ärsyttävän periamerikkalainen ja ylitunteellinen Hollywood-elokuva tai sitten klassinen vaikeuksien kautta voittoon -tarina, jollaisten kirjoittaminen toki osataan rapakon takana.

Itse puollan pääasiallisesti ensin mainittua näkökulmaa. Elämä pelissä (2009) on nähty liian moneen kertaan ennenkin, eikä siinä ole mukana riittävästi uutta verta jättääkseen vahvoja jälkiä. Se ei tunnu tuoreelta, eikä erityisen aidolta.

Elämä pelissä perustuu Michael Lewisin romaaniin The Blind Side: Evolution of a Game (2006). Pääosassa nähdään Oscarin roolistaan voittanut Sandra Bullock, joka näyttelee Leigh Anne Tuohya, rikasta sisustussuunnittelijaa, joka eräänä päivänä poimii sateesta autonsa kyytiin isokokoisen Michael Oherin (Quinton Aaron). Käytännössä koditon ja perheetön mustaihoinen jätti ei juuri puhu, mutta Leigh Annen perhe toivottaa laitapuolta kulkevan nuoren miehen tervetulleeksi perheeseensä.

Kun paljastuu, että Michael onkin urheilullisesti hyvin lahjakas, hänet saadaan mukaan koulun jalkapallojoukkueeseen, josta alkaakin melkoinen menestystarina. Oikea Michael Oher pelaa nykyisin ammattilaisena jalkapalloa Baltimore Ravensin riveissä.

Elämä pelissä on klassinen ryysyistä rikkauksiin -tyyppinen hyväsydäminen, tosin ärsyttävän laskelmoitu kasvutarina, josta on tarkoitus jäädä kaikille hyvä mieli. Se on ikään kuin kevyempi ja sentimentaalisempi versio niin ikään Oscar-ehdokkaana olleesta elokuvasta Precious (2009), molemmissa kuvataan sosiaalisen verkoston ulkopuolelle tipahtanutta nuorta, jolle elämä on ojentanut kylmää kättä.

Preciousin vahvuus oli realismi. Elokuvasta Elämä pelissä se puuttuu, ja se tuntuu liian laskelmoidulta ollakseen uskottava, vaikka tarina perustuukin tositapahtumiin. Tosipohjaisuus on huono puolustus ennalta-arvattavuudelle.

Elokuvan teemat ovat periamerikkalaisia, kuten sen päähenkilötkin. Keskeinen opetus on, että Amerikassa kaikki on mahdollista kaikille ja unelmilla on taipumus toteutua. Tosin, tässä tapauksessa siitäkään ei liene haittaa, että köyhää slummien kasvattia alkaa tukea upporikas valkoinen perhe, umpikonservatiiveja ja republikaaneja henkeen ja vereen. Mutta minkäs teet, jokaisen amerikkalaisen rinnassa lyö kaunis ja epäitsekäs sydän, ja siitä nämä tarinat ovat tehty.

Elokuvan kantavina voimina ovat Bullock ja Aaron, jotka molemmat näyttelevät hyvin ja heidän välisissä kohtauksissaan elokuva voikin parhaiten. Parhaimmillaan kaksikkoa on jopa ilo katsella. Elokuvassa seurataan valitettavasti paljon amerikkalaista jalkapalloa ja Michaelin kehitystä kentällä, jolloin elokuva muuttuu puuduttavaksi urheiludraamaksi.

Suhteellisen pienehköllä, alle 30 miljoonan dollarin budjetilla tehty Elämä pelissä oli kotimaassaan niin sanottu sleeper-hitti, jopa kriitikot ottivat sen vastaan varovaisen positiivisesti. Suomessa tavanomaisuudesta ja in your face -amerikkalaisuudesta kärsivä elokuva otetaan epäilemättä viileämmin vastaan, niin yleisön kuin lehdistönkin keskuudessa. Näitä kun on nähty.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

BLU-RAY: Warner Home Video Finlandin julkaisulla anamorfinen teräväpiirtolaajakuva (1080p resoluutio, 1.85:1 kuvasuhde) on pääosin moitteeton. Säännön rikkovat vain pari pientä yksityiskohtaa erittäin värikkäissä tai tummissa kohdissa. DTS-HD Master Audio 5.1 toistaa elokuvan pontevan äänimaailman hyvin silti erityisemmin katsojan ihokarvoja värisyttämättä. Äänivaihtoehtoina julkaisulta löytyy myös Englanti/Espanja/Saksa formaatissa 5.1. DD. Julkaisu on erikoisuutena lukuisien tekstitysvaihtoehtojen ohella varustettu lisäksi englanninkielisellä, näkövammaisille tarkoitetulla kuvailulla.

Lisämateriaalia löytyy lähes kyllästymiseen asti. Poistettujen kohtausten ohella mukaan on pakattu muun muassa Sandra Bullockin ja Leigh Anne Tuohyn sekä ohjaaja John Lee Hancockin ja kirjailija Michael Lewisin välisiä keskusteluja elokuvan tiimoilta. Pääosanesittäjä Quinton Aaronin omasta ryysyistä rikkauksiin -tarinasta on löydetty allegoria, joka soveltuu hauskalla tavalla elokuvan ekstroihin. Lisäksi katsojalle tarjotaan tarinan innoittaneen Michael Oherin haastattelu ja kurkistus elokuvassa cameo-rooleissa esiintyneiden jalkapallovalmentajien kokemuksiin kuvauspaikalla. Periaatteessa ihan mielenkiintoinen jutustelu ja kuvailu äityvät kenties liian usein keskinäiseksi ylistykseksi, mutta elokuvan faneille lisämateriaali tarjoaa paljon mielenkiintoista katsottavaa.

Blu-ray -teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202