Elämä pelissä

The Blind Side (2009)

| Blu-ray
  • 2

Oscar-voittaja Sandra Bullock esittää pääosaa tositapahtumiin perustuvassa urheiludraamassa.

julkaistu 2010-09-10 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Iltasatuja
Iltasatuja 

KUVA 3

Quinton Aaron pelaa jalkapalloa
Quinton Aaron pelaa jalkapalloa 

KUVA 2

Sandra Bullock
Sandra Bullock 

KUVA 1

Quinton Aaron ja Sandra Bullock
Quinton Aaron ja Sandra Bullock 

Elämä pelissä

Ohjaus John Lee Hancock
Näyttelijät Sandra Bullock, Quinton Aaron, Jae Head, Lily Collins, Tim McGraw, Kathy Bates
Maa Yhdysvallat
Pituus 131 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Tätä tositapahtumiin perustuvaa urheiludraamaa voi tarkastella kahdesta eri näkökulmasta: se voi olla joko ennalta arvattava, ärsyttävän periamerikkalainen ja ylitunteellinen Hollywood-elokuva tai sitten klassinen vaikeuksien kautta voittoon -tarina, jollaisten kirjoittaminen toki osataan rapakon takana.

Itse puollan pääasiallisesti ensin mainittua näkökulmaa. Elämä pelissä (2009) on nähty liian moneen kertaan ennenkin, eikä siinä ole mukana riittävästi uutta verta jättääkseen vahvoja jälkiä. Se ei tunnu tuoreelta, eikä erityisen aidolta.

Elämä pelissä perustuu Michael Lewisin romaaniin The Blind Side: Evolution of a Game (2006). Pääosassa nähdään Oscarin roolistaan voittanut Sandra Bullock, joka näyttelee Leigh Anne Tuohya, rikasta sisustussuunnittelijaa, joka eräänä päivänä poimii sateesta autonsa kyytiin isokokoisen Michael Oherin (Quinton Aaron). Käytännössä koditon ja perheetön mustaihoinen jätti ei juuri puhu, mutta Leigh Annen perhe toivottaa laitapuolta kulkevan nuoren miehen tervetulleeksi perheeseensä.

Kun paljastuu, että Michael onkin urheilullisesti hyvin lahjakas, hänet saadaan mukaan koulun jalkapallojoukkueeseen, josta alkaakin melkoinen menestystarina. Oikea Michael Oher pelaa nykyisin ammattilaisena jalkapalloa Baltimore Ravensin riveissä.

Elämä pelissä on klassinen ryysyistä rikkauksiin -tyyppinen hyväsydäminen, tosin ärsyttävän laskelmoitu kasvutarina, josta on tarkoitus jäädä kaikille hyvä mieli. Se on ikään kuin kevyempi ja sentimentaalisempi versio niin ikään Oscar-ehdokkaana olleesta elokuvasta Precious (2009), molemmissa kuvataan sosiaalisen verkoston ulkopuolelle tipahtanutta nuorta, jolle elämä on ojentanut kylmää kättä.

Preciousin vahvuus oli realismi. Elokuvasta Elämä pelissä se puuttuu, ja se tuntuu liian laskelmoidulta ollakseen uskottava, vaikka tarina perustuukin tositapahtumiin. Tosipohjaisuus on huono puolustus ennalta-arvattavuudelle.

Elokuvan teemat ovat periamerikkalaisia, kuten sen päähenkilötkin. Keskeinen opetus on, että Amerikassa kaikki on mahdollista kaikille ja unelmilla on taipumus toteutua. Tosin, tässä tapauksessa siitäkään ei liene haittaa, että köyhää slummien kasvattia alkaa tukea upporikas valkoinen perhe, umpikonservatiiveja ja republikaaneja henkeen ja vereen. Mutta minkäs teet, jokaisen amerikkalaisen rinnassa lyö kaunis ja epäitsekäs sydän, ja siitä nämä tarinat ovat tehty.

Elokuvan kantavina voimina ovat Bullock ja Aaron, jotka molemmat näyttelevät hyvin ja heidän välisissä kohtauksissaan elokuva voikin parhaiten. Parhaimmillaan kaksikkoa on jopa ilo katsella. Elokuvassa seurataan valitettavasti paljon amerikkalaista jalkapalloa ja Michaelin kehitystä kentällä, jolloin elokuva muuttuu puuduttavaksi urheiludraamaksi.

Suhteellisen pienehköllä, alle 30 miljoonan dollarin budjetilla tehty Elämä pelissä oli kotimaassaan niin sanottu sleeper-hitti, jopa kriitikot ottivat sen vastaan varovaisen positiivisesti. Suomessa tavanomaisuudesta ja in your face -amerikkalaisuudesta kärsivä elokuva otetaan epäilemättä viileämmin vastaan, niin yleisön kuin lehdistönkin keskuudessa. Näitä kun on nähty.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

BLU-RAY: Warner Home Video Finlandin julkaisulla anamorfinen teräväpiirtolaajakuva (1080p resoluutio, 1.85:1 kuvasuhde) on pääosin moitteeton. Säännön rikkovat vain pari pientä yksityiskohtaa erittäin värikkäissä tai tummissa kohdissa. DTS-HD Master Audio 5.1 toistaa elokuvan pontevan äänimaailman hyvin silti erityisemmin katsojan ihokarvoja värisyttämättä. Äänivaihtoehtoina julkaisulta löytyy myös Englanti/Espanja/Saksa formaatissa 5.1. DD. Julkaisu on erikoisuutena lukuisien tekstitysvaihtoehtojen ohella varustettu lisäksi englanninkielisellä, näkövammaisille tarkoitetulla kuvailulla.

Lisämateriaalia löytyy lähes kyllästymiseen asti. Poistettujen kohtausten ohella mukaan on pakattu muun muassa Sandra Bullockin ja Leigh Anne Tuohyn sekä ohjaaja John Lee Hancockin ja kirjailija Michael Lewisin välisiä keskusteluja elokuvan tiimoilta. Pääosanesittäjä Quinton Aaronin omasta ryysyistä rikkauksiin -tarinasta on löydetty allegoria, joka soveltuu hauskalla tavalla elokuvan ekstroihin. Lisäksi katsojalle tarjotaan tarinan innoittaneen Michael Oherin haastattelu ja kurkistus elokuvassa cameo-rooleissa esiintyneiden jalkapallovalmentajien kokemuksiin kuvauspaikalla. Periaatteessa ihan mielenkiintoinen jutustelu ja kuvailu äityvät kenties liian usein keskinäiseksi ylistykseksi, mutta elokuvan faneille lisämateriaali tarjoaa paljon mielenkiintoista katsottavaa.

Blu-ray -teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202