Eat Pray Love - omaa tietä etsimässä

Eat Pray Love (2010)

| Blu-ray
  • 2

Julia Roberts etsii yhteyttä itseensä ja universumiin menestysromaaniin perustuvassa draamassa.

julkaistu 2011-02-07 / päivitetty 08.03. klo 20:08

KUVA 4

Love
Love 

KUVA 3

Pray
Pray 

KUVA 2

Eat
Eat 

KUVA 1

Julia Roberts ja James Franco
Julia Roberts ja James Franco 

Eat Pray Love - omaa tietä etsimässä

Ohjaus Ryan Murphy
Näyttelijät Julia Roberts, James Franco, Richard Jenkins, Javier Bardem, Billy Crudup, Viola Davis, Tuva Novotny, Luca Argentero, Sophie Thompson
Maa Yhdysvallat
Pituus 133 min
Ikäraja Sallittu
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Menestyksekäs newyorkilaiskirjailija Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) huomaa elävänsä elämää, jota ei enää halua. Hän jättää taakseen kaksi vaikeaa ihmissuhdetta sekä kotinsa ja lähtee matkalle löytääkseen mielenrauhaa, henkistä tasapainoa ja todellisen itsensä. Italiassa korostuvat aistilliset nautinnot, Intiassa hiljentyminen ja itsetuntemus, Indonesian Balilla tasapaino ja lopulta rakkaus.

Gilbertin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva elokuva keskittyy sen innoittanutta bestselleriä huomattavasti enemmän ulkoiseen kuin sisäiseen matkaan. Reissuun alkaa tehdä mieli eivätkä pasta-annoksetkaan hassummalta näytä. Tämä johtuu toki osittain elokuvan korostuneesta visuaalisuudesta ilmaisukeinona, mutta paljon on saatu aikaan myös käsikirjoituksessa (Ryan Murphy ja Jennifer Salt, (Tempo, 2003)).

Gilbertin muistelmissa kukoistanut itseironia ja sisäisen dialogin huumori sekä ristiriitaisten ajatusten kanssa kipuilu eivät näy elokuvassa lainkaan samassa mittakaavassa. Juonenkäänteiden rajaus taasen hieman ylikorostaa Lizin mieskuvioita. Katsojan olisi ollut myös tarpeen todella nähdä Rooman kaduilla yksin eksyvä ja italialaisherkkujen lihottama Liz ja kuulla meditoinnin keskeyttävä, syvältä kumpuava ja henkiselle etsinnälle naureskeleva soraääni.

Kun katsoja ei pääse kunnolla käsiksi päähenkilön sisäisen maailman kompleksisuuteen eikä hänen negatiivisia puoliaan oikein tunnusteta on tämän elokuvan peli pitkälti menetetty. Silloin jäljelle jää vain iänikuista tavaramerkkihymyään virnistävä Julia Roberts (Ystävänpäivä, 2010), joka liihottaa kiiltokuvamaisesti läpi elokuvan. Ohjaaja Ryan Murphy (Running with Scissors, 2006) nostaa tähtinäyttelijänsä jalustalle, jonka päällä Lizin hahmo saattaa näyttäytyä jopa jokseenkin itseriittoisena, lapsellisena ja etuoikeutettuna ilman todellista kiitollisuutta.

Eat Pray Love – omaa tietä etsimässä kuvastaa teemaltaan jakautunutta aikaamme, jossa mindfullness ja downshifting -ajattelu asettuvat vastakkain yhä kasvavan kulutuksen ja kiihtyvän elämänrytmin kanssa. Ovatko unelmamme meidän omiamme vai saammeko ne vaikutteina nyky-yhteiskunnalta? Onko elämäni itseni näköinen ja arvojeni mukainen?

Oravanpyörästä pudottautumisen ja henkisyyden markkinointi voi kääntyä kuitenkin helposti itseään vastaan. Sekä elokuva että kirja ovat nimittäin saaneet runsasta kritiikkiä raivokkaasta oheismarkkinoinnista sekä kustannussopimuksesta, joka mahdollisti kirjailijan pitkäaikaisen reissaamisen vailla taloudellisia huolia. Suurin osa ihmisistä kun joutuu elämän tarkoitusta etsiessään tyytymään lueskelemaan iltaisin sängyssä Paulo Coelhoa. Toisaalta voidaan toki miettiä kuinka moni lähtisi vapaaehtoisesti kuuraamaan intialaisen ashramin lattioita.

Eat Pray Loven parhain anti on sen kauniissa kuvissa, musiikissa ja ajoittain orastavassa suuren maailman tunnussa. Useissa elokuvissa vuosittain uurastava James Franco (William Vincent, 2010) on myös osattu napata kuin hänelle kirjoitettuun Davidin rooliin. Javier Bardem (Biutiful, 2010) taasen rakentaa suhteellisen pienestä roolistaan varsin hyvän herkän miehen ja isän hahmon.

Blu-ray: Kuvaformaatti: 1.85:1 teräväpiirtokuva. Ääni: 5.1 DTS-HD MA. Sonyn julkaiseman blu-rayn kuvan- ja äänenlaatu on kelpo. Mukiinmenevä ulosanti ei sen kummemmin haittaa tai vahvista elokuvakokemusta. Lisämateriaaleina mukana mm. Ryan Murphyn, Julia Robertsin ja Elizabeth Gilbertin ajatuksia tarinan tiimoilta, trailereita sekä elokuvan maailmaan uppoava musiikkivideo. Mitään uutta ja mullistavaa ekstrat eivät tarjoa, vaikkakin on mielenkiintoista nähdä alkuperäinen Liz kiiltokuvamaisen elokuvahahmon sijasta.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202