Easy A

Easy A (2010)

| Blu-ray
  • 4

Will Gluck on ohjannut tulevan teinikomediaklassikon, jonka pääosassa nähdään Emma Stone.

julkaistu 2011-06-07 / päivitetty 07.06. klo 02:02

KUVA 4

Emma Stone ja Penn Badgley
Emma Stone ja Penn Badgley 

KUVA 3

Amanda Bynes ja Emma Stone
Amanda Bynes ja Emma Stone 

KUVA 2

Stanley Tucci ja Emma Stone
Stanley Tucci ja Emma Stone 

KUVA 1

Emma Stone
Emma Stone 

Easy A

Ohjaus Will Gluck
Näyttelijät Emma Stone, Amanda Bynes, Penn Badgley, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Stanley Tucci, Cam Gigandet, Lisa Kudrow, Aly Michalka
Maa Yhdysvallat
Pituus 92 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Nuorisokuvausten kuningas John Hughes saattaa olla kuollut, mutta hänen perintönsä elää ja on vahvasti läsnä Will Gluckin ohjaamassa ja Bert V. Royalin kirjoittamassa komediassa Easy A. Oivaltava elokuva on hauska sekoitus Hughesin tunnetuksi tekemää aidontuntuista teinielämää ja kahta vanhaa kirjallisuusklassikkoa, Nathaniel Hawthornen Tulipunaista kirjainta ja Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailuja. Hyväksi havaitut elementit nykyaikaisiin tunnelmiin päivittävä Easy A on helposti terävin teinikomedia sitten sellaisten Hughes-klassikoiden kuin Synttärit (1984) tai Ferrisin vapaapäivä (1986), ja käsikirjoitus on nokkelin sitten Diablo Codyn Oscarin arvoisesti kirjoittaman Junon (2007).

Easy A on tarina Oliven (Emma Stone) kouluvuodesta huhupyörteen keskellä, josta hän itse jälkikäteen kertoo välineenään webkamera. Puhtoisen imagon omaavan huippuoppilaan maine tekee täyskäännöksen, kun sepitetty tarina viikonlopun kuumien treffien tapahtumista lähtee puolivahingossa kiertoon. Kapuloita huhumyllyn rattaisiin lisäävät tietenkin verenhimoiset koulutoverit, kuten periuskovainen Marianne (Amanda Bynes) ja Oliven suosiosta mustasukkainen entinen paras ystävä Rhiannon (Aly Michalka).

Kun vielä homouttaan häpeävä Brandon (Dan Byrd) pyytää Olivelta apua oman maineensa eheyttämiseen, on sekaannusten soppa valmis, ja Olive päättää kääntää onnettoman tilanteen hyödykseen. Pian Olive huomaakin tekevänsä rahasta kuvitteellisia ”palveluksia” koulun pojille, joiden omat avut eivät riitä herättämään vastakkaisen sukupuolen kiinnostusta ja kuumentamaan sosiaalista elämää.

Tapahtumaketjun kieroutuneeseen kulkuun sekaantuvat mukaan vielä Oliven suosikkiopettaja mr. Griffith (Thomas Haden Church), tämän hermoheikko opinto-ohjaajavaimo (Lisa Kudrow), Oliven pitkäaikainen ihastus Todd (Penn Badgley), sekä kotona odottavat persoonallisen boheemit vanhemmat (Stanley Tucci ja Patricia Clarkson).

Easy A on lähes kokonaan pääosassa esiintyvän Emma Stonen suorituksen kannattelema elokuva. Stone herätti positiivista huomiota moitteettomalla komiikan tajullaan jo Zombielandissa kaksi vuotta sitten, mutta nyt Hollywoodin hauskimpiin naisiin kuuluva tulokas pääsee voittamaan yleisöjä puolelleen kokonaan omassa elokuvassaan. Taitavasti rakennetut sivuhahmot tukevat Stonen yhden naisen show’ta. Elokuvassa on varsin laaja joukko hahmoja, joista kuitenkin jokainen jää mieleenpainuvaksi persoonaksi jo muutamienkin repliikkien kautta.

Huippuhauska Easy A on tervetullut muistutus siitä, että älykäs nuorisolle suunnattu lukiomaailmaan sijoittuva komedia ei viime vuosien rajusta laskusuhdanteesta huolimatta ole täysin sukupuuttoon kuollut genre, vaikka se ehkä hieman mahdottomalta ajatukselta paperilla kuulostaakin. Runsaasta John Hughes –viittausten viljemisestä huolimatta Easy A on persoonallinen ja oman aikansa näköinen paketti, joka saattaa hyvinkin toimia lähtölaukauksena uudelle teinielokuvan kulta-ajalle. Ainakin Emma Stone on jo hyvää vauhtia matkalla Molly Ringwaldin veroiseksi ikoniksi nykynuorisolle.

Blu-ray: Sonyn julkaisu jatkaa teräväpiirtorintaman kärkipäässä huipputarkalla kuvalla (1080p HD 1.85:1) ja mahtavasti soivalla äänellä (DTS-HD MA). Lisämateriaaliakin on kiitettävästi. Gag reel (5 min), Emma Stonen koekuvausmateriaali sekä ohjaaja Will Gluckin ja Stonen informatiivinen ja huippuhauska kommenttiraita ovat ekstroja, jotka löytyvät myös dvd:ltä. Blu-raylla tavaraa on enemmän. ”The School of Pop Culture: Movies of the Eighties” (5 min) on kunnianosoitus 80-luvun teinikomedioille, ”Vocabulary of Hilarity” (5 min) kertoo siitä miten aito teinislangi innoitti elokuvan kirjoittajaa, ja ”The Making of Easy A” (15 min) on se tavanomainen kurkistus kulisseihin. Lisäksi trailereita, ”pop-up trivia track”, joka nimensä mukaisesti tarjoaa nippelitietoa elokuvan pyöriessä, sekä movie IQ –toiminto. Kaikki ekstrat ovat gag reeliä ja koekuvauksia lukuunottamatta teräväpiirtomuodossa.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202