Eagle Eye

Eagle Eye (2008)

| DVD
  • 1

Trilleri kahdesta tavallisesta kansalaisesta, jotka joutuvat tahtomattaan mukaan salajuoneen, jonka mittakaavat osoittautuvat valtaviksi. Suurten puitteiden blockbusterista puuttuu omaperäisyys ja hen…

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 09.05. klo 11:11

KUVA 4

Billy Bob Thornton
Billy Bob Thornton 

KUVA 3

Michelle Monaghan
Michelle Monaghan 

KUVA 2

Shia LaBeouf
Shia LaBeouf 

KUVA 1

Shia LaBeouf ja Michelle Monaghan
Shia LaBeouf ja Michelle Monaghan 

Eagle Eye

Ohjaus D.J. Caruso
Näyttelijät Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Anthony Mackie, Billy Bob Thornton.
Maa Yhdysvallat
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 DreamWorks SKG, Goldcrest Pictures, KMP Film Invest ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kesäelokuvat ovat Hollywoodin parhaiten myyvä tuote ja niillä on omat erityiset laatuvaatimuksensa, jotka muodostavat vastakohdan niille prestige-tuotannoille, jotka suunnitellaan palkintogaalakautta ja studioiden brändin vahvistamista silmälläpitäen. Kesätuotteiden on tarkoitus taata varmoja tulovirtoja ja siksi ne pyrkivät vetoamaan aina aktiivisimpaan kohderyhmäänsä, nuoriin ja kouluikäisiin, usein miespuolisiin katsojiinsa. Tähän kaavaan kuuluu aina se altavastaaja päähenkilö, joka toimii samaistumisen kohteena ja nousee yhteiskunnan tukahduttaman tahdonvoimansa päästyä vapaaksi lähes yli-inhimillisiin tekoihin. Shia LaBeouf (Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta) on tämän hetken suosituin valinta tähän rooliin. Se, että nämä elokuvatuotannot melkein aina tuottavat vähintään omansa takaisin, mutta usein tuovat yli sataprosenttisia voittoja, osoittaa ettei elokuva-ala ole oikeasti se suurten riskien ala, jona elokuvastudiot haluavat sen esittää.

Jos elokuva tehdään pienen riskin tuotteeksi, kuten keskisuuri 80 miljoonan dollarin budjetin Eagle Eye (2008, Yhdysvallat), näkyy lopputulos aina esteettisellä puolella muun muassa varmoina pidettyjen ideoiden kierrätyksenä, puhkiselitettynä käsikirjoituksena ja täydellisenä ideologisena harmittomuutena. Unohtakaa Oliver Stonen jälkiviisaat moraliteetit, Eagle Eye tarjoaa sellaista päälleliimattua pseudopoliittista ajankohtaisuutta, joka on kaiken kantaaottavuuden irvikuva. Vaikka käsikirjoitus leikittelee Yhdysvaltain tuoreella salakuunteluskandaalilla, kuten tämän aiheen käsittelyssään yhtä pahasti epäonnistunut saman vuoden Yön Ritari, ei sen kuvaus läpiteknologisoituneesta valvontayhteiskunnasta ole uusi, vaan samaa ajatusta on hyödynnetty esimerkiksi jo 90-luvulla elokuvissa The Net – Verkko kiristyy (1995) ja Valtion vihollinen (1998). Tämän trillerin alalajin omimmaksi kuvalliseksi keinoksi ovat muodostuneet toistuvat näkökulmaotokset valvontakamerojen rakeisena kuvana, eikä Eagle Eye säästele näissä yrittäessään alleviivata Isoveljen kaikkivoipaisuutta. En ole varma, onko elokuvan tarkoitus vedota katsojakuntansa elokuvalukutaitoon vai -taidottomuuteen, lainatessaan Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n HAL:n tarinaansa jopa ulkonäköä ja muutamaa kohtausta myöten.

Kovaa vauhtia rullaava trilleri pyrkii epätoivoisesti löytämään uusia temppuja, jotka perustuvat teknologian saturaatioon modernissa yhteiskunnassa, mutta mitään uutta ei oikeastaan nähdä. Itse asiassa elokuvan viihdyttävin toimintajakso sijoittuu lentokentän matkalaukkujen hihnastojärjestelmään, siis hyvin 1900-lukulaiseen keksintöön, jonka huomaan olevan selvästi alihyödynnetty resurssi toiminta- ja seikkailuelokuvissa. Eivät käsikirjoituksen lukemattomat epäjohdonmukaisuudet minua häiritse, mutta ongelmaksi muodostuu todellisen jännityksen puute, kun päämääränä on estää yhdentekevän ja kasvottoman yhdysvaltalaishallituksen salamurha. Hauskaa sinänsä, että nyt valkoinen vanha mies presidenttinä vaikuttaa jo toivottoman taantumukselliselta valinnalta.

D.J. Caruson ohjauksessa pääpari Michelle Monaghan ja Shia LaBeouf ovat aivan tyydyttävästi, vaihdellen ahdistuneita, pelästyneitä, hämmentyneitä tai vihaisia. Kliseiset henkilöhahmot ovat sellaista kierrätystavaraa, että harkitsen ympäristömerkin myöntämistä. Lyhyenä sivujuonteena elokuva opettaa, että iranilaisen hautajaisseremonian räjäyttäminen saattaa olla väärin, koska siitä voi olla haittaa Yhdysvaltain turvallisuusintresseille. Kaipa tämäkin on pientä edistystä.

DVD: Lisämateriaalia levyllä on minimaalisesti, 2.40:1 laajakuva on DVD-akselilla selvästi kärkipäätä, myös 5.1 Dolby Digital tilaääni on laadukas.

Teksti © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202