Driven to Kill

Ruslan (2009)

| DVD
  • 1

Steven Seagal esittää vaihteeksi venäläistä kirjailijaa, joka suojelee epäonnista tytärtään viimeiseen asti.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-10-27 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 3

Tuttu näky, Seagal ja pyssy
Tuttu näky, Seagal ja pyssy 

KUVA 2

Seagal pistää jalalla koreasti
Seagal pistää jalalla koreasti 

KUVA 1

Ruslan (Seagal) opastaa tytärtään (Mennell)
Ruslan (Seagal) opastaa tytärtään (Mennell) 

Driven to Kill

Ohjaus Jeff King
Näyttelijät Steven Seagal, Robert Wisden, Igor Jijikine, Dmitry Chepovetsky, Inna Korobkina, Laura Mennell
Maa Yhdysvallat / Kanada
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Insight Film Studios, Steamroller Productions ja Sandrew Metronome
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Myös nimellä Ruslan tunnettu Steven Seagal -rymistely sijoittuu tällä kertaa venäläismafian ympärille: Seagal esittää Ruslan Drachev nimistä roskakirjailijaa, jonka menneisyydestä löytyy vino pino mafialuurankoja. Nuo ajat ovat kuitenkin jo onnellisesti takanapäin… no, eivätpä olekaan, sillä Ruslan saa tiedon tyttärensä Lanien (Laura Mennell) tulevista häistä, joissa palaneen käry haisee jo ulko-ovelle asti: sulhasehdokas (Dmitry Chepovetsky) on nimittäin paikallisen venäläismafioson (Igor Jijikine) jälkikasvua. Niinhän siinä sitten käy, että hääsuunnitelmat menevät puihin jo ennen papin aamenta ja tuoksinassa Ruslanin tytär joutuu hengenvaaraan. Eipä silti hätää, sillä isäpappa suojelee.

Driven to Kill on saanut etukäteishehkutusta Seagalin parhaana elokuvana sitten vuoden 2001 Exit Woundsin. Pitää paikkansa, mutta vain sen vuoksi, että mr.S on keittänyt viime vuosina sellaista eurohuttua, että ihan kyynel silmäkulmaan vierähtää. Loppuviimeksi myös Driven to Kill on melkoista kurapuuroa alusta loppuun, eikä vähiten teknisten vajavaisuuksiensa ansiosta. Puikoissa on edellisenkin Seagal-kammotuksen Kill Switch (2008) toheloinut Jeff King. Elokuvaa on budjettisyistä purkitettu Kanadan puolella ja miljöö on yritetty saada näyttämään New Jerseyn sivukujilta: lopputulos vaan on kerrassaan kehno. King on myös yrittänyt matkia eri tempuin ’90-luvun alun Seagal-rainoja ja ilmassa onkin historian havinaa bassokitaran kompatessa taustalla. Mutta mitä ihmettä sitten tapahtuu? Musiikki vaihtuu haitarinsoitteluksi (!) kun Iso-S pistää pahiksia nokkiin. Jokin roti nyt sentään, vaikka venäläisiä yritetäänkin matkia.

Seagal ei ole lähimainkaan entisaikojen kunnossaan. Siksi onkin hyvä, että Stevenille on kirjoitettu osa, johon eivät monimutkaiset aikidoheitot sovi. Turpaanvedoista on kieltämättä saatu tällä tapaa jopa kekseliäitä, mutta niiden avulla ei tätä rienausta pelasteta. Tehokeinoksi on otettu myös mittava aseistus: osapuolet leikkivät hippaa milloin milläkin tykillä ja veri lentelee iloisesti. Tehokeinoista puheenollen, roolitukseenkin on pyritty panostamaan pestaamalla sivuosiin vähäistä mainetta keränneitä “kovanaamoja”. Suurimpana ilkimyksenä häärii tällä kertaa karun ulkokuoren omaava Igor Jijikine, jonka joku saattaa jopa muistaa Indy IV:stä. Mukaan on harhautettu myös tv:n puolelta paremmin tunnettu Robert Wisden (mm. Smallville). Hyviä näyttelijöitä molemmat, mutta minkäs teet kun käsikirjoitus ei anna tilaa kuin irvistelyille. Seagalin, siis Ruslanin, tyttärenä nähdään puolestaan Laura Mennell (Watchmen), joka on ainakin silminnähden innoissaan roolistaan entisaikojen legendan rinnalla.

Driven to Kill (aka. Ruslan) on suurehkoa kärsimystä, mutta esittelee sentään uuden puolen Seagalista: mies on aiemmin nähty niin poliisina, upseerina, kokkina, luonnonsuojelijana kuin tohtorinakin, mutta eipä vielä kertaakaan venäläisenä kirjailijana. Seagalin kovimpia faneja – jos heitä vielä ylipäätään löytyy – hemmotellaan, kun Steven veistelee venäläisfraaseja kuten harashoo ja do svidánija. Se on hienoa se, uskokaa pois. Muuta järkevää syytä tämän elokuvan hankkimiseen ei sitten taida ollakaan.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisu on keskinkertainen kuvansa ja äänensä puolesta. Rakeisuutta on havaittavissa selvästi, etenkin lähikuvissa. Myös värimaailma on yliampuvan tummaa. Ääniraitoja on kaksi (DD 5.1 ja DTS) mutta potkua ei löydy kummastakaan. Kunnon tilaääntä ei käytännössä ole.

Lisämateriaalina on elokuvan traileri ja 23 minuuttinen making of-dokkari, joka on erittäin vastenmielistä selkääntaputtelua. Eniten nyppii ohjaaja Kingin itsekehu. Suuri kysymys herää: katsoinko täysin eri elokuvan kuin mistä King ja kumppanit rinta rottingilla jauhavat?

Lisämateriaalia ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202