Dr. Martin Luther King Jr.

Dr. Martin Luther King Jr. (1994)

| DVD
  • 2

Martin Luther Kingistä kertova dokumentti koostuu arkistokuvista ja vanhoista puheenpätkistä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-07-08 / päivitetty 16.08. klo 21:09

KUVA 2

Washingtonin valtava mielenilmaus
Washingtonin valtava mielenilmaus 

KUVA 1

King nuorena
King nuorena 

Dr. Martin Luther King Jr.

Ohjaus Thomas Friedman
Maa Yhdysvallat
Pituus 67 min

Kuvat © 1994 Xenon Entertainment Group
  • Kuva 1
  • Ääni 1
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Dr. Martin Luther King Jr.

Atlantic Filmin julkaisema dokumentti kertaa Martin Luther King Jr.:n elämän syntymästä aina vuoden 1968 salamurhaan asti. Dokkari on toteutukseltaan juuri sitä kuivakkaa monotonista jaarittelua, jolla yläasteen harmaahapsiset historianopettajat kiusaavat oppilaitaan. Se on kaiken lisäksi julkaistu alkujaan jo vuonna 1994, mikä on omiaan lisäämään pölyttynyttä vaikutelmaa.

Martin Luther Kingiä ei hahmona ole juuri hyödynnetty elokuvissa, johtuen ilmeisesti miehen perikunnan tiukasta otteesta tekijänoikeuksiin. Kenties tästä johtuu sekin, että nyt käsillä oleva dokumentti sivuuttaa monta Kingin tärkeintä hetkeä pelkällä maininnalla: mm. kuuluisaa “I have a dream” -puhetta ei koskaan kuulla, vaikka sitä lainataan kannessa asti. Onneksi meillä on YouTube.

Dokumentti kertaa Kingin tarinan lapsuudesta teologisten opintojen kautta pastorin virkaan, ja siitä lopulta kansanliikkeen johtohahmoksi ja erääksi aikansa kiistellyimmistä miehistä. King otti tehtäväkseen ajaa Rosa Parksin bussitempauksesta lähtenyttä mustien kansannousua ja vapautumista valkoisten ikeestä.

Esikuvana miehellä oli Gandhi, jolta hän omaksui väkivallattoman mielenosoituksen käsitteen. Vielä 1960-luvun puolivälissä, kun militantit kansanliikkeet, etunenässä Nation of Islamin muslimit Malcolm X:ineen, kehottivat veljiään tarttumaan aseisiin valkoisen paholaisen edessä, malttoi King painottaa väkivallattomuuden tärkeyttä. Vaikka mies päätyi jatkuvasti vankilaan ja vaikka tummaihoisia pamputettiin, kaasutettiin, suihkutettiin ja tapettiin poliisin toimesta, ei väkivaltaan tullut sortua. King muisti vanhan opin: “silmä silmästä” johtaa lopulta kaikkien sokeutumiseen.

King oli puhujana vahva, ja ne puheet joita dokumentissa kuullaan, ovat vakuuttavia. Kuvaltaan ja ääneltään viiden pennin budjetilla toteutettu dokkarikyhäelmä jättää kuitenkin niin paljon toivomisen varaa, ettei sitä voi juuri suositella muuten kuin yksinkertaisesti yleissivistysmielessä. Tunnin mittaisena se on hyvin pintapuolinen ja suoraviivainen, mutta helposti omaksuttava tietopaketti Kingin toimista ja yleisemmin murroksen aikakaudesta Yhdysvalloissa.

Lisäväriä tuo rinnalla kulkeva presidenttitarina John F. Kennedystä Lyndon Johnsoniin. Ensimmäinen piti Kingin agendaa tärkeänä ja sai suurta kannatusta mustien puolelta aina kuolemaansa asti. Jälkimmäinen suhtautui Kingiin viileämmin, mutta päätti jatkaa JFK:n missiota.

Johnson myös piti puheen jokaisen ihmisyksilön arvokkuudesta, ja sitten lähetti Vietnamiin miljoonia amerikkalaissotilaita – joista yli 58 000 kaatui taistelussa. Ja suivaantui, kun vanha yhteistyökumppani ja arvostettu humanitääri pastori King kritisoi jenkkien viidakkoleikkejä.

DVD: Atlantic Filmin julkaisema DVD on laadultaan ala-arvoinen. Kuva on kuin suttuinen VHS-kopio (kuvasuhde 4:3) ja äänet samaa tasoa. Onneksi kyseessä on asiapainotteinen, lähinnä mustavalkokuvista ja vanhoista TV-lähetyksistä koostuva dokumentti, joten tekniset seikat voi sikäli kuitata olankohautuksella.

Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202