Downton Abbey

Downton Abbey (2010-2011)

| DVD
  • 5

Television yllätysmenestyjä on paitsi varman tasokasta brittilaatua, myös saippuamaisen koukuttavaa viihdettä.

julkaistu 2013-06-19 / päivitetty 02.07. klo 16:04

KUVA 2

Maggie Smith
Maggie Smith 

KUVA 1

Dan Stevens ja Michelle Dockery
Dan Stevens ja Michelle Dockery 

Downton Abbey

Ohjaus Julian Fellowes
Maa Iso-Britannia
Pituus 908 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viime vuosien ehkäpä yllättävin hitti televisiomaailmassa oli ehdottomasti Downton Abbey, laatudraamoistaan tunnetun Iso-Britannian tuorein lahja viihdemaailmalle. 1900-luvun alusta tarinansa Downtonin kartanossa asuvasta Crawleyn perheestä aloittava sarja pärjäsi amerikkalaisia televisiojättejä vastaan jopa arvostetussa Emmy-palkintoseremoniassa, jossa Oscar-voittaja Julian Fellowesin luoma sarja päihitti jopa palkintoharava HBO:n tuotokset.

Aloitettuaan voittokulkunsa Iso-Britannian ITV-kanavalla syksyllä 2010, sarja on palkittu muun muassa kahdella Golden Globella, yhdeksällä Emmyllä sekä kotimaassaan kahdella Baftalla, ja sen esitysoikeudet on myyty yli sataan maahan. Nyt menestyssarjaan voi tutustua myös Universalin julkaiseman komean DVD-boksin avulla, joka sisältää kokonaisuudessaan ensimmäiset kaksi tuotantokautta sekä kakkoskauden päätteeksi esitetyn elokuvanmittaisen jouluspesiaalin. Katsottavaa tästä kertyy yhteensä reilut 15 tuntia. Vuorokaudesta leijonanosan lohkaiseva rupeama jätti haluamaan lisää.

TV-veteraani Fellowesin kynäilemän sarjan juuret ovat selvästi Britannian tavaramerkiksi muodostuneessa BBC-perinteessä. Useiden BBC:n rakastettujen laatutuotantojen tavoin myös Downtonissa tuotantoarvot ovat korkealla. Epookkidraamasta paistaa huikea huomio pienimpiinkin yksityiskohtiin ja historiallista kontekstia kohdellaan kunnioittavasti.

Toisin kuin useat lajityyppinsä edustajat, Downton Abbey ei ole pelkkää jähmeää pönötystä yliampuvan näyttävissä aikalaiskostyymeissä. Sarjan korea miljöö on vain osa hyvin öljyttyä tuotantokoneistoa. Fellowesin tarkkaan luodun maailman sisällä on aitoa hahmodraamaa ja lämpöä houkuvia huumorin kukkia. Toisinaan raskasta historiallista kontekstia tasapainottaa sarjan luonteelle hyvin sopiva saippuamaisuus.

Sarjasta persoonallisen tekee sen yhteydet todellisiin tapahtumiin. Kartanon väkeä koettelevat tapahtumat ankkuroidaan tosielämään merkittävien historiallisten tapahtumien avulla. Seitsemän jaksoa sisältävän ensimmäisen tuotantokauden alulle sysää uppoamattomaksi suitsutetun Titanicin vuoden 1912 kohtalokas neitsytmatka, joka jättää varakkaan Crawleyn perheen vaille kipeästi tarvittua miespuolista perijää. Aloituskauden keskushahmoksi nousee Granthamin jaarlin (Hugh Bonneville) ja hänen amerikkalaisen vaimonsa lady Granthamin (Elizabeth McGovern) vanhin tytär lady Mary Crawley (Michelle Dockery), jonka romanttiset suhteet ovat polttopisteessä uuden perijän löytymisen toivossa.

Toisella tuotantokaudella toisen maailmansodan puhkeaminen ja siitä seuraava menetyksen tuntu tuo tragedian myös Downtoniin. Sukunsa harmiksi yhteisestä hyvästä ja yhteiskunnallisesta aktivismista kiinnostuvan perheen nuorimman, lady Sybilin (Jessica Brown Findlay) johdolla Downtonin väestä hyväntahtoisimmat alkavat muuttaa kartanon saleja sairaalatiloiksi haavoittuneille sotilaille. Samaan aikaan toiset säikähtävät rahvaan ja yläluokan sekoittumista tragedian edessä. Toinen kausi vei sarjaa vakavatunnelmaisempaan suuntaan, joka jatkui myös tragediantäyteisessä kolmannessa tuotantokaudessa.

Kartanoa Crawleyn perheen lisäksi asuttaa myös heidän monenkirjava palvelusväkensä. Luokkajakoa ei alleviivata, Downtonissa kastien vuorovaikutusta kuvataan totuttua mallia realistisemman oloisesti. Valtavasta hahmogalleriasta huolimatta ketään ei missään vaiheessa syöstä statistiksi marginaaliin, vaan palvelusväen ja kartanonherrojen yhteen kietoutuvat tarinat pitävät kaikki osana suurempaa yhteistä kertomusta. Omaksi suosikikseni varsin pian muodostui Harry Potter –tähti Maggie Smithin pirullisesti esittämä Violet Crawley, sangen terävästi sanan säilää taittava isoäiti.

Yllätysmenestyjästä sekä kriitikoiden että katsojien lemmikiksi muodostunut Downton Abbey on helposti yksi kaikkien aikojen parhaita brittiläisiä TV-tuotantoja. Kansainvälisen huippumenestyksen siivittämä sarja onkin laadultaan ja tunnelmaltaan lähempänä valkokangaselokuvaa kuin kotiruututuotetta.

DVD: Universalin seitsemänlevyinen boksi sisältää ensimmäisen tuotantokauden kaikki seitsemän jaksoa, toisen kauden kaikki kahdeksan jaksoa sekä kakkoskauden päätteeksi esitetyn jouluspesiaalin. Kuvasuhteena boksin levyissä 1.78:1, ääniraitana 2.0 Dolby Surround. Boksin lisämateriaali on ripoteltu eri levyille. Kausien viimeisillä kiekoilla minidokumentit ”A House in History”, ”The Making of Downton Abbey”, ”House to Hospital”, ”Fashions and Uniforms” ja ”Romance in the Tune of Warfare”, sekä poistettuja kohtauksia. Kolmeen jaksoon on tarjolla kommenttiraidat.

Teksti: © 2013 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202